tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Suomelle käsittämätön mitalisaalis MM-kilpailuista

Suomi saavutti yhteensä kymmenen mitalia junioreiden MM-kilpailuista Ranskan St.Maximimista. Mitaleista viisi oli hopeaa ja viisi pronssia.

Suomi rohmusi mahtavasti kymmenen mitalia kautta-aikojen ensimmäisistä junioreiden MM-kilpailuista. Suomen joukkueesta jokainen pelaaja, Mila Nevalainen, Peppi Konsteri, Jesse Ahokas ja Pyry Puharinen pääsivät useamman MM-mitalin makuun.

Junioreiden MM-kilpailuissa käytettiin koko kilpailujen ajan pistelaskua, jossa kaadosta sai 30 pistettä ja paikosta 10 plus ensimmäisellä heitolla kaadetut keilat. Täten tulostaso nousi huomattavasti normaalilla pistelaskulla tulleista tuloksista.

Kilpailujen ensimmäisenä lajina keilattiin singlet. Suomalaiset näyttivät heti avauslajissa, että menestystä on odotettavissa. Jesse Ahokas keilasi pojissa hopeamitalin ja Pyry Puharinen pronssia. Suomen pojat kohtasivat välierässä, jonka Ahokas vei selvin lukemin 257-214. Kultaa voitti Korean Geun Ji pistein 235-224.

Myös tyttöjen singlessä Suomi saavutti kaksi mitalia. Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen pelasivat vastakkain välierässä, jonka Peppi vei tiukan taistelun jälkeen pistein 243-235. Kultaa vei Singaporen Arianne Tay, joka voitti Pepin loppuottelussa luvuin 230-190.

Parikilpailussa tytöt jäivät ilman mitalia sijoittuen kuudenneksi, pojat puolestaan voittivat pronssia. Välierässä kovemmaksi osoittautui Korea, joka löi Suomen 47 pisteellä luvuin 498-451. Joukkuekilpailu pelattiin mix-joukkekilpailuna, eli joka joukkueessa oli kaksi tyttöä ja poikaa. Suomi selvitti tiensä helposti mitalipeleihin, sillä eroa viidenteen sijaan jäi 208 pistettä. Yksi kisojen suurimmista yllätyksistä oli, että USA jäi mitalipelien ulkopuolelle.

Välierässä Suomea vastaan tuli kisojen ykkösmaa Korea. Ne pelattiin baker-pelitavalla kahdesta sarjavoitosta. Ensimmäisessä sarjassa Suomi pääsi lähelle, häviten kolme pistettä. Toisessa sarjassa Korea paransi peliään ja eteni loppuotteluun vieden toisen sarjan 245-223 ja koko ottelun 2-0.

Suomalaisten vahvat otteet läpi kilpailujen tiesivät sitä, että menestys all eventsissä oli taattu. Tyttöjen voitto meni selvällä 159 pisteen marginaalilla Korean Soree Hongille. Suomen tytöt taistelivat hienosti, josta palkintona Milalle hopea- ja Pepille pronssimitali. Singlen voittanut Arianne Tay jäi Pepistä ainoastaan seitsemän pistettä ollen neljäs.

Poikien kilpailussa Korean Geun Ji oli paras vieden kultamitalin 56 pisteen erolla Pyry Puhariseen. Pronssia nappasi Korean Donghyuk Park. Jesse Ahokas oli mitalikamppailussa mukana loppuun saakka, mutta jäi lopulta viidenneksi. Eroa mitaliin jäi 60 pistettä.

Poikien mastersissa suomalaiset saivat hienon all eventsin myötä vapaan ensimmäisen kierroksen. Toisella kierroksella Jesse sai vastaansa Liettuan Laurynas Narusisin. Jessen peli ei ottanut kulkeakseen ja Narusis vei ottelun suoraan sarjavoitoin 2-0.

Pyry Puharinen sai vastaansa Guatemalan Diego Aguilarin. Kovatasoinen ottelun voittajaksi selviytyi Pyry sarjoin 267-234 ja 254-234.

Tyttöjen mastersissa suomalaiset saivat niin ikään vapaan ykköskierroksesta. Toisella kierroksella Peppi Konsteri ei saanut peliään kulkemaan. Hän koki tappion Venäjän Polina Shutovalle pistein 2-0. Mila Nevalainen puolestaan oli pelipäällä toisen kierroksen ottelussaan. Mila voitti Franziska Czechin luvuin 2-0.

Kolmannella kierroksella Mila sai vastaansa Philippiinien Norel Nuevon. Tiukka ottelu meni Nuevolle 2-1 mikä tarkoitti Milan kilpailujen päättymistä.

Pyry kohtasi kolmannella kierroksella Hongkongin Alex Yun. Pyryllä ei ollut ottelussa hätää, ja hän marssi 2-0 jatkoon varmistaen samalla Masters-mitalin. Välierässä Pyry jatkoi upeaa peliään ja voitti Meksikon Manuel Ordazin suoraan kahdessa sarjassa.

