tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Suomi jäi ilman mitaleita miesten MM-kisoissa – USA mitalirohmuna

Suomen maajoukkue jäi hyvästä ryhmästä ja valmistautumisesta huolimatta ilman mitaleita Hongkongin MM-kisoissa.

Keilailun MM-kilpailut olivat USA:n näytöstä, kun yhdysvaltalaiset keräsivät peräti kahdeksan mitalia, joista kolme olivat kultaisia, kolme hopeisia ja kaksi pronssisia.

MM-kisat pelattiin joulukuun taitteessa Hongkongissa. Suomi oli pari kertaa lähellä mitalia, mutta tällä kertaa parhaiksi sijoituksiksi jäivät trio- ja parikilpailun viidennet sijat. Henkilökohtaiseen Mastersiin selviytyi ainoastaan Jari Ratia, jonka oli sijoilla 9:s-16:s. All Eventsissä hän oli sijalla 14.

Parikilpailun viidennelle sijalle pääsivät Sami Konsteri ja Joonas Jähi. Triossa samalle sijalle ylsivät puolestaan Kimmo Lehtonen, Jari Ratia sekä Niko Oksanen. Lisäksi Suomen joukkueeseen kuului Osku Palermaa, jolle ilman mitaleita jääminen oli myös pettymys.

MM-kilpailuiden jättiyllätyksestä vastasi puolestaan Italian joukkue, joka nappasi USA:ta vastaan finaalissa joukkuekultaa. Suomi oli joukkuekisassa 12:s.

Kokeneet maajoukkuekeilaajat Sami Konsteri ja Jari Ratia ilmoittivat MM-kilpailuiden päätteeksi lopettavansa maajoukkueuransa.

– Vähän ehkä koko syksyn taaperrus näkyi täällä. Ei oikein saanut sitä oikeaa taistelufiilistä. Tavallaan olisi ollut ihan saumaakin, koska itsellä oli aika-ajoin kohtuullisesti tilaa. Nyt oli kisat, joista ei tullut mitaleita, mutta monta kertaa olimme lähellä. Edelleen suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet ottaa näissä kisoissa menestystä. Joukkueen sisällä informaatio kulki muutoksista hyvin. Kyllä nämä kisat olivat itselle viimeiset, koska ei vain pysty ottamaan riittävästi aikaa, Konsteri kommentoi kisoja.

Lähelle menestystä päässyt Ratia oli myös mietteliäänä kisojen jälkeen.

– Tietenkin, kun mitalia tultiin hakemaan eikä sitä tullut, on vähän pettynyt olo.

Tavoitteena mitali ja paikka Mastersissa, joista toinen toteutui eli ihan ok, mutta toki kaihertaa. Mutta nämä olivat ne sijoitukset, jotka me ansaitsimme näistä kisoista, Ratia sanoo.

Puheenjohtaja Perttu Jussilan ajatukset MM-kilpailuiden jälkeen

Suomen joukkueen mukana kisoihin matkusti Suomen Keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila, joka vastasi myös kisojen tiedottamisesta Suomen suuntaan.

Tässä Jussilan ajatuksia MM-kilpailuiden jälkeen:

”Olivatko Hongkongin MM-kisat suomalaisittain floppi? Eivät. Olivatko ne pettymys? Tietysti. Parikisassa mitali jäi 14 pisteen ja triossa 69 pisteen päähän. Jos noista molemmista olisi tullut mitali, olisivat kisat olleet erittäin onnistuneet. Näin suurissa kokonaisuuksissa onnistumisesta floppiin on pidempi matka kuin 83 pistettä. Se, että mitaleita ei tullut on tietysti pettymys.

Etenkin se on pettymys niille keilaajille, jotka olivat radalla ja pääsivät lähelle. MM-mitalien saavuttaminen käy vaikeammaksi vuosi vuodelta, ja niiden mahdollistamiseen on jatkossa tehtävä entistä enemmän töitä kaikilla tasoilla. Me kilpailemme mitaleista sellaisten maiden kanssa, joissa keilaajien ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin harjoittelustaan. Olemme tästä tilanteesta aika kaukana ja valitettavasti tulemme olemaankin, ellei jotain hyvin mullistavaa tapahdu.

Jari Ratia ylsi ainoana suomalaisena Mastersiin.

Meillä on kuitenkin asiat paljon paremmin kuin monessa muussa Euroopan maassa, mikä on myös hyvä muistaa. Liitto pystyy kustantamaan maajoukkueiden arvokilpailumatkat. Tätä pidämme ehkä liiankin itsestäänselvyytenä. Pohjoismaita ja Saksaan lukuun ottamatta näin ei muualla Euroopassa ole. Italialla on nyt maailmanmestaruutensa myötä käsissään loistava mahdollisuus hyödynnettäväksi. Toivottavasti he tässä onnistuvat.

Kisoissa tapahtui kaikenlaista mielenkiintoista merkille pantavaa. Italialle MM-mitali oli ensimmäinen sitten vuoden 1971. Malesia voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 39 vuoteen. Irlanti nappasi ensimmäisen mitalinsa koskaan, kun Chris Sloan sai Mastersista pronssia. Tässä mitalissa erityistä oli sekin, että Sloan heitti yhteen matsiinsa kolme sarjaa kaikkinensa tuloksen 468, mutta silti pelit jatkuivat. Vastaavaa ei tulla välttämättä ihan heti näkemään.

Hongkongissa MM-kilpailuihin osallistui ensimmäistä kertaa Pohjois-Korea. Heillä oli kaikilla kaksi palloa eivätkä varsinaisesti uusimmasta päästä. Kisojen päätyttyä oli hienoa nähdä, miten useampikin maa tarjoutui antamaan pohjoiskorealaisille pallojaan. Erityisen mieleenpainuvaa oli se, miten paljon eteläkorealaiset auttoivat pohjoisen veljiään.”

Teksti: Henri Havusela ja Perttu Jussila
Kuvat: Henri Havusela (Pääkuva) ja Ari-Pekka Semenoja (Ratia-kuva)

Leave a Response