tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Tuula Tammisesta Euroopan mestari

Suomi menestyi hyvin ensimmäisissä virallisissa senioreiden EM-kilpailuissa Itävallan Wienissä. Tuula Tammisen Masters-kulta kruunasi kilpailut.

Suomi saavutti senioreiden EM-kilpailuissa hienosti viisi mitalia, joista kaksi oli kultaista, yksi hopeinen ja kaksi pronssia.

Tuula Tamminen voitti huippujännittävässä Mastersin loppuottelussa Saksan Martina Beckelin sarjoin 2-1. Ensimmäisen sarjan Tamminen vei selvästi 230-181, mutta toisessa sarjassa Beckel nousi mukaan taisteluun ja nappasi kiinnityksen kohti kultamitalia pistein 193-182.

Tamminen nostaa kultamitalinsa korkeaan arvoon pitkällä keilailu-urallaan.

Ratkaisevassa kolmannessa sarjassa Tamminen kuitenkin osoitti henkistä kanttia voittaen ratkaisevan sarjan 193-189 ja kirjautti nimensä historian kirjoihin.

– Ihan mahtavalta tuntuu. Uskomatonta, miten pystyy keilaamaan noin hyvin, Tamminen hehkutti palkintojenjaon jälkeen.

Jo ennen loppuottelua Tamminen oli kovassa iskussa, kun hän voitti Italian Elga Di Benedetton pistein 2-0. Tamminen voitti ensimmäisen sarjan 34 pisteellä luvuin 216-182. Toinen sarja oli Tammisen täydellistä dominointia ja päättyi suomalaisen hyväksi suorastaan murskaluvuin 269-194.

– En oikein tiedä mistä se johtuu, että tänään meni noin hyvin, kun koko alkuviikosta ei ole vastaavaa virettä löytynyt. Oli vaan sellainen rauha pelata, löytyi oikeat pallot ja oikea paikka tehdä tulosta, hän kuvaili.

Tamminen nostaa kultamitalinsa korkeaan arvoon pitkällä keilailu-urallaan.

– Voi olla, että tämä on suurin saavutukseni, jollei sitten MM-pronssi ole suurempi. Ihan mahtava päätös tälle viikolle, Tamminen kertoi.

Suomalaisnaisista myös Reija Lundén ja Jaana Taavitsainen olivat mukana Mastersissa, mutta Lundénin tie katkesi toisella kierroksella Tammista vastaan, minkä lisäksi Taavitsainen putosi ensimmäisellä kierroksella Valerie Muratia vastaan.

Mika Oksaselle Masters-pronssia

Mika Oksanen keilasi hienon Masters-päivän napaten pronssimitalin. Kultaa vei miehissä Maltan Marco Spiteri ja hopeaa Itävallan Manfred Panzenboeck. Oksasen kanssa pronssimitalin saavutti Skotlannin Andy Gillespie.

Oksanen joutui taipumaan välierässä Panzenboeckille suoraan 2-0. Henkilökohtainen mitali kuitenkin kruunasi myös Oksasen kisat. Hän voitti Mastersin kolmella ensimmäisellä kierroksella kaikki vastustajansa suoraan 2-0-lukemin.

Kahdeksan joukkoon suomalaisista keilasi myös Kai Virtanen, joka joutui taipumaan tiukan taistelun jälkeen Gillespielle 2-1. Kolmantena suomalaisena Mastersiin selviytynyt Jarmo Sinilaakso putosi toisella kierroksella niin ikään Gilliespietä vastaan.

Parikultaa Taavitaiselle ja Lundénille

Suomi nappasi myös toisen kirkkaimman mitalin jo kilpailuiden avauslajissa, kun Jaana Taavitsainen sekä Reija Lundén voittivat parikilpailun kultaa.

Loppuottelussa suomalaiskaksikko kukisti Englannin Gaye McCullyn ja Kim Oakleyn tuloksin 410-384. Pronssia saivat Saksan Martina Beckel ja Bianca Wölkl-Brandt sekä Ranskan Valerie Murat ja Isabelle Sacco.

EM-kulta maistui luonnollisesti todella hyvälle Reijalle ja Jaanalle.

– Semifinaalissa pelasin hyvää ja vapautunutta peliä, loppuottelussa hieman jännitti, mutta loppuun teimme Jaanan kanssa tarvittavat kaadot. Hieno juttu voittaa kultaa, Lundén tunnelmoi.

Mitalit myös joukkuekilpailusta

Suomalaisten ainokainen hopeamitali tuli puolestaan naisten joukkuekilpailusta. Suomen joukkue Jaana Taavitsainen, Pia Palviainen, Tuula Tamminen ja Reija Lundén pääsi loppuotteluun voitettuaan välierässä selvästi Espanjan pistein 788-730.

Loppuottelu oli tiukka taisto, sillä Saksa vei ottelun 12 pisteen erolla 754-742. Ottelun hahmo oli Saksan Martina Beckel, joka keilasi selvästi parhaan tuloksen 228.

Lähelle jäänyt kulta tietysti kaivoi suomalaisten mieltä.

– Kaatoja ei tahtonut tulla loppuottelussa. Vaikka paikkopelimme toimi hyvin, tämä suoritus riitti hopeamitaliin, eiköhän tämä hopea kohta maistu ihan hyvälle, Tamminen kuvaili.

Suomen joukkue EM-kilpailuissa. Ylärivi vasemmalta: Tuula Tamminen, Reija Lundén, Jaana Taavitsainen ja Pia Palviainen. Alarivi: Ari Jehkinen, Mika Oksanen, Jarmo Sinilaakso ja Kai Virtanen.

Miesten joukkue Mika Oksanen, Jarmo Sinilaakso, Ari Jehkinen ja Kai Virtanen saavutti puolestaan pronssia taivuttuaan välierässä Belgialle selvin lukemin 866-752.

Kultaa nappasi miehissä Saksa, joka murskasi loppuottelussa Suomen kaataneen Belgian pistein 900-818. Loppuottelussa Saksan Peter Knopp keilasi 268-sarjan, joka johdatti saksalaiset mestaruuteen. Suomen lisäksi pronssille ylsi Italian joukkue.

Teksti: Olli Pakonen ja Henri Havusela
Kuvat: Jarmo Ahokas

Leave a Response