torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

Teemu Putkisto kestomenestyjä alkuvuoden EBT-kilpailuissa

Vuoden 2020 Euroopan kiertuetta on keilattu jo neljä osakilpailua, kolme tammikuussa ja yksi helmikuussa. Suomalaisittain selvästi parhaiten on menestynyt hyvässä vireessä ollut Teemu Putkisto.

Putkisto keilasi itsensä kakkossijalle AIK International turnauksessa, Ballmaster Openissa round robin peleihin 24 parhaan joukkoon ja Irish Openissa kolmannelle sijalle.

Teemu Putkisto on ollut vahvassa iskussa Euroopan kentillä.

AIK Internationalin voiton vei Irlannin Christopher Sloan. Loppuottelussa sekä Putkisto että Sloan olivat vaikeuksissa ja lopulta Sloan selvitti sarjansa loppuun paremmin lukemin 175-189. Niko Oksanen, Pyry Puharinen, Jesse Ahokas ja Sanna Pasanen jäivät ensimmäiseen vaiheeseen ja ottivat sijoitukset 22, 24, 27 ja 28.

Irish Openin voittoon keilasi Italian Nicola Pongolini, jolle Putkisto hävisi välieräottelussa. Loppuottelussa Pongolini päihitti Norjan nuoren Jonas Dammenin tuloksella 431-400. Muista suomalaisista Puharinen ylsi puolivälieriin, muut putosivat jo aiemmissa vaiheissa.

Kysyin Putkistolta, mistä hyvä vire alkuvuoteen löytyi ja mikä on seuraava tavoite.

-Suhteellisen vaikeilla olosuhteilla keskityin pelaamaan yksinkertaista peliä ja panostin toistamiseen.

Pallovalinnat onnistuivat hyvin ja tein tarpeeksi rohkeita muutoksia tarvittaessa. Seuraavana tavoitteena on mitali miesten EM-kilpailuista, Putkisto kertoi.

Helmikuussa keilatussa Bronzen Schietspoel turnauksessa Hollannin Tilburgissa suomalaismenestys jäi Sanna Pasasen varaan, sillä hän oli ainoa finaaliin selviytynyt suomalainen. Loppukilpailussa peli ei kuitenkaan kulkenut toivotulla tavalla ja Pasasen sijoitukseksi jäi lopulta 21. Tilburgissa saatiin hieman yllättävä voittaja, kun 17-vuotias tanskalaislupaus Mathias Ankerdal nappasi ensimmäisen EBT-tittelinsä. Neljän pelaajan kahden sarjan finaalissa Ankerdal keilasi selvään voittoon lukemin 490. Kakkoseksi tullut Michael Krämer teki 447.

Suomalaiset menestyivät hyvin myös syksyllä

Syksyllä keilattiin yhteensä viisi European Bowling Tourin osakilpailua. Kaksi kilpailua Tanskassa, yksi Kreikassa, yksi Ranskassa ja yksi Norjassa. Suomalaisittain nähtiin hienoja onnistumisia, mutta titteli jäi vielä ulkomailta puuttumaan tämän kauden osalta. Syksyn parhaasta sijoituksesta vastasi Tomas Käyhkö sijoittumalla Norwegian Openissa toiseksi.

Odense International & Dimitris Karetsos Tournament

Alkusyksyn EBT-kilpailut keilattiin ilman suomalaisosallistujia, kun Odenseen ja Thessalonikiin ei matkustanut täältä ketään. Molemmat kilpailut olivat palkintosummiltaan Satellite-tason osakilpailuja eli kaikkein alhaisinta EBT-kategoriaa, joten se voi selittää se, ettei suomalaisilla kiinnostusta kilpailuihin ollut.

Odensessa karsinnan kärkitulokset olivat yllättävän kovia verrattuna edellisvuosien tulostasoon.

Karsinnan voitti Mik Stampe tuloksella 1468. Finaaliraja oli kuitenkin edelleen alhainen, tänä vuonna hieman yli parituloksen 1212. Kilpailussa käytiin tiukka voittokamppailu, jossa viime vuoden voittaja Arnar Jonsson joutui taipumaan Saksan Stephan Ungerille yhden pisteen erolla 211-212.

Kreikan Thessalonikissa keilattiin tulostasoltaan korkeatasoinen kilpailu, vaikka osallistujia olikin lähinnä naapurimaista. Karsinnan voitto irtosi tuloksella 1537 ja suoraan finaaliin vaadittiin 1421 pistettä. Voiton Kreikasta nappasi Maltan Cynthia Duca, joka päihitti loppuottelussa Kreikan Eleytherios Montsenigoksen 498-455.

3rd Brunswick Open Ranskassa

Lokakuun alussa Ranskassa saatiin jälleen suomalaisväriä mukaan, kun Lassi Aalto ja Kimmo Lehtonen lähtivät pelaamaan. Wittlesheimissa keilatussa kilpailussa Lehtonen sijoittui lopulta seitsemänneksi.

Hän keilasi heti ensimmäisellä yrityksellään karsinnan kakkoseksi tuloksella 1444 ja näin eteni suoraan loppukilpailun kolmanteen vaiheeseen. Aallon pelit eivät sujuneet aivan niin hyvin, hänen parhaakseen jäi 1235 ja kilpailusta sija 64. Karsinnan voitti jälleen Mik Stampe lukemin 1450 ja finaaliin vaadittiin 1280.

