tiistai, 18 tammikuun, 2022
Vakiopalstat

Ei uutta länsirintamalla

Maailman keilailuliitto jatkaa radallaan. Näin eurooppalaisesta ja urheilullisuutta arvostavasta näkökulmasta tilanne on kerta kaikkiaan huolestuttava. Vaikuttaa siltä, että arvokisoista ollaan tekemässä täyttä sirkusta.

MM-kilpailujen formaattiuudistus oli puistattavaa luettavaa – singleä lukuun ottamatta kaikki osiot baker-pelitavalla ja all eventsin sijoitukset määrittää kaikkien osioiden sijoitusten summa. Käytännössä all eventsin voi voittaa ilman, että heittää joukkuepelissä ruutuakaan; jatkossa kun vaihtopelaajien ei tarvitse pelata boosterissa, koska henkilökohtaisia pisteitä ei singlen jälkeen lasketa. Mitä tällä halutaan saavuttaa? Lajin ulkopuolisia katsojia. Tavoite on tietysti hyvä, mutta keinot siihen arveluttavia.

En ole kuullut yhdenkään keilaajan pitävän formaattimuutosta hyvänä. Toinen murheellisuus on uusi pistelaskujärjestelmä, jota ollaan ujuttamassa yhä useampiin arvokisoihin – tämäkään ei ole keilaajilta kiitosta niittänyt. Se kertoo aivan riittävästi. Henkilöitä, jotka eivät ymmärrä lajia riittävästi ei pitäisi päästää milloinkaan sähläämään pelimuotojen kanssa. Lopputulos on parhaimmillaankin sekundaa.

Useiden eurooppalaisten liittojen keskeinen huoli on arvokisamatkojen kustannukset – tästä on viestitty, mutta vastakaikua ei ole irronnut. Tulevanakin vuonna on kahdet Las Vegasissa pidettävät MM-kilpailut. On vain ajankysymys, milloin maita ryhtyy tippumaan toden teolla. Jos näin käy on päätepysäkkinä jotain aivan muuta kuin Olympialaiset.
Puheenjohtajavaalista olen kirjoittanut toisaalla laajemmin, mutta tästä on hyvä nostaa eräs erittäin kuvaava nyanssi. Voittanutta puolta tukeneiden liittojen jäsenmäärä oli yhteensä vähän reilut 50 000, hävinneen taas rapiat 1,4 miljoonaa. Neitsytsaarten ääni, kun on yhtä merkityksellinen kuin esimerkiksi Saksan.

Sheikki Talal on uhonnut toteuttavansa useita uudistuksia. Jäämme odottamaan. Sitä tulee kuitenkin ajateltua, että mitä sellaista vielä on puserrettavissa, jota ei ole kahdeksan vuoden aikana saanut tehtyä?


MM-mitalin saavuttaminen on vuosi vuodelta haastavampaa. On ilo huomata, että tähän päästiin niin naisissa kuin senioreissakin. Onnittelut Sannalle ja koko miesten seniorijoukkueelle!


Perttu Jussila

Leave a Response