tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

RäMe 50 vuotta – Jari Ratia keilasi juhlaturnauksen voittoon

Pertti Tapola (vas.) haastattelee Rännimaljan voittoon keilannutta Jari Ratiaa.

Menestynyt lohjalaisseura RäMe täytti 50 vuotta loppuvuodesta 2020. Juhlaturnauksen voittajaksi keilasi Lahden Bayn Jari Ratia.

Lohjalaisen keilailun lippulaiva Rännimestarit juhlivat 50 vuotista taivaltaan juhlakilpailun merkeissä. Kilpailuun osallistui liuta Suomen kärkikeilaajia, kuten Pasi Uotila, Tomas Käyhkö ja Jari Ratia.

Loppukilpailuun 20.12.2020 Lohjan keilahalliin selviytyi 20 keilaajaa. Loppukilpailu oli todellakin urheilullinen, sillä siinä pelattiin aluksi kahdeksan sarjaa ja tämän jälkeen kahdeksan parasta vielä toisen kahdeksan sarjaa.

Rataolosuhde oli haastava, sillä vaikka radoilla nähtiin suomalaisen keilailun kirkkaimpia tähtiä, niin ensimmäisen osion paras tulos oli Helsingin GB:n nuoren Pyry Puharisen tekemä maltillinen 1733. Hänen perässään tulivat RäMeen Jesse Lindholmin 1716 sekä Jessen isä Pekka Lindholm pisteen poikaansa perässä. Kahdeksan joukkoon pelasivat myös Ailec Teamin Pasi Uotila, syksyn SM-hopeamitalisti Ylöjärven Kierrehirmujen Santtu Tahvanainen, miesten maajoukkueryhmän Varkauden Mainarien Tomas Käyhkö ja Lahden Bayn Jari Ratia sekä suomalaisen naiskeilailun yksi kovimmista toivoista Porin Giantsin Peppi Konsteri.

Toisessa osiossa kokeneet maajoukkuepelaajat näyttivät kaapin paikan. Ratia aloitti toisen osion sarjoin 226, 268, 265 ja 300 ponnistaen seitsemänneltä sijalta kärkeen. Myös Käyhkö ja Uotila nostivat tasoaan ensimmäisestä osiostaan. Voittokamppailu oli näiden kolmen herran kauppa ja vaikka Käyhkö teki isoja sarjoja loppuun, niin Ratia varmisti voiton tehden neljään viimeiseen sarjaan 835 pistettä.

Jari Ratian voittotulos 16 sarjaan oli 3567 pistettä. Käyhkö oli toinen pistein 3493 ja Uotila kolmas 3471.

Juhlaturnauksen voitto maistui voitontahtoiselle Ratialle.

– Toisessa blokissa pelini parani ja sain toistettua hyvin ja tehtyä muutokset ajoissa, joten eiköhän siinä ollut avain voittooni.

Lohjan RäMe

Keilaseura Rännimestarit perustivat 2.10.1970 Kimmo Nikkilä, Per Andersson ja Pekka Laurila. Ehkä he eivät tuolloin voineet kuvitella minkälainen menestystarina RäMestä tulee.

SM-liigan voittoja RäMe on juhlinut neljä kertaa, minkä lisäksi palkintokaapista löytyy myös himmeämpiä mitaleja.

RäMeen pelaajat ovat kunnostautuneet myös SM-kilpailuissa. Henkilökohtaisia miesten Suomen mestaruuksia ovat keilanneet Lasse Lintilä peräti viisi kertaa sekä Sami Konsteri ja Olli Tiainen kertaalleen edustaessaan RäMettä. Naisten SM-kultaa RäMeen väreissä on juhlinut Päivi Wiman. Olli Tiainen on voittanut myös senioreiden SM-kultaa ja veteraaneissa kultaa ovat keilanneet Risto Halme sekä Seppo Eskolin.

Junioreiden SM-kultaa ovat voittaneet Kai Siltala ja Petra Koukkari.

Himmeämpiä mitaleja sekä pari- ja joukkuemitaleja RäMeltä löytyy kymmenittäin.

Suomi-paidassa RäMeen pelaajat ovat pärjänneet myös hienosti. Mika Luoto edusti lohjalaisseuraa voittaessaan Singlen MM-kultaa vuonna 2003. RäMettä edelleen edustavat Lintilä sekä Ari Halme voittivat trion MM-kultaa vuonna 1999 yhdessä Antti-Pekka Laxin kanssa.

Halme pokkasi noista kisoista myös viimeisimmän suomalaisen miesten henkilökohtaisen Masters-mitalin, voittaen pronssia. Lintilän mitalikaapista löytyy monenmoista, muun muassa kolme Ballmaster Openin voittoa edellä mainittujen meriittien lisäksi sekä paljon muuta.

RäMe on tänä päivänä Lohjan suurin 13:sta keilaseurasta 41 jäsenellään. Edelleen RäMe keilaa sekä miesten SM-liigaa että veteraanien mestaruussarjaa.

Suomen Keilailuliitto onnittelee 50-vuotiasta Rännimestareita.

Teksti: Olli Pakonen
Kuva: Sami Ylikarjula

Leave a Response