tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Onnistuneet 50-vuotisjuhlat Ballmaster Openissa

Järjestelyiden onnistumisesta isosti kiitelty Brunswick Ballmaster Open 2020 tarjoili erityisen hyvää tunnelmaa ja yllätysvoittajan Kanadasta.

50. kerran järjestetylle turnaukselle oli ladattu isot odotukset. Juhlavuoden kunniaksi palkintorahoja oli nostettu aikaisempiin vuosiin verrattuna, mikä houkutteli poikkeuksellisen määrän tähtikeilaajia ympäri maailman ja useita ensi kertaa Suomeen saapuneita huippunimiä.

Onnistuneiden järjestelyiden ja kunnossa olleen kattauksen myötä alusta asti pystyi aistimaan, että käsissä on erityinen keilaturnaus, kun Talin keilahallin täytti hyvä tunnelma sekä radoilla että katsomon puolella.

– Tämä on ollut paras turnaus, johon olen tähän asti osallistunut. Rakastan tätä ilmapiiriä ja Suomea, iloitsi muun muassa Italian maajoukkuekeilaaja Erik Davolio, joka oli karsinnan 11. paras keilaaja tuloksella 1451.

Ballmaster Open on tasokkaan kilpailun lisäksi kohtaamispaikka keilaajille, kun eri puolilla maailmaa asuvat pelaajat tapaavat tosiaan.

– Ensimmäisen kerran olin täällä 80-luvun puolivälissä ja sen jälkeen lukuisia kertoja. Tänne on helppo tulla, kun järjestelyt toimivat ja turnauksessa työskentelevät ihmiset tekevät upeaa työtä. Se takia tänne palaa uudestaan ja uudestaan, ylisiti puolestaan vuonna 1991 Ballmaster Openin voittoa juhlinut ruotsalaiskonkari Tomas Leandersson.

Kärkikuusikkona ulkomaiset tähdet

Loppujen lopuksi ennätykset laitettiin nykyisessä kilpailumuodossaan uusiksi, sillä kilpailujärjestäjän mukaan turnauksen karsintaa keilasi 690 urheilijaa, jotka tekivät kaikkiaan 1334 suoritusta.
Aikaisemmat ennätyslukemat olivat kahden vuoden takaa. Tämän vuoden turnauksessa nähtiin keilaajia kaikkiaan 28 eri maasta.

20 karsintaerän päätteeksi kovimman karsintatuloksen teki hallitseva nuorten SM-kultamitalisti Lauri Sipilä huipputuloksella 1493, joka syntyi viimeisessä karsintaerässä juuri ennen finaalivaiheita.

Sipilän jälkeen karsinnassa toisena oli Niko Oksanen tuloksella 1485. Kolmas kymmeneen parhaan joukkoon mahtunut suomalainen oli keilailulegenda Mika Koivuniemi, joka nähtiin monen vuoden tauon jälkeen Talin keilahallin radoilla. Sipilän tavoin Koivuniemi sai karsinnan parhaan tuloksensa 1456 viimeisessä karsintaerässä.

– Tämä turnaus on ollut hieno kokemus. Luultavasti tämä on viimeinen kerta, kun keilaan täällä. Jos en olisi päässyt finaaliin, olisihan se jättänyt tietysti huonon maun. Nyt on mahdollisuus. Tosi hieno juttu, että pääsin suoraan finaaliin toiselle kierrokselle, Koivuniemi sanoi karsinnan päätteeksi.

Tie nousi kuitenkin suomalaisilla pystyyn ennen kuuden parhaan TV-finaaleja, jotka lähetettiin Yle TV2 -kanavalla. 24 parhaan keilaajaan round robinin jälkeen viimeisinä suomalaisina ilman jatkopaikkaa jäivät Pasi Uotila, Teemu Putkisto, Juhani Tonteri sekä Tomas Käyhkö.

Kärkikuusikon muodostivat yhdysvaltalaiset Marshall Kent, Matthew McNiel ja Kyle Troup sekä kanadalainen Nathan Ruest-Lajoie, Irlannin Christopher Sloan ja nuori ruotsalaistähti William Svensson.

Ruest-Lajoiesta yllätysvoittaja

Ennen tämän vuoden Ballmaster Openia Nathan Ruest-Lajoien nimi ei paljoa kertonut suomalaiselle keilailukansalle. 23-vuotias kanadalainen ylsi ensimmäistä kertaa urallaan TV-finaaleihin ja nousi lopulta ykköseksi kivenkovassa kärkikuusikossa.

Vasemmalta kuuden kärki Ballmaster Openissa 2020: Kärkikuusikko vasemmalta: Nathan Ruest-Lajoie, Matthew McNiel, Marshall Kent, Kyle Troup, Christopher Sloan ja William Svensson.

Ensiksi nuorukainen kaatoi puolivälierässä Christopher Sloanin 258-203, tämän jälkeen välierässä kilpailun ykkössuosikkeihin kuuluneen Marshall Kentin 233-194 ja finaalissa vastaan asettui Matthew McNiel.

