tiistai, 18 tammikuun, 2022
Suomen joukkue nuorten PM-kilpailuissa: Peppi Konsteri, Teemu Putkisto, Mila Nevalainen, Jesse Ahokas, Vilma Salo, Jarno Lahti, Marjaana Hytönen sekä Tomas Käyhkö.
kansiKisajutut

Suomi niitti menestystä nuorten PM-kilpailuissa

Marjaana Hytösen kultamitali kruunasi Suomen joukkueen kisamatkan Islantiin.

Nuorten PM-kilpailut pelattiin tänä vuonna Islannissa Reykjavikissa. Mukana olivat Suomen joukkueen lisäksi Ruotsi, Norja ja Islanti.

Suomen joukkueessa keilasivat naisissa Marjaana Hytönen, Peppi Konsteri, Mila Nevalainen ja Vilma Salo sekä miehissä Tomas Käyhkö, Teemu Putkisto, Jesse Ahokas sekä maajoukkue debytantti Jarno Lahti.

Suomi saalisti kaikkiaan hienosti 11 mitalia, joista kirkkaimpana Marjaana Hytösen Masters-kulta. Hytösen kultamitali oli hieno saavutus, sillä Mastersin kahdeksan parhaan joukkoon selviytyivät kaikki Suomen joukkueen naiset sekä kaikki Ruotsin neljä naista, joten Masters oli Suomi-Ruotsi-maaottelu.

Joukkuekullat lähellä

Kaiken kaikkiaan Suomi voitti kilpailuissa peräti 11 mitalia. Kilpailun ensimmäisenä lajina oli tuttuun tapaan single, jonka Suomen naiset aloittivat hyvin. Hytönen keilasi kuuden sarjan tuloksella 1188 itselleen hopeaa ja Peppi Konsteri pronssia pistein 1159.

Kultaa voitti Ruotsin Emma Halttunen selvällä erolla muihin, kun hän pelasi tuloksen 1241. Vilma Salo oli singlessä neljäs ja Mila Nevalainen yhdeksäs.

Miehissä Teemu Putkisto taisteli jopa kultamitalista, mutta viidennen sarjan 194 pudotti hänet pronssille tuloksella 1365. Kultaa voitti Ruotsin William Svensson tuloksella 1409. Hopealle ylsi Norjan Alexander Beck pistein 1387. Tomas Käyhkö oli singlen neljäs, Jarno Lahti viides ja Jesse Ahokas 13:s.

Joukkuekilpailussa Suomi oli avauspäivän jälkeen kärjessä sekä naisissa että miehissä, mutta joutui taipumaan molemmissa Ruotsille. Näin ollen joukkuekilpailusta kaksi hopeaa Suomelle.

Ruotsin voittomarginaali naisten kilpailussa oli 56 pistettä. Pronssia keilasi Islanti. Norja ei osallistunut naisten joukkuekilpailuun, kun heillä osallistujia oli mukana ainoastaan kaksi.

Miesten kilpailussa Suomen kakkospäivä ei ollut hyvä, joten Ruotsi keilasi kultaa selvällä 155 pisteen erolla. Pronssimitalit ripustettiin norjalaisten kaulaan.

William Svenssonille viisi kultaa

Ruotsin William Svensson on hurjassa iskussa ja saavutti kaikki jaossa olleet viisi kultamitalia PM-kilpailuissa.

Naisten parikilpailussa Suomi oli jälleen lähellä kultamitalia, kun Vilma Salo ja Marjaana Hytönen haastoivat Ruotsin kakkosparin Nora Johanssonin ja Emma Halttusen, jotka olivat lopulta 22 pistettä vahvempia. Suomen Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen keilasivat paripronssia.

Miesten parikilpailussa William Svensson ja Robin Skans olivat ylivoimaisia vieden kultaa yli 100 pisteen erolla muihin. Himmeämmistä mitaleista käytiin tiukka kilpailu viiden parin kesken. Hopealle keilasi lopulta Norjan ykköspari ja pronssille Suomen Käyhkö ja Putkisto. Jesse Ahokas ja Jarno Lahti olivat parikilpailun kuudensia.

