tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Seppo Eskolin ja Terttu Kohtanen veteraanien Suomen mestarit

Kultaa Seppo Eskolin (kesk.), hopeaa Hannu Jääskeläinen (vas.) ja pronssia Teuvo Turtiainen.

Kuopion Rauhalahden keilahallissa ratkaistiin huhtikuun puolivälissä veteraanimiesten– ja naisten Suomen mestaruudet. Lohjan Räme:n Seppo Eskolinin ja Kauhajoen KJK:n Terttu Kohtasen kaulaan ripustettiin lopulta kirkkaimmat mitalit.

Kuopion SM-kilpailuissa kävi alkukilpailun karsintaa keilaamassa yhteensä 1148 veteraani-ikäistä eli yli 60-vuotiasta keilaajaa, joista 969 oli miehiä ja 179 naisia.

Järjestelyt saivat monilta pelaajilta paljon kehuja jo alkukilpailun aikana eikä finaaliviikonloppukaan tuottanut poikkeusta. Finalisteista huolehdittiin alusta loppuun saakka. Maamme-laulut pelien aluksi nostivat kylmät väreet varmasti jokaisen paikalle olijan iholle. Pelien loputtua jokainen pelaaja sai muistoksi kotimatkalle vielä paikallisen herkun, kalakukon.

Miesten loppukilpailuun, jossa pelattiin kahdeksan sarjaa, selviytyi 36 alkukilpailun parasta veteraania. Helsingin Tornadoksen Aarne Nilsson piti kärkipaikkaa kuuden sarjan jälkeen 1409 tuloksellaan. Lohjan Rännimestareiden Seppo Eskolin nousi kultataistoon mukaan keilaten viidenteen sarjaan 268 ja kuudenteen 233, eroa Aarneen 19 pistettä. Ylivieskan RKM-89 Teuvo Turtiainen ja Euran GS:n Tauno Sved tulivat imussa kolmos– ja nelossijoillaan.

Seitsemänteen Eskolin jatkoi hyvää sarjaputkeaan lataamalla 255 ja nousi sillä Nilssonin edelle kärkeen 44 pisteellä. Jyväskylän JBC:n Juha Hård nousi kolmannelle sijalle 40 pistettä Nilssonia perässä. Turtiainen ja Lahden Valtin Hannu Jääskeläinen tulivat ainoastaan kymmenisen pistettä mitalista perässä.

Viimeisessä sarjassa Nilssonin lopun vaikeudet jatkuivat ja hän putosi 155 sarjallaan ulos mitaleilta viidenneksi.

Hopeasta ja pronssista väännettiin kolmen miehen kesken. Jääskeläinen nousi hopealle isolla 233 sarjallaan. Hård ja Turtiainen päätyivät tasapisteisiin ja mitali ratkaistiin ysi-kymppiruudun uusinnalla. Siinä Turtiainen oli pistein 48-28 parempi ja sijoittui pronssille.

Voittaja Seppo Eskolin istui palkintojenjaon jälkeen tyytyväisenä haastatteluun.

– Tämä oli ensimmäinen Suomen mestaruuteni veteraanien sarjassa. Tasaisuus oli tänään valttia. Missään vaiheessa en keilannut huonosti ja pysyin pelissä hyvin mukana. Tiesin lopussa, että hyvä ehjä sarja riittää mestaruuteen. Minulla ei ole sen kummempia tavoitteita, kun että veteraanien kanssa pelaillaan ja Turkuunkin pitäisi mennä. Niin ja myös tietenkin veteraanien PM-kisapaikkakin tuli tämän voiton myötä.

Kultaa Terttu Kohtanen (kesk.), hopeaa Raija Turunen (vas.) ja pronssia Seija Nurmi.

Naisten loppukilpailussa 12 parasta ratkaisivat paremmuuden. Ensimmäisten sarjojen aikana naiset keilasivat melko tasaisessa nipussa ja totuttuun tapaan ratkaisut tapahtuivat viimeisissä sarjoissa. Kuuden sarjan jälkeen Terttu Kohtanen ja Turun Kaisojen Seija Nurmi olivat karkuteillä. Terttu johti Seijaa 35 pisteellä. Kolmannesta sijasta oli tiukempaa vääntöä. Kauhajoen KJK:n Aila Koivisto, Tornion Saagojen Maarit Starck, Kuopion Sykliksen Liisa Tuhkanen ja Kokkolan Kismetin Marja-Leena Läspä keilasivat parinkymmenen pisteen sisällä toisistaan. Seitsemännessä sarjassa Kuopion Hilimojen Raija Turunen kiri upealla sarjalla 236 mukaan kärkitaisteluun kolmanneksi. Läspä hengitti Turusen niskaan 20 pistettä perässä. Kärjessä Kohtanen oli jo matkalla kultaan Nurmen ollessa jo 70 pistettä perässä lähdettäessä viimeiseen.

Hopeasta ja pronssista käytiin tiukka taistelu. Nurmi, Turunen ja Läspä keilasivat tasapisteissä viimeisiä ruutuja. Läspän loppusarjan tyhjät pudottivat hänet mitaleilta. Kuopiolaisten yleisön kannustamana Turunen teki vaadittavat kaadot ja pokkasi hopean kaulaansa Seija Nurmen viedessä pronssin.

Aikaisemmin B-mestaruuden voittanut Terttu Kohtanen oli hieman hämmentyneen oloinen istuessaan haastatteluun.

– Helekatin helpottunut olo on nyt. Olen hieman yllättynyt. Pelureita on niin paljon kovia kumminkin. Odotukset tähän päivään olivat hyvän pelin pelaaminen ja parhaan tekeminen. En koskaan luovuta etukäteen enkä pelin keskeltäkään.

Pelasin koko ajan yhdellä pallolla ja se toimi hyvin. Lopussa olisi pitänyt siirtyä keskemmäksi pelaamaan. Olisi helpottanut, jos joku olisi takana ollut neuvomassa. Nyt tein omat päätökset. Minun seuraava tavoitteeni olisi senioreiden EM-kisat sekä pysäyttää keskiarvon lasku keilailussa ja kääntää se uuteen nousuun, onnellinen voittaja kertoi.

Veteraanien joukkuekilpailun voitti Euran GS pistein 5140 joukkueella; Seppo Kataja, Tauno Sved, Antti Toivola ja Arto Mäkilä. Hopealle keilasi Varkauden Ysisata pistein 4984 (Timo Hänninen, Timo Koivula, Raimo Laitinen ja Väinö Kauhanen). Pronssille sijoittui Kouvolan Nuppi tuloksella 4981 (Markus Sihvola, Karri Vilenius, Ari Paananen ja Anssi Pälvisalo).

Miesten parikilpailussa kultaa voittivat Kuopion Tiimin Unto Leskinen ja Hannu Timonen yhteistuloksella 2641. Hopealle kipusivat ylivieskalaiset RKM-89-seuran Kari Kentala ja Teuvo Turtiainen. Pronssin veivät Euran GS:n Tauno Sved ja Antti Toivola.

Naisten parikilpailun kultamitalit menivät Kauhajoen KJK:n Terttu Kohtaselle ja Aila Koivistolle pistein 2380. Hopealle keilanneet kotijoukkue Hilimojen Raija Turunen ja Tuula Tuunainen jäivät voittajakaksikosta 115 pistettä. Pronssille ylsivät Kokkolan Kismetin Marja-Leena Läspä parinaan Anja-Riitta Leinonen.

Kuvat ja teksti: Sami Järvilä

Leave a Response