tiistai, 18 tammikuun, 2022
Vakiopalstat

Kaikki tiet johtavat keilahalleille

Keilailukausi on vilkastumassa syksyn saavuttua ja esimerkiksi viime keväältä siirretyt vuosittain pelattavat SM-kilpailut aikuisten osalta ovat käynnissä. Veteraanit pelaavat omansa loppuun marraskuussa. Senioreiden sekä nuorten- ja junioreiden kilpailut ovat jo pelattu päätökseen.

Paikalliset sarjapelit ja erikoiskilpailut ovat käynnissä. Myös valtakunnansarjat alkavat kolmen pelaajan joukkuein kaikilla sarjatasoilla. Pelaajamäärän pienentämisellä huolehditaan tässä korona-aikana turvavälien noudattamisten mahdollisuus.

Voin ilolla todeta jo kauden aikana useammassa keilahallissa ja tapahtumassa käyneenä, että pelaajat, kilpailujen järjestäjät ja keilahallit ovat todella hyvin ja vastuullisesti huolehtineet turvallisuudesta liiton koronaohjeistusta noudattaen. Ohjeet ovat näkyvillä paikoilla, pelaaja-alueilla on ollut riittävän väljää ja käsidesiä on saatavilla.

Maajoukkuetoiminnassa arvokilpailuiden perumiset ja siirrot aiheuttavat haasteita etenkin niihin valmistautuville pelaajille. Tammikuun senioreiden EM-kilpailut jäivät ainoaksi arvokilpailuksi koko vuonna. Miesten EM-kotikisoja jouduttiin siirtämään jo toistamiseen ja uusi ajankohta on 11.-22.8.2021.
Ensi vuosi näyttääkin vilkkaalta huippu-urheilupuolella kahdeksan arvokilpailun osalta. Junioreiden EM-kilpailut Hollannissa ovat ensimmäisenä vuorossa ja ne pelataan 25.3.–4.4.

Suomen Keilailuliitto osallistui Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tutkimukseen, jonka tarkoitus oli selvittää ovatko urheilijat kokeneet tai havainneet seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää viimeisen viiden vuoden aikana urheilutoiminnassa. Tutkimuskysely lähetettiin 8813 rekisteröityneelle keilaajalle.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 48 lajiliiton 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat urheilijat. Keilailun osalta kyselyyn vastasi 84 henkilöä anonyymisti. Lajimme vastauksissa ei tullut ilmi häirintää, johon liittyisi fyysistä väkivaltaa. Häiritsevän puheen osuus nousi keilailussakin, kuten muissakin lajeissa, vahvasti esille. Tämä on asia, johon tulee ensimmäisenä toimenpiteenä kiinnittää huomiota ja ottaa se vakavasti. Esimerkiksi harmiton vitsailu eri tilanteissa voidaan toisten osalta kokea ahdistavana ja häiritsevänä. Tähän meistä jokainen voi vaikuttaa muuttumalla ja puuttumalla.

SAMI JÄRVILÄ

Leave a Response