tiistai, 18 tammikuun, 2022
Vakiopalstat

Keilailusyksy, mutta rajoituksin

Hyvät Keilaajaystäväni, tätä kirjoittaessani on maan tilanne taas erilainen kuin toukokuun lopussa edellistä Keilaaja-lehden artikkeliani teille kirjoittaessani.

Keilahallit aukesivat silloin isolta osin kesäkuun alussa, ja sateisen keskikesän aikana monet hallit tekivätkin kaikkien aikojen heinäkuun keilailumääräennätyksiään. Kuten itsekin toivoin, monet teistä tosiaan lähtivät pelaamaan esimerkiksi hallien kesäkisoja ja sitä kautta tukemaan halliyrittäjiä ja ylläpitämään omaa keilailukuntoaan, eikä jääty odottamaan syksyä. Hieno homma ja kiitos tästä teille kaikille. Sen sijaan vapaa-ajan keilailu ja hohtokeilailu ovat olleet kesällä varsin alhaalla. Onkin hyvä huomata, että juuri me kilpakeilaajat olimme ne parhaat ja uskollisimmat asiakkaat, joiden avulla halleja pitkälti pidettiin kesällä käynnissä. Eli edelleen kilpakeilaajat tarvitsevat keilahalleja ja keilahallit vastaavasti kilpakeilaajia.

Olemme jo heti ensimmäisissä maaliskuussa annetuissa ohjeistuksissa todenneet, että Suomen Keilailuliitto noudattaa valtioneuvoston antamia koronasuosituksia.  Loppukesällä valtioneuvoston linjaus on ollut, että pyritään välttämään kevään kaltaista lock downia, jossa kaikki toiminta pääsääntöisesti lopetetaan. Sen sijaan tehdään kohdennettuja toimia, joissa asiallisilla turvaetäisyyksillä ja tapahtumia jakamalla sekä muilla toimilla pidetään kohtaamisten määrät riittävän pieninä. Näin myös SKL pyrkii nyt toimimaan. Konkreettisin esimerkki tästä on iso päätös pelata syksyn kaikki valtakunnansarjat kolmella pelaajalla ja vaihtopelaajat katsomoissa.

Kun yksi on keilaamassa, on kahdella muulla keilaajalla pienessäkin hallissa mahdollista pitää tuo 1-2 m turvaväli, mutta jos siihen lisätään yksikin pelaaja, on jo ahdasta. Pohtiessamme ensin sarjavaliokunnassa ja sitten hallituksessa tätä ratkaisua, kaikki olivat sitä mieltä, että turvavälejä ei pystytä perinteisillä säännöillä halleissamme noudattamaan.

Jäljelle jäi muina vaihtoehtoina joko pakollinen maskien kanssa keilaaminen tai sarjojen siirtäminen hamaan tulevaisuuteen. Keilasinkin itse testimielessä Someron kesäkisaa marketin 80 sentin maskin kanssa ja voin kertoa, että se kyllä onnistui ihan hyvin, vaikkei erityisen mukavaa ollutkaan varsinkaan alussa. Tästä onnistuneesta testistä olisi kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että kaikki valtakunnansarjakierroksella käyttäisivät maskia.

Toinen vaihtoehto, eli siirtää sarjoja eteenpäin, olisi voinut aiheuttaa sen, että todella moni ei olisi aloittanut keilakautta lainkaan ja helposti koko kausi olisi mennyt ohi.

Kuten ikävistä päätöksistä yleensä, olen tästäkin saanut palautetta molempiin suuntiin – olemme kuulemma liitossa joko koronahysteriassa, eikä olisi pitänyt muuttaa mitään tai toisin päin, eli ei pitäisi aloittaa sarjoja lainkaan. Selkeästi suurin osa, joilta olen asiaa tiedustellut, vaikuttaa kuitenkin tyytyväiseltä tehtyyn päätökseen. Kaiken kaikkiaan pyrimme siis kuitenkin hakemaan sitä tasapainoa keilaamisen ja sen rajoittamisen välillä, mutta terveys edellä.

Jollemme enää liiku tai, että yritykset mukaan lukien keilahallit sulkeutuvat ja menevät ehkä konkurssiin tai se, että ihmiset eivät uskalla hoitaa itseään – nämä kaikki aiheuttavat isoja talous- ja terveysongelmia. Siksi olemme liitossa ajan hermolla ja valmiit sekä tiukentamaan tai löysentämään ohjeistusta valtion johdon ohjeiden mukaisesti.

Meillä on myös lokakuun 31. sovittuna liittokokous, joka tuo joka toinen vuosi kaikki paikallisliitot mukaan päätöksentekoon. Se onkin samalla hyvä foorumi myös keskustella keilailun nykytilasta, tulevaisuudesta ja strategiasta sekä korona aikana ja sen jälkeen.

Keilailuterveisin,

Olli Hossi

Leave a Response