Loppuottelut Judoareenalla

Singlekilpailua lukuun ottamatta loppuottelut keilattiin Pariisin keskustaan tehdyllä Judoareenalla, johon oli rakennettu kaksiratainen keilailuareena. Lajeina olivat pari- joukkue ja mastersfinaalit.

Vaikka Suomi rohmusi MM-kilpailuissa upean määrän mitaleja, keilailuareenalle pääsi pelaamaan ainoastaan Masters-finaaliin selviytynyt Pyry Puharinen. Parikilpailussa tyttöjen kulta matkasi USA:han, kun Kamerin Peters ja Mabel Cummins voittivat yhden sarjan finaalissa Korean pari Soree Hong – Youngseon Jeongin luvuin 478-452. Poikien parikilpailussa Korea otti revanssin USA:sta. Donghyuk Park ja Geun Ji voittivat loppuottelussa Solomon Salaman ja Anthony Neuerin luvuin 534-502. Tyttöjen Masters-finaalissa nähtiin korealainen huipennus, kun vastakkain olivat Soree Hong ja Youngseon Jeong. Hong vei ottelun kolmannessa sarjassa voittamalla sen 262-225. Suomalaisittain judohallin kohokohta oli poikien Masters-finaali, jossa Pyry Puharinen kohtasi Korean Geun Jin. Ensimmäinen sarja oli jännittävä, minkä Ji voitti pistein 244-231. Toisessa sarjassa Pyry taisteli hienosti, mutta ei voinut paremmalleen mitään. Myös toinen sarja ja masters-kulta menivät ansaitusti korealaiselle 267-236.

Judohallin viimeisenä lajina keilattiin joukkuekilpailu, josta tuli Korean näytös. Meksikon pääsy loppuotteluun näytti olevan heidän voittonsa ja he eivät pystyneet korealaisia haastamaan. Ensimmäinen sarja meni Korealle 220-167 ja toinen 222-197.

Suomi saavutti pronssia joukkuekilpailussa yhdessä Singaporen kanssa. Kulta meni Koreaan ja hopea Meksikoon.

Korean Geun Ji voitti kaikki viisi jaossa ollutta kultamitalia. Korea pokkasi kilpailuista lopulta kymmenen mitalia, joista seitsemän oli kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi.

10 mitalia upea suoritus pelaajilta

Maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas oli todella tyytyväinen joukkueen esityksiin MM-kilpailuissa.

– Mieletön viikko jokaiselta pelaajalta ja kymmenen MM-mitalia kertoo siitä, että Suomi on edelleen keilailun huippumaa, Ahokas totesi.

Korea ja Suomi olivat mitalimäärässä kaksi ylivertaista maata kilpailuissa.

– Saimme kymmenen mitalia, kuten Koreakin, harmi vain, että emme saaneet kultamitalia, hän jatkoi.

Jokaisesta maasta oli mukana maksimissaan kaksi tyttöä ja poikaa. Ahokkaan mukaan Suomen kärkiosaaminen on junioreissa todella hyvää.

– Meidän kärkipelaajamme ovat maailmanlaajuisesti superlahjakkuuksia. Heillä on varmasti hieno tulevaisuus edessä, kunhan jaksavat tehdä töitä menestymisen eteen, Jarmo jatkoi.

Kilpailuista puuttui muutama varteenotettava maa, kuten Ruotsi. Ahokas toivoo näkevänsä nämä maat seuraavissa MM-kilpailuissa.

– Nämä kilpailut olivat näyteikkuna olympialaisiin, mutta ovat myös pelaajille todella tärkeät kilpailut ja jatkossa toivon, että kaikki parhaat ovat mukana, hän totesi.

Geun Ji idolinsa jalanjäljillä

Junioreiden MM-kilpailuissa kaikki viisi jaossa ollutta kultaa voittanut 17-vuotias Geun Ji elää täysin keilailulle, kuten korealaisilla huipuilla on tapana.

Korean Geun Ji voitti kilpailuista peräti viisi kultamitalia.

Ji teki ensiesiintymisensä Korean maajoukkueessa viime vuonna nuorten MM-kilpailuissa Detroitissa. Viisi vuotta sitten keilailun aloittanut Jin harjoitusmäärät ovat huimia.

– Keilaan määrällisesti paljon, sillä harjoittelen kuutena päivänä viikossa 5-7 tuntia päivässä, hän toteaa. Geun Jin idoli löytyy hänen omasta maastaan.

– Ehdottomasti idolini on maamieheni Bok-eum Choi, joka on maassamme keilailulegenda.

Vasenkätinen Geun pitää vahvuutenaan keilailussa henkistä puoltaan.

– Pyrin pitämään pääni kylmänä meni hyvin tai huonosti ja keskittymään aina seuraavaan suoritukseen, en jää surkuttelemaan huonoja heittoja, koska niille en voi enää mitään, Ji kertoo.

Ji haluaa olla jonain päivänä idolinsa asemassa Koreassa.

– Tähtään siihen, että olen joku päivä Korean miesten maajoukkueessa ja pystyn menestymään sekä tuomaan maalleni menestystä arvokilpailuista, Geun sanoo.

Teksti ja kuvat: Olli Pakonen

Leave a Response