torstai, 28 lokakuun, 2021
Vakiopalstat

Keilailu alkaa taas – lähdetäänpä mukaan!

Keilailurintamalta kuuluu nyt paljon parempaa. Tätä kirjoittaessa toukokuun lopussa valtiovalta on päättänyt kesäkuun alusta vähentää useampiakin rajoitteita, joista keilailuun ovat vaikuttaneet erityisesti kilpailutoiminnan käynnistäminen, liikuntapaikkojen avaaminen, kahvila/ravintoloiden avaaminen ja kokoontumisrajoituksen nosto kymmenestä 50 henkilöön.

”Yhdessä tästä selvitään!”

Kaikki nämä tapahtuvat edelleen toki terveys edellä, eli yleiset varotoimet jatkuvat ja samalla seurataan tarkasti, tapahtuuko tartuntojen nousua. Suomen Keilailuliitto tukee kilpatoiminnan aloittamista osaltaan julkaisemalla koronaohjeistuksen keilaajille ja halleille. Kilpakeilailussahan on se luontainen etu, että me käytämme aina omia välineitämme. Uskonkin, että toimimalla vastuullisesti kaikilla rintamilla, voimme heti nyt kesäkuussa nauttia lajimme iloista, kun useimmat keilahallit aukaisevat ovensa.

On iloinen, mutta monelle myös samalla varsin iso päätös lähteä taas radoille takaisin. Näen tässä ainakin neljä riskiä:

1. Halliyrittäjä on mennyt tai menossa nurin, jolloin paikkakunnalla ei voi enää keilata ennen kuin mahdollisesti löytyy uusi yrittäjä. Näistä on jo joitakin viestejä kuulunut, mutta onneksi monet hallit ovat saaneet vuokra-antajiltaan vaikkapa kunnilta vuokravapautuksia. Myös muita koronatukia on saatu. Paras tapa meille kaikille tukea paikallista keilahalliyrittäjää on alkaa nyt kesällä keilata tai vaikkapa ostaa kausikortti syksyksi.

2. Keilaajat pelkäävät tulla halliin viruksen pelossa. Tästä syystä olemme tehneet keilaajille ja halleille nuo turvallisen keilailun ohjeet. Onneksi myös itse tautitilanne on viime aikoina ollut Suomessa paranemaan päin. Paras tapa meille kaikille on vähentää pelkoja kunnioittamalla turvavälejä ja jättää läpyttelyt pois, jolloin kaikilla on hyvä mieli keilata.

3. Kolmas riski on, että pitkä tauko keilailusta ja kotona oleskelu on saattanut laskea kuntoa ja keilailun uudelleen aloittaminen voi tuntua raskaalta. Tiedän onneksi, että monet meistä kuten allekirjoittanut, ovat tauolla lisänneet muuta kuntoilua. Monet keilahallit avaavat ovensa kesäkuussa, ja silloin kannattaa mennä radoille, ettei tauosta tule kuuden kuukauden mittainen.

4. Viimeisenä riskinä on koronan aiheuttaman laman, lomautusten ja työttömyyden vaikutus keilaajien kykyyn käyttää rahaa harrastuksiin.  Suosittelen näissä tilanteissa sopimaan keilahallin kanssa edullisen kausikortin ottamista, joka toimii juuri päiväsaikaan hiljaisina aikoina. Keilailu on kuitenkin mainio tapa pitää yllä hyvää mieltä ja sosiaalista elämää, vaikka muuten elämä koettelisikin.

Toinen iso asia on, että lupaamani yhteistyö keilahalliyrittäjien ja SKL:n välillä on vahvasti käynnistymässä. Hallitus on toukokuun ylimääräisessä kokouksessa hyväksynyt usean eri halliyrittäjän kanssa valmistellun esityksen, jonka nimeksi on valittu uuden keilaajan etukortti, jonka periaatteet on kuvattu erillisessä jutussa tässä lehdessä.

Valmisteluryhmässä on liiton henkilöstön lisäksi myös seuraavien keilahallien vetäjät: Rauma, Pori, Tali, Ruusula, Salo (Kasirata), Parainen, Oulu, Joensuu ja Lahti ja kesän sekä syksyn aikana on tarkoitus saada suurin osa tai vaikka kaikki Suomen keilahalleista mukaan ohjelmaan.

Meille keilaajille keskeinen viesti etukortissa on, että jos tunnette jonkun, joka edes harkitsee keilailusta itselleen todellista harrastusta – kilpailuja tai ei – niin nyt kannattaa ohjata henkilöä keilahallin kassalle ja kysyä etukorttia.

Kaikkien meidän kannattaa siksi tutustua kortin pääperiaatteisiin – jokainenhan meistä jo keilaavista on luonnostaan keilailuharrastuksen edistäjä. Jotakuta jo pitkään rekisteröitynyttä voi mietityttää, miksi tällainen etu annetaan vain uusille keilaajille. Totuus on kuitenkin se, että jos emme saa uutta verta tähän lajiin, niin kilpakeilailu kuihtuu miniurheiluksi, joka ei ole kenenkään etu. Tämä on jo monelle sisarlajillemme tapahtunut tiukassa taistossa vapaa-ajan tarjonnasta.

Arvoisa Suomen Keilailuliiton jäsenkeilaaja. Elämme edelleen poikkeuksellista aikaa. Seurojen, jäsenliittojen ja SKL:n toiminnan kannalta tulevan kauden jäsenyytesi on meille kaikille suunnattoman arvokasta. Lunastamalla 2020-21 lisenssisi, vaikka keilaamisesi olisikin vielä epävarmaa, varmistat keilailuyhteisömme toimivuuden kaikilla tasoilla.

Yhdessä tästä selvitään!

t. Olli Hossi

Leave a Response