Lehtonen eteni kolmannesta vaiheesta helposti neljänteen keilaamalla neljään sarjaan 928, mutta matsipeleissä vastustajavasuri Kim Bolleby oli vahvempi. Kilpailun voittoon keilasi lopulta Tanskan Mikkel Sörensen, Bolleby oli toinen.

Norwegian Open Oslossa

Norwegian Openissa mukana olivat Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö. Molemmat pelasivat upeasti, sillä Oksanen voitti karsinnan ja Käyhkö sijoittui finaalissa toiseksi. Oksasen lopullinen sijoitus oli seitsemäs. Käyhkö keilasi karsinnassa tuloksen 1393 ja sillä hän pääsi hyppäämään ensimmäisen finaalivaiheen yli. Oksasen karsinnan voittotulos oli 1485 ja sillä pääsi suoraan kolmanteen vaiheeseen.

Loppukilpailussa molemmat suomalaiset pääsivät kahdeksan parhaan joukkoon ja viimeiseen finaalivaiheeseen. Edellisen vaiheen kolmen sarjan pisteet tulivat mukaan ja keilattiin kolme sarjaa lisää. Voittokamppailusta tuli jännittävä ja tasainen, sillä voitto ratkesi aivan viimeisen sarjan viimeisissä ruuduissa.

Voittotaistelu käytiin Käyhkön, Larsenin ja Blomgrenin kesken. Käyhkö teki seitsemän jonon alusta, kahdeksanteen ruutuun jäi yksi keila pystyyn ja sen hän paikkasi. Kaadot yhdeksänteen ja kymppiruudun ensimmäiseen, mutta kymppiruudun toisella heitolla jäi pystyyn reikä, josta hän otti kaksi keilaa pois. Sarjaksi 265 ja kokonaistulokseksi kuuteen sarjaan 1440.

Larsen aloitti viimeisen sarjan paikolla ja latoi sen jälkeen kaatoja kahdeksanteen ruutuun asti.

Yhdeksänteen paikko, kymppiruutuun myös paikko ja sarjansa hän lopetti kaatoon. Siitä tuli 258 ja kokonaistulosta 1430, hän jäi näin Käyhkön taakse. Blomgren hurjasteli ja teki kaatoja aina viimeisen sarjan kymppiruudun ensimmäiseen heittoon asti, toisella jäi keiloja pystyyn, mutta voitto oli hänen. Hän keilasi sarjakseen 285 ja otti voiton yhteistuloksella 1462.

Käyhkölle kilpailusta siis toinen sija, Oksanen ei yltänyt kärkikamppailuun mukaan vaan jäi finaalissa sijalle seitsemän.

Aalborg Internationalin paluu

Viime vuonna kiertueohjelmasta puuttunut Aalborg International saatiin nyt takaisin mukaan. Ennen touko-kesäkuussa keilatun kilpailun ajankohta siirtyi nyt marraskuun alkuun. Suomalaisista olivat mukana yhteensä yhdeksän kiertueosakilpailua keilannut Tomas Käyhkö sekä tällä kertaa naisenergiaa suomesta tuoneet Vilma Salo ja Peppi Konsteri.

Käyhkö keilasi rutiinilla karsinnan seitsemänneksi tuloksella 1378. Peppi Konsteri nappasi ensimmäisen EBT-finaalipaikkansa keilaamalla karsintaan 1255. Se ei aivan riittänyt suoraan finaaliin, mutta alle 22-vuotiaiden nuorten sarjasta finaalipaikka irtosi. Vilma Salon peli ei oikein kulkenut ja hän jäi tulokseen 1136.

Karsinnan voittoon keilasi Saksan Birgit Pöppler lukemin 1474. Suoraan finaaliin pääsi tuloksella 1276.

Finaalissa Peppi Konsterin tie katkesi ensimmäiseen vaiheeseen, mutta Konsteri oli viesteistään päätellen hyvin tyytyväinen finaaliinpääsystä, vaikka finaalisuoritus olikin vaikea.

Käyhkö tuli siis mukaan kolmanteen vaiheeseen ja olikin sen jälkeen hyvissä asemissa viimeiseen vaiheeseen lähdettäessä keilattuaan 1361. Viimeisen neljän sarjan aikana tarvittavaa kaatoreaktiota ei kuitenkaan löytynyt ja Käyhkö jäi sijalle seitsemän. Voittoon keilasi kovassa kunnossa oleva Islannin Arnar Jonsson.

Käyhkö ja Oksanen mukaan EBT Mastersiin

Arnar Jonsson varmisti Aalborgin voitollaan kokonaiskiertueen voiton pistein 670. Toiseksi sijoittui Ruotsin Adam Andersson pistein 579. Suomalaisista Tomas Käyhkö oli kiertuepisteissä viides lukemalla 435 ja Niko Oksanen kahdeksas lukemalla 378, joten molemmat lunastivat paikkansa ensi vuonna San Marinossa pelattavaan EBT-Mastersiin.

Naisten puolella kiertuevoiton vei Ruotsin Anna Andersson pistein 688 ja toiseksi sijoittui kaksi kertaa peräkkäin voiton napannut Jenny Wegner pistein 537. Sanna Pasanen sijoittui yhdeksänneksi pistein 315, joten hänen on myös mahdollista päästä EBT-Mastersiin, jos joku hänen edellä olevistaan ei kilpailuun osallistu.

Teksti: Eliisa Hiltunen
Kuva: Henri Havusela

Leave a Response