tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Reija Lundén ja Jouko Kuossari senioreiden Suomen mestarit

Seniorinaisten SM-kultaan ylsi tänä vuonna Reija Lundén (kesk.) Hopealle keilasi Sanna Ohrimovitsch (vas.) ja pronssille Päivi Uusinarkaus.

Keväältä siirrettyjä SM-kilpailuita päästiin vihdoin keilaamaan kesän jälkeen, ja ennen tämän lehden painamista saatiin jo ratkaistua senioreiden SM-kilpailut, joissa mestareiksi ylsivät naisissa Reija Lundén sekä miehissä Jouko Kuossari.

Senioreiden SM-mitalit ratkottiin Tapanilan keilahallissa 12.–13.9. viikonloppuna. Lauantaina pelasivat naiset, joiden loppukilpailu aloitettiin round robin- otteluilla nollilta aloittaen. Voitetusta ottelusta sai 30 bonuspistettä. Tämän vaiheen jälkeen kolme parasta naista selviytyi kahden sarjan porraspeleihin.

Round robinissa parhaimmasta tuloksesta vastasi Sanna Ohrimovitsch (1448). Tiensä pudotuspeleihin keilasivat myös Reija Lundén (1407) ja Päivi Uusinarkaus (1371). Välierässä toisensa kohtasivat Lundén ja Uusinarkaus, ja tämän parin voittaja kohtasi loppuottelussa Ohrimovitschin.

Lundén aloitti välierän erittäin vahvasti keilaamalla päivän parhaan sarjan 245. Uusinarkaus vastasi tähän 200-sarjalla. Toinen sarja oli kaksikon välillä paljon maltillisempi, Lundénin viedessä sen nimiinsä lukemin 178-162. Yhteistulos Lundénille 423-362.

Loppukilpailussa Suomen mestaruuden ratkoivat Lundén ja Ohrimovitsch. Tulokset pysyivät varsin alhaisina, eikä isoja sarjoja nähty. Lundén vei ensimmäisen sarjan nimiinsä 169-151 ja kun myös toinen sarja meni Lundénin eduksi lukemin 170-144, pääsi Lundén juhlimaan Suomen mestaruutta. Hopeaa Ohrimovitschille, pronssia Uusinarkaukselle.

Upean keilailu-uran vuosikymmenten aikana luonut Lundén osasi arvostaa mestaruutta varsinkin, kun viimeinen vuosi on kulunut haasteellisissa merkeissä.

– Polveni hajosi senioreiden EM-kisoissa (syksy 2019), enkä pystynyt sen takia keilaamaan toviin.

Sinnittelin täällä SM-kisojen alkukilpailussa maaliskuussa sen verran, että sain finaalituloksen. Polvi leikattiin sitten toukokuussa ja kävelin pitkään kepeillä. Heittokäsikin koki kovia tässä finaalin aikana ja siihen piti laittaa lakkaa ja teippiä, Lundén kertoi näyttäen varsin kärsineen näköistä peukaloaan.

– Loppuottelu oli varsin hankalaa tekemistä – enemmänkin selviytymistä. Voittoa osaan arvostaa aina – kyllä näitä mitaleita vielä kotiin mahtuu, hän tunnelmoi.

Myös hopealle yltänyt Ohrimovitsch nousi haasteiden kautta mitaleille, kun hänelläkin terveyshuolet ovat haitanneet keilaamista.

– Tämä mitalikin kertoo sen, että kannatti tulla takaisin. Tämä on ehdottomasti voitettu hopea, kaikkien vaikeuksien jälkeen. Ainoa, mikä harmittaa, oli tuo loppukilpailun tulostaso. Yleisö olisi ansainnut parempaa keilaamista, Ohrimovitsch kertoi silmin nähden liikuttuneena mitalistaan.

Pronssimitalisti Päivi Uusinarkaus kiitteli, että SM-finaalit päästiin keilaamaan koronaviruksen aiheuttamista haasteista huolimatta.

– Olen todella tyytyväinen, kun pääsin round robinista jatkoon ja sain mitalin. Olosuhde oli haastava jo talvella alkukarsinnassa, ja sitä se oli nytkin. Se pisti kaikki pelaamaan. Olihan tämä haastavaa lähteä puolen vuoden paussin jälkeen pelaamaan, mutta hieno homma, että saimme kisat pelattua, Uusinarkaus totesi.

Miehissä Jouko Kuossari oli mitalipeleissä kovassa iskussa, ja sillä varmistui uran toinen senioreiden SM-kulta. Hopeaa Jarmo Sinilaaksolle (oik) ja pronssia Olli Hossille.

Jouko Kuossari seniorimiesten ykkönen

Naiset saivat urakkansa päätökseen lauantaina, ja sunnuntaina oli miesten vuoro ratkoa mitalit. Jo ennakkoon oli tiedossa, että tänä vuonna saadaan tukku uusia mitalisteja, sillä viime vuoden mitalikolmikosta Mika Luoto, Mika Söyrinki ja Paavo Pakonen kukaan ei ollut tämän vuoden loppukilpailussa mukana.

Loppukilpailussa nähtiin heti aamupäivällä laadukasta tekemistä, kun Rauli Raita heitti ensimmäisessä ryhmässä 300 pisteen sarjan. Ensimmäisen osion kahdeksan sarjan parhaasta tuloksesta vastasi Petri Mannonen tuloksella 1685.

Mannosen tie kuitenkin katkesi, kun kahdeksan sarjan jälkeen keilattiin kahdeksan parhaan round robin, joka oli varsin jännittävä ja tasainen. Johtopaikka vaihtui koko ajan, eikä mitalipeleihin pääsevistä ollut minkäänlaista varmuutta ennen kuin viimeisetkin heitot oli heitetty. Lopulta Jarmo Sinilaakso selvitti tiensä piikkipaikalle, suoraan loppuotteluun yhteistuloksella 3231. Välierässä toisensa kohtaavat puolestaan Olli Hossi (3143) ja Jouko Kuossari (3089).

Välierä oli pitkälti Kuossarin näytöstä. Kokenut keilaaja vei ensimmäisen sarjan Hossia vastaan lukemin 222-185, eikä toisessa juuri tahti muuttunut, kun Kuossari voitti 208-188. Yhteistulos Kuossarille täten 430-373. Hossi saa kaulaansa pronssimitalin, Kuossari kohtaa loppuottelussa Sinilaakson.

Kuossari jatkoi loppuottelussa siitä, mihin välierässä jäi. Ensimmäinen sarja Sinilaaksoa vastaan merkittiin Kuossarin hyväksi 202-175, eikä pian 70 vuotta täyttävän keilaajan meno tästä hyytynyt, vaan toinen sarja meni vielä selvemmin, lukemin 235-163.

Yhteistulos merkittiin Kuossarille lähes sadan pisteen erolla 437-338 ja senioreiden Suomen mestaruus varmistui hänelle toisen kerran komealla keilailu-uralla, johon kuuluu myös miesten Suomen mestaruus sekä Brunswick Ballmaster Openin voitto.

– Arvostan tätä voittoa, kun nyt vastassa on aika paljon nuorempia keilaajia, ja pysyn heidän tahdissaan. Pitää harjoitella koko ajan ja pitää myös harjoitella koko ajan uusia juttuja. Netti aina auki ja katson, kuinka amerikkalaiset heittää, niin siitä saa oppia, Kuossari veisteli SKL:n livelähetyksessä mestaruuden varmistuttua.

Teksti ja kuvat: Markus Viljanen

Leave a Response