All events -mitalit jaettiin singlen, joukkue- ja parikilpailun perusteella. Ruotsi nappasi naisissa kaksoisvoiton, kun Emma Halttunen vei kultaa kolmen pisteen erolla maanaiseensa Nora Johanssoniin. Mila Nevalainen keilasi hienosti pronssia. Peppi Konsteri oli neljäs, Vilma Salo viides ja Marjaana Hytönen kuudes, joten kaikki Suomen naiset selviytyivät kahdeksan parhaan joukkoon ja täten Masters-finaaliin.

Miesten all eventsin kulta jaettiin kilpailua suvereenisti hallinneelle Ruotsin William Svenssonille, joka nappasi PM-kilpailuiden kaikki jaossa olleet viisi kultamitalia. All eventsin hopeaa saavutti Ruotsin Robin Skans ja pronssia Norjan Alexander Beck. Tomas Käyhkö jäi all events -mitalista harmittavasti seitsemän pisteen päähän ollen neljäs.

Teemu Putkiston all events -sijoitus oli viides ja Ahokkaan kahdeksas. Jarno Lahti koki karuimman kohtalon jääden ensimmäisenä Masters-finaalin ulkopuolelle oltuaan yhdeksäs.

”Ylivoimaisesti paras saavutukseni”

Kilpailun päätöslajina keilattiin Masters-finaalit. Marjaana Hytönen oli oivalla pelipäällä voittaen neljä ensimmäistä otteluaan kovilla tuloksilla, jotka tekivät ratkaisevan eron kilpakumppaneihin.

Hytösen seitsemän sarjan tulos 30 pisteen voittobonuksineen oli 1583. Hopeamitalista käytiin huikea taistelu, ja lopulta Peppi Konsteri nappasi toiseksi kirkkaimman mitalin ainoastaan yhden pisteen erolla Ruotsin Ottilia Gunnarsoniin. Mila Nevalainen oli Mastersin viides ja Vilma Salo kuudes.

Mastersin kaksoisvoitto naisissa Suomeen. Peppi Konsteri (vas.) keilasi hopeaa ja Marjaana Hytönen upeasti kultaa.

Miesten Masters oli Svenssonin näytöstä. Hän vei voiton 74 pisteen erolla Robin Skansiin. Pronssille keilasi Alexander Beck, joten miesten Mastersin mitalistit olivat järjestyksessä samat kuin all eventsissä.

Jesse Ahokas jäi ainoastaan kymmenen pistettä pronssimitalista, Tomas Käyhkö oli viides ja Teemu Putkisto seitsemäs.

Hytösen kultamitali oli 19-vuotiaan omien sanojen mukaan tähänastisen keilailu-uran kruunu.

– Masters-finaalin alku lähti hyvin käyntiin ja oli loistava reaktio. Siinä oli sitten helppo keilata, kun tuntui että kaikki onnistuu. Mahtava fiilis jäi, ja tämä oli tähänastisen keilailu-urani ylivoimaisesti paras saavutukseni. Tästä lähdetään treenaamaan uudella innolla ja motivaatio on nyt huipussaan, Hytönen iloitsi voiton ratkettua.

”Kiitos kaikille tukijoille”

Suomen joukkueen valmentajina kilpailussa toimivat päävalmentaja Jarmo Ahokas sekä Jussi Turtiainen, joka kehui Hytösen suorittamista kultamitalin varmistuttua.

– Masters meni niin kuin sovittiin. Marjaanalla oli hienoa keilailua koko päivän ja hyvä reaktio. Hän käytti alussa hyvin paikat hyväkseen ja lopun haastavammalla kelillä suoritus pysyi kuitenkin hyvin kasassa. Ansaittu kultamitali, Turtiainen tunnelmoi.

Huimasti päävalmentajana mitaleita saavuttaneelle Ahokkaalle tuli samalla arvokilpailuiden osalta vuosi 2019 päätökseen. Vuosi on tuonut Suomen eri maajoukkueille 32 mitalia, jotka ovat jakautuneet 17 eri keilaajalle.

– Siihen asiaan ei voi olla kuin tyytyväinen, vaikka paljon on parannettavaa perusasioissa sekä suunnitelmallisuudessa, kuten myös fysiikassa ja pelitaidoissa. Suunta on hyvä ja kiitos kaikille tukijoille.

Teksti: Henri Havusela ja Olli Pakonen
Kuvat: Jarmo Ahokas

Leave a Response