torstai, 9 joulukuun, 2021
Kisajutut

Senioreiden SM-finaalit keilattiin Porissa

Petri Mannonen kruunattiin Suomen mestariksi. Jouni Helminen (vas.) hopealle ja Jarmo Sinilaakso pronssille.

Jännittävien vaiheiden jälkeen Suomen mestareiksi kruunattiin Petri Mannonen
ja Jaana Taavitsainen.

Senioreiden SM-finaalit alkoivat miesten finaalilla, jonka ensimmäinen vaihe, kahdeksan sarjan osio, oli TKK:n Petri Mannosen heiniä tuloksella 1747. Viimeisenä jatkoon eteni Tornadoksen Asko Aravirta (1536).

Kahdeksan parasta jatkoivat round robin -pelivaiheessa. Mannonen piti kärkisijansa myös round robinin jälkeen yhteistuloksella 3295. Jarmo Sinilaakson 3229 riitti pitämään hänet toisena. Viimeisenä kolmen parhaan pelaajan mitalipeleihin eteni seitsemästä ottelustaan viisi voittanut Jouni Helminen (3213).

Välierässä, jossa kahden sarjan yhteistulos ratkaisee, kohtasivat Sinilaakso ja Helminen. Helminen löysi taskun tasaiseen tahtiin ja voitti ensimmäisen sarjan 221–205. Toisessa sarjassa Sinilaakso ei saanut tarvittavaa kiriä aikaiseksi, vaan Helminen lasketteli 214–177-voittoon. Helminen eteni täten yhteistuloksella 435–382 finaaliin Mannosta vastaan.

– Mitalipeleissä en oikein löytänyt taskua. Olimme Jounin kanssa molemmat vähän vaikeuksissa vasemmanpuoleisen radan kanssa. Siinä tuli kokeiltua kaiken maailman muutoksia, mutta ei se oikein natsannut ja Jouni pääsi karkuun. Pelaamiseni oli ihan ok, mutten pystynyt pistämään tarpeeksi hyvin kampohin, Sinilaakso sanaili välierän jälkeen.

Helminen ei löytänyt loppuottelussa samanlaista lyöntiä, mutta avaussarja meni Mannoselle vielä suhteellisen tiukasti 201–188. Toisessa sarjassa Mannonen tykitti sopivaan rakoon muutaman kaadon putkeen, ratkaisten mestaruuden lopullisesti itselleen. Toinen sarja meni Mannosen eduksi 199–168 ja kokonaistulos 400–356.

– Minulla on nyt Suomen mestaruus nuorissa, miehissä ja senioreissa. On hienoa saada voitto eri ikäluokista, arvostan tätä ehdottomasti, Mannonen sanaili mestaruuden jälkeen.

– Aika syvältä nousin aamun jälkeen, kun olin yhdessä vaiheessa lähes sata pistettä jäljessä jatkopaikkaa. Paikkaamalla selvitin tieni finaaliin, mutta paikkaamiseen sitten lopulta hävisin. Pari ei niin hyvää paikkoheittoa siellä tuli, ja ne pitkälti ratkaisivat. Siinä mielessä tämä oli pettymys, mutta Mannonen oli selvästi päivän paras pelaaja ja oikea keilaaja voitti, Helminen totesi.

Jaana Taavitsaiselle seniorinaisten mestaruus

Seniorinaisten SM-finaaleissa Jaana Taavitsainen juhli päivän päätteeksi Suomen mestaruutta voitettuaan loppuottelussa Taija Roligin lukemin 326 – 314.

Jaana Taavitsainen nappasi Suomen mestaruuden. Taija Rolig (vas.) sai hopeaa ja Aila Koivisto pronssia.

Seniorinaisten SM-finaali alkoi neljän sarjan osiolla, jonka jälkeen kärjessä oli KJK:ta edustava Aila Koivisto tuloksella 750. Jaana Taavitsainen (729) ja Sari Ohrimovitsch-Tyynelä (725) eivät ollleet siinä kohtaa kaukana. Seuraavaksi kaikki pelaajat jatkoivat round robin -pelivaiheeseen.

Round robin muutti pelaajien sijoituksia, kun Taavitsainen nousi taustalta lopulta selvästi ykköspaikalle yhteistuloksella 2120. Koivisto voitti seitsemästä ottelustaan kaksi ja tippui täten toiselle sijalle tuloksella 2051. Taija Rolig selviytyi lopulta kolmantena mitalipeleihin tuloksella 2027. Ohrimovitsch-Tyynelä (2025) sijoittui neljänneksi, jääden Roligista lopulta vain kaksi pistettä.

Välierässä avaussarja oli maltillinen Koiviston voittaessa Roligin 181–169. Toisessa sarjassa Rolig tykitti kaatoja hurjalla tahdilla, voitti 242–177 ja meni loppuotteluun lukemin 411–358.

– Aluksi keilaaminen oli hyvää, mutta loppua kohden en saanut enää niin hyviä osumia. Siinä alkoi jo pikkusen väsyäkin kahdessa viimeisessä sarjassa. Enemmänkin olisi kaatoja saanut tulla, mutta hyvä näin. Olen todella tyytyväinen mitaliin, kun tällaisenä yli seitsemänkymppisenä heittää noiden nuorten kanssa, Koivisto hymyili.

Taavitsaisen ja Roligin välinen loppuottelu oli tulostasoltaan matala, kummankin etsiessä hyvää väylää taskuun. Rolig vei ensimmäisen sarjan vielä niukasti 166–161, mutta Taavitsainen sai toisen sarjan lopussa kirivaihteen päälle.

Taavitsainen voitti toisen sarjan 165–148 ja Suomen mestaruuden lukemin 326–314.

– Mitali on aina hieno asia, mutta hieman harmittaa, ettei tuo esitys ollut pelillisesti mitenkään erityisen häävi. Tavoitteena oli tehdä hyvää heittoa, mutta kun keli on noin haastava, niin ei se pysynyt aina kasassa. Pelaaminen oli vähän ailahtelevaista. Aina pitää silti olla tyytyväinen, kun mestaruuden saavuttaa, Taavitsainen sanoi.

– Koin olosuhteen haastavaksi, eikä heittonikaan ollut ihan parhaimmillaan. Siellä tuli muutamia oikein hyviä sarjoja, mutta myös huonompia. Loppuottelussa tuntui, että hädin tuskin jaksan sen heittää, kun keilailuni on ollut sen verran vähäistä, ettei turnauskestävyyttä oikein ollut. Paukut olivat siinä vaiheessa jo ihan lopussa. Tämä oli täysi yllätys, kuitenkin todella iloinen sellainen. Tämä on voitettu hopea, Rolig puolestaan kertoi.

Teksti ja kuvat: Markus Viljanen


Pudotuspelit:

Välierä: 411 – 358
Rolig – Koivisto 169 – 181
242 – 177
Loppuottelu: 326 – 314
Taavitsainen – Rolig 161 – 166
165 – 148

Välierä: 382 – 435
Sinilaakso – Helminen 205 – 221
177 – 214
Loppuottelu: 400 – 356
Mannonen – Helminen 201 – 188
199 – 168

Leave a Response