torstai, 28 lokakuun, 2021
Vakiopalstat

Keilailu on mainio tapa pidentää urheilu-uraa!

Tervehdys teille kaikille keilaajille puheenjohtajanpalstankin kautta. Tämä on nyt tosiaan ensimmäinen palstani SKL:n uutena puheenjohtajana. Teksti on samalla lyhennetty versio viimeisimmästä nettiblogistani, joka löytyy SKL:n verkkosivuilta. Blogini lisäksi voitte lukea lisää taustastani toisaalta tästä lehdestä (sivu 14) ja keskityn tällä palstalla liiton ja keilailun nykytilanteeseen.

Uskon, että koko kansan harrasteena keilailulla on jatkossakin merkittävä asema, vaikka kaikelle vapaa-ajantoiminnalle on paljon kilpailua, kuten nykyään tietokonepelit. Alla muutamia syitä siihen:

1. Keilailu lajina on edelleen houkutteleva erityisesti sosiaalisena tapahtumana, ja muun muassa tästä syystä hohtoradat ovat viikonloppuisin usein täysiä.

2. Keilailun voi aloittaa minkäikäisenä tahansa. Lajin luonteesta johtuen sitä on helppo harrastaa koko ikänsä.

3. Myös kilpailuhenkisille keilailu on mainio laji. Erilaisista tasoitusmalleista ja ikähyvityksistä johtuen sitä voi kilpailumielessäkin harrastaa pitkälle yli 80-vuotiaaksi, kunhan perusterveys sen sallii.

”Keilailuliiton ja keilahalliyrittäjien yhteistyötä tulee lisätä”

Ensilisenssi otettiin käyttöön vuonna 2017. Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen 338 ensilisenssiläisestä 69% osti itselleen normaalilisenssin, kun kahden vuoden ensilisenssikausi päättyi. He olivat siis todenneet lajin mielenkiintoiseksi.

Luku oli parempi kuin moni odotti, ja erityisen hienosti pärjäsivät muutamat pienet hallipaikkakunnat, joissa kaikki ensilisenssiläiset jatkoivat lajia, kuten Muurame, joka sai 18 uutta harrastajaa ja Eurajoki, joka hankki 10 uutta harrastajaa. Uskonkin, että ensilisenssi on vain 15-20 euron vuosihinnalla mainio tutustumiskeino hienoon urheilulajiimme.

Näen muutenkin kasvavana voimavarana lajissamme useat uudet, nuoret ja innokkaat keilahalliyrittäjät eri puolella Suomea. Juuri Keilailuliiton ja keilahalliyrittäjien yhteistyötä tulee lisätä, koska:

a) Tavoitteemme ovat pitkälle aivan samat. SKL tarvitsee uusia kaikenikäisiä harrastajakeilaajia, ja keilahalliyrittäjät taas tarvitsevat uusia sitoutuneita asiakkaita, jotka keilaavat myös hiljaisempina aikoina, kuten päiväsaikaan. Näin lajia harrastavat tekevät.

b) Kun joku päättää ryhtyä keilaamaan, ensimmäinen kontakti ei ole seura, paikallisliitto tai SKL, vaan lähes aina keilahalli joko puhelimella tai internetin kautta. Tästä syystä keilahalliyrittäjät tuntevat uudet ja vanhat asiakkaat parhaiten ja ovat avainasemassa siinä mitä heille tarjotaan ja miten he saadaan harrastamaan lajia.

Yksi perusedellytys uusien keilaajien innostamiseen on mahdollisuus ensilisenssiin ja sitä varten kaikissa paikallisliitoissa on oltava liiton tai hallin pyörittämä harrastajaseura (tunnetaan myös nimellä vastaanottoseura), johon aloitteleva keilaaja voi liittyä helposti ilman muita velvoitteita.

Nyt tätä mahdollisuutta ei vielä kaikkialla ole. SKL:n toimisto auttaa mielellään, jos teillä on esimerkiksi teknisiä haasteita tällaisen harrastajaseuran perustamisessa paikallisliittoonne.

Kun keilaaja saadaan harrastuksen ja kilpakeilailun pariin, meillä kaikilla on kaksi vuotta aikaa saada hänet erilaisilla paikallisilla keilailutapahtumilla sitoutumaan harrastajaksi. Uskon, että yhteistyössä teidän kanssanne tämä onnistuu, koska oikeastihan keilailuhan on tosi hauskaa, ja sen me aktiivikeilaajat toki jo tiedämmekin!

t.olli hossi

Leave a Response