torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

Suomen kehitysvammaisten keilailujoukkue Special Olympics Maailmankisoissa Abu Dhabissa

Maaliskuussa pidettiin kehitysvammaisten Special Olympics Kesämaailmankisat, joiden isäntänä toimi Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja erityisesti Abu Dhabi ja Dubai. Kisoihin osallistui yli 7000 urheilijaa jopa 190 maasta. Lajeja kisoissa oli yhteensä 24, joista suomalaiset osallistuivat 14 lajiin. Special Olympics Finland lähetti kisoihin joukkueen, joka koostui 70 urheilijasta ja 31 valmentajasta ja muusta taustahenkilöstä.

Keilakisoihin osallistui yhteensä 340 keilaajaa. Suomen joukkueeseen kuuluivat Marika Kukkohovi, Johanna Koskinen, Perttu Koskinen ja Tuomo Kukkohovi. He kaikki ovat kotoisin Oulusta. Joukkuetta luotsasi matkalla valmentajakaksikko Marjaleena Laakkonen Joensuusta ja Helvi Hellsten Tampereelta.

Matkaan lähdettiin 8. maaliskuuta suoralla lennolla Helsingistä Dubaihin. Dubai oli myös Suomen joukkueen Host Town isäntä neljän päivän ajan. Näiden päivien aikana meillä oli virallisen ohjelman lisäksi mahdollisuus tutustua kaupungin nähtävyyksiin.

Host Town ohjelman jälkeen Suomen joukkueesta kolme lajia, uinti, yleisurheilu ja triathlon, jäivät kisaamaan Dubaihin muun joukkueen siirtyessä Abu Dhabiin. Tähän porukkaan kuuluivat myös keilaajat.

Kisojen avajaiset olivat torstaina 14. maaliskuuta. Ne oli organisoitu mielestämme erittäin hyvin, kun vertaamme niitä moniin aikaisemmin kokemiimme avajaisiin. Kisatuli saapui näyttävästi paikalle useiden henkilöiden tuomana ja puheita ja muuta ohjelmaa oli sopivasti. Näin urheilijat pääsivät ajoissa keskittymään seuraavana päivänä alkaviin kisoihin.

Keilahalli oli Zayed Sports Cityn alueella oleva 40 ratainen Khalifa International Bowling Centre.

Kisa alkoi luokittelukilpailulla, jossa jokainen heitti kolme sarjaa ja tämän jälkeen kilpailijat jaettiin tulosten perusteella omiin divisiooniinsa. Divisioonien koko vaihteli neljästä kahdeksaan keilaajaan. Kahdeksan keilaajaa oli maksimi.

Ensimmäisenä virallisena kilpailupäivänä oli vuorossa joukkuekisa, jossa joukkueemme sijoittui neljänneksi. Mitali oli todella lähellä, sillä ero pronssimitaliin oli ainoastaan kaksi pistettä. Sijoitus oli hyvä, sillä monessa joukkueessa oli ainoastaan miehiä, mikä asetti sekajoukkueet eriarvoiseen asemaan. Tulevaisuudessa täytyy olla sarjat myös sekajoukkueille, kuten on aikaisemmissa kisoissa ollutkin.

Kisat jatkuivat henkilökohtaisella kolmen sarjan kisalla ja kaikki urheilijamme keilasivat eri divisioonissa. Johanna Koskinen voitti divisioonassaan kultaa ja Marika Kukkohovi omassaan hopeaa. Miesten puolella Tuomo Kukkohovi sijoittui hopealle ja Perttu Koskinen oli divisioonassaan seitsemäs.

Viimeisenä lajina oli vuorossa parikisa. Johanna ja Tuomo sijoittuivat divisioonassaan neljänneksi ja Marika ja Perttu omassaan kuudenneksi. Oman sarjan puuttuessa sekaparit joutuivat tässäkin kisaamaan miespareja vastaan.

Varsinkin Johannan ja Tuomon divisioonassa voiton vienyt USA:n mieskaksikko heitti sellaista tulosta, ettei siinä sekaparilla ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia. Järjestäjien mukaan yhdysvaltalaisparin keskiarvo mahtui sääntöjen mukaan juuri siihen divisioonaan.

Suomen joukkue saavutti kolme mitalia, joista yksi oli kulta ja kaksi hopeaa. Lisäksi saimme kaksi nelossijaa, yhden kuudennen ja yhden seitsemännen sijan.

Kisoja käytiin monena päivänä, mutta jäi meille myös muutamia vapaapäiviä, jolloin pääsimme katsomaan muiden lajien suorituksia ja myös tutustumaan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.

Kisojen päättäjäiset olivat maaliskuun 21. päivä. Lähes kaksi viikkoa palanut kisatuli sammui ja tilaisuuden päätti hieno ilotulitus. Kuljetukset toimivat hyvin ja pääsimme ajoissa takaisin hotellille pakkaamaan laukkuja seuraavan päivän lentoa varten. Helsingissä olimme perjantai-iltana kymmenen jälkeen väsyneinä, mutta ah niin onnellisina.

Matka meni hyvin, mutta aina sitä vaan on mukava palata kotimaahan ja kotiin pitkän kisarupeaman jälkeen.

Kokeneena kisakävijänä voin todeta, että olosuhteet kisapaikkoineen, majoituksineen ja järjestelyineen olivat todella mahtavat. Abu Dhabi ja Dubai asettivat kyllä tuleville kisajärjestäjille todellisen haasteen. Tuntuukin kovasti siltä, että samanlaiseen toteutukseen on jatkossa vaikea päästä.

Seuraavat Special Olympics Kesämaailmankisat ovat Berliinissä vuonna 2023. Urheilijoiden valmentautuminen jatkuu ja urheilijavalintoja tehdään seuraavien neljän vuoden aikana heidän valmentautumistaan ja tuloksiaan seuraten.

Teksti ja kuvat: Marjaleena Laakkonen

Leave a Response