torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

SM-liigojen runkosarjat onnistuneesti pakettiin

Porin Giants oli naisten runkosarjan kärkijoukkue. Kuvassa vasemmalta: Sanna Oksanen, Peppi Konsteri, Marjaana Hytönen ja Ani Juntunen.

Koronavirus on hankaloittanut myös Keilaaja-lehden tekoa. Tätä lehteä tehdessä harmillinen asia oli se, että lehden lähtiessä painoon, oli naisten ja miesten SM-liigat juuri saatu päätökseen runkosarjojen osalta, mutta lehden tullessa lukijoille kotiin, on liigafinaalit juuri keilattu Lahden keilahallissa. Liigafinaalien tunnelmat tulevat tällä kaudella siis ainoastaan sähköisessä muodossa. Lähetämme liigafinaalit myös livelähetyksenä YouTubessa, ja niistä jää myös tallenne Suomen Keilailuliiton
YouTube-kanavalle.

Iloitaan tässä lehdessä kuitenkin liigamitalistien puolesta, vaikka mitalien lopullista järjestystä ei ole tiedossa. Positiivinen asia ehdottomasti oli myös se, että valtakunnansarjat päästiin keilaamaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta, vaikka se vaatikin erikoisjärjestelyitä. Kaikille pelaajille suurkiitos ymmärryksestä ja sopeutumisesta.

Miesten SM-liigan päätöskierros pelattiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kaupin keilahallissa, ja mitalipelipaikoista käytiin kova taistelu. Naisten SM-liigan päätöskierros pelattiin samana viikonloppuna Talin keilahallissa.

Turun TPS loisti miesten liigassa jo viime kaudella, joka kuitenkin keskeytyi harmittavasti ennen kauden huipennusta. Turkulaiset jatkoivat tällä kaudella siitä mihin jäivät ja ovat hallinneet miesten liigapelejä läpi kauden.

Tästä osoituksena oli päätöskierros. TPS voitti Kaupissa neljä ensimmäistä otteluaan ja varmisti jo avauspäivänä runkosarjan voiton, eli päätöskierroksen jälkimmäinen päivä oli joukkueelle täysin panoksetonta keilaamista. TPS:n joukkueessa ovat keilanneet pääosin kolmella pelaajalla pelattaessa Jesse Kallio, Samu Valaranta ja Tony Ranta, mutta joukkueessa ovat pelanneet myös kauden aikana Juuso Rikkola, Jarno Marjakangas, Karri Oksman sekä Jere Oksanen.

TPS oli sarjataulukossa tosiaan ylhäisessä yksinäisyydessä ja kaula sarjapisteissä kasvoi lopulta peräti 89 pisteeseen ja ykköspaikan turvin joukkue eteni suoraan liigafinaalien loppuotteluun.

– Tämä runkosarja oli meidän osaltamme juuri niin hyvä kuin se vain voi olla. Tiukat pelit kääntyivät monta kertaa meidän eduksemme kauden aikana. Hyvistä asetelmista päästiin tähän kierrokseen. Eilisen tavoite oli voittaa muutama peli ja varmistaa voitto, ja sitten aloitimmekin neljällä voitolla putkeen, sanoi päätöskierroksen jälkeen TPS:n kantaviin voimiin lukeutuva Samu Valaranta, joka on ollut viimeiset pari kautta miesten SM-liigan tehokkaimpia pelaajia.

Toiseksi runkosarjassa nousi Lahden Bay, joka onnistui päätöskierroksella pitämään kakkossijansa ehjällä pelaamisella ja tärkeillä voitoilla. Päätöskierroksella joukkueessa pelasivat Jari Ratia, Juhani Tonteri, Jesse Ahokas ja Teemu Putkisto.

– Meidän minimitavoitteemme kaudelle oli päästä mitalipeleihin ja nyt se on täytetty. Nyt lähdetään hakemaan parin viikon aikana hyvää fiilistä sinne. Kyllä sillä on itselleni iso merkitys, että liigaa päästiin pelaamaan. Jos tästä kaudesta hyviä puolia hakee, niin ainakin on päässyt laadukkaasti harjoittelemaan ja valmistautumaan hyvin niihin peleihin, mitä on ollut, kuten nämä liigakierrokset, Jari Ratia linjasi runkosarjan kakkossijan varmistuttua.

Kaupissa Tampereen TKK oli puolestaan päätöskierroksen ykkösjoukkue ja se nousi kierroksella GB:n ohi kolmanneksi ja mitalipelien välierään Bayn vastustajaksi. TKK:lla upeaa työtä tekivät Petri Mannonen, Petteri Salonen ja Jarno Lahti, jotka voittivat 11 ottelustaan peräti kymmenen, minkä lisäksi sarjapisteitä TKK rohmusi 144 jaossa olleista 176 pisteestä.

TPS oli ylivoimainen ykkönen miesten liigan runkosarjassa. Kakkoseksi ylsi Lahden Bay ja kolmanneksi itsensä taisteli Tampereen TKK.

– Hieno viikonloppu meille ja molempina päivinä meillä oli todella hyvä joukkuehenki radoilla. Ensimmäiset liigafinaalit itselläni edessä, joten odottavainen fiilis on tällä hetkellä, kuvaili tuntemuksiaan Jarno Lahti.

Giants naisten runkosarjan ykkönen

Naisten SM-liigassa tutut joukkueet muodostivat runkosarjan päätteeksi kärkikolmikon. Porin Giants loisti läpi kauden ja joukkueen naiset ottivat eroa muihin sarjataulukossa jo toiseksi viimeisen kierroksen aikana toukokuun puolivälissä. Päätöskierrokselle se lähti 78 pisteen erolla muihin, joten runkosarjan voiton varmistaminen päätöskierroksella oli Giantsille helppoa kauraa. Suora paikka liigafinaalien loppuotteluun 66 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen Lahden Bayhyn.

Giantsin riveissä ovat kevään aikana pelanneet Sanna Oksanen, Ani Juntunen, Piritta Maja, Peppi Konsteri, Marjaana Hytönen ja Mari Nurmilo.

Runkosarjan kakkosta Bayta ovat kevään aikana edustaneet Eliisa Hiltunen, Jenni Heino, Roosa Pusa, Hannele Impola ja Essi Pakarinen.

Päätöskierrosta Talissa hallitsi Helsingin GB, joka täydensi naisten liigassa tutuksi muodostuneen kärkikolmikon. Paljon puhuvaa on se, että GB:n ero neljänneksi sijoittuneeseen Nasevaan oli yli sata sarjapistettä.

– Hyvin tytöt taas pelasivat, ja Talissa on aina kiva pelata. Viime vuonna juuri Talin kierrokset jäivät keilaamatta koronan takia ja mielestäni se vaikutti taulukon järjestykseen. Onneksi mestaruutta ei jaettu lainkaan ja me olemme siis hallitseva mestari loppupeleihin mentäessä, GB:n kokenut pelaaja Reija Lundén virnisti päätöskierroksen päätteeksi.

Reijan lisäksi GB:n riveissä ovat keilanneet kaudella Roosa Lundén, Nina Kovanen, Mila Nevalainen ja Heidi Manninen.

Teksti: Henri Havusela, Markus Viljanen ja Pekka Korpi
Kuvat: Markus Viljanen ja Pekka Korpi

Leave a Response