torstai, 28 lokakuun, 2021
Vakiopalstat

Nuorille suunvuoro

Keilailu ei päässyt mukaan vuoden 2024 Olympialaisiin. Vaikka ratkaisu olikin kaiken rehellisyyden nimissä odotettu, oli se silti pettymys. Olympialaiset ovat arvokkain tapahtuma, jota urheilulla on tarjota. Siksi tuntuu väärältä, että keilailu ei ole niissä mukana.

Uusilta lajeilta halutaan selvästi yhtä asiaa – niiden pitää kiinnostaa nuoria. Keilailulla on tässä haastetta kerrakseen, mutta nähdäkseni emme ole vielä edes yrittäneet. World Bowling ajatus pistelaskun muuttamisesta on täyttä huuhaata. Ihmiset seuraavat lajeja, joiden pistelasku on vähintäänkin yhtä haastava kuin keilailun.
Miksi nuoret eivät hakeudu vaikuttamaan? Tämä on yksi olennainen kysymys. Meidän – kuten monen muunkin lajin – organisaatiota ei ole rakennettu niin, että nuoria olisi mukana vaikuttamassa. Ironian voi havainnollistaa esimerkiksi näin: jos veteraanivaliokunta koostuisi muista kuin veteraaneista pidettäisiin sitä pöyristyttävänä. Nuoriso- ja koulutusvaliokunnassa en muista olleen ainuttakaan nuorta pitkään aikaan ja tämä on yleisesti hyväksyttävää.

Vuosikausia on puhuttu siitä, miten meidän pitäisi saada lisää nuoria lajin pariin. Tulokset ovat olleet laihoja eikä vähiten siksi, että kilpailu vapaa-ajasta on kovaa. Lajitarjonta on aivan erilaisella tasolla kuin pari vuosikymmentä sitten. Moniko ”nuorisokadosta” kirjoittanut on kysynyt nuorilta, mitä kannattaisi tehdä? Tuudittaudummeko siihen oletukseen, että nuoria ei kiinnosta vai olemmeko oikeastaan edes tarjonneet mahdollisuutta mielipiteen ilmaisuun?

Suomen Keilailuliitto tulee vastaamaan tähän haasteeseen.

Nuorten näkemysten vähättely on arkipäivää urheilumaailmassa. Omien kokemusteni pohjalta pojittelua tulee hämmentävän usein, jos vastapuoli on kanssani eri mieltä. Pojittelulla pyritään viemään pohjaa mielipiteiden uskottavuudelta, koska ei ole ollut olemassa riittävän pitkään ja tämä nähdään kompetenssin määritteleväksi tekijäksi.

Suomen Keilailuliitto tulee vastaamaan tähän haasteeseen siten, että perustamme ns. nuorisokomitean, jonka jäsenistä valtaosa tulee olemaan alle 25-vuotiaita ja kaikki alle 30-vuotiaita. Tämän elimen tavoitteena on antaa lajillemme eväitä nuorten tavoittamiseen oikealla tavalla.

Vähimmäisvaatimus on yrittäminen ja tämä meidän tulee täyttää.

Perttu Jussila

Leave a Response