Kovatasoisessa loppuottelussa molemmat finalistit aloittivat neljällä kaadolla ja kymppiruutuunkin edettiin Ruest-Lajoien kahden pisteen johdossa. McNiel jätti kymppiruudun alkajaisiksi kutoskeilan pystyyn kanadalaisen onnistuessa kaadossa. Lopulliset pisteet Ruest-Lajoien hyväksi 267-256 ja 25 tuhannen euron pääpalkinto matkasi kanadalaiselle.

– Olen unelmoinut pitkään tämän turnauk­sen voittamisesta. Tämä on yksi Euroopan isoimmista kilpailuista, joten tämä oli jotain todella erityistä ja olen aika sanaton juuri nyt. Tämä oli kokemuksena hieno ja saavun Suomeen varmaankin myös ensi vuonna, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut voittaja kuvaili tuntemuksiaan.

Juhlaerässä historian havinaa

Arvokas asia Ballmaster Openissa tänä vuonna oli myös karsinnan juhlaerä, johon kisajärjestäjä oli kutsunut ja koonnut yhteen turnauksessa vuosien aikana mainetta niittäneitä pelaajia.

Juhlaerässä keilasi kaikkiaan 69 keilaajaa. Radoilla nähtiin muun muassa nelinkertainen turnauksen voittaja Mika Koivuniemi, kolminkertaiset voittajat Lasse Lintilä ja Pasi Uotila, kaksinkertainen voittaja Kimmo Lehtonen, vuonna 1977 kilpailun voittanut Leo Hilokoski sekä kilpailun voittaneet suomalaisnaiset Piritta Maja sekä Leena Jokiniemi.

Ulkomaisia Ballmaster Open -voittajia erässä olivat, kuten Parker Bohn III, Tore Torgesen, Tomas Leandersson sekä Jesper Svensson, joiden lisäksi radoilla nähtiin myös PBA-legenda Walter Ray Williams Jr.

Tom Hahl (vas.) nähtiin pitkästä aikaa Suomessa radoilla. Hahl nautti juhlaerän tunnelmasta ja ystävien näkemisestä. Kuvassa Hahlin vieressä PBA-legenda Parker Bohn III.

Lisäksi juhlaerässä nähtiin lukuisia kotimaisia ja ulkomaalaisia huippunimiä. Yksi mielenkiintoisista nimistä oli nykyisin Singaporessa asuva entinen tähtikeilaaja Tom Hahl, joka saapui Taliin pitkän tauon jälkeen keilaamaan.

– Mieletöntä, että tällainen juhlaerä järjestettiin. Kymmenen vuotta olen ollut keilaamatta ja juhlaerän takia nyt päätin tulla mukaan, koska tällainen tuskin tulee toistumaan ihan heti. Täällä on ihmisiä, jotka olen tuntenut noin 40 vuotta, Hahl kertoi.

Ystävien näkeminen olikin Hahlille kaatoja tärkeämpi asia tässä turnauksessa.

– Täällä ei ole paikalla pelkästään huippukeilaajia, vaan olen tavannut tuttuja, jotka ovat nyt monen vuoden tauon jälkeen tulleet keilahallille, kun ovat tienneet tästä juhlaturnauksesta. Senkin takia tämä on hieno juttu.

Entä mitä kuuluu Hahlille, joka lukeutui nuorena Mika Koivuniemen ohella kirkkaimpiin keilailun nuorisotähtiin?

Ballmaster Openin juhlaturnaus kokosi hienosti keilailuperheen yhteen. Nämä nuorukaiset olivat saapuneet Taliin Ylöjärveltä saakka seuraamaan turnauksen ratkaisuhetkiä.

– Minulle kuuluu hyvää. 26 vuotta olen ollut Singaporessa ja todella tyytyväinen olen tämän hetkiseen elämäntilanteeseeni, kun terveyskin on hyvä.

Kolminkertainen Ballmaster Open -voittaja Pasi Uotila lukeutui Tomas Käyhkön, Teemu Putkiston ja Juhani Tonterin tavoin siihen suomalaisnelikkoon, joka eteni round robiniin, mutta TV-finaaleissa suomalaisia ei tänä vuonna nähty.

Juhlaerässä nähtiin myös yksi turnauksen sykähdyttävimmistä hetkistä, kun tänä vuonna 60 vuotta täyttävä, ja noin vuosi sitten SKL:n Hall of Fameen nimetty Teemu Raatikainen tykitti erän viimeiseen sarjaansa 300 pistettä. Samalla hän varmisti täydellisellä sarjalla paikkansa finaalikierroksille, kun kokonaispotiksi hän keräsi 1382 pistettä. Melko tärkeä täydellinen sarja.

– Oli pakko tehdä sellainen lopetus. Katsoin siinä ennen viimeistä sarjaa, että 300 pitäisi riittää finaaliin, Raatikainen virnisti erän päätteeksi tyytyväisenä.

Kaiken kaikkiaan 300 pisteen saroja nähtiin tämän vuoden Ballmaster Openissa viisi kappaletta. Raatikaisen lisäksi täydellisessä sarjassa onnistuivat Dominic Barrett, joka nettosi kolme tuhatta euroa heitettyään kilpailun ensimmäisen täydellisen sarjan sekä Teemu Putkisto, Dan Östergaard-Poulsen ja Italian Antonino Fiorentino.

Historialliset neljä kertaa turnauksen voittanut Mika Koivuniemi selvitti tiensä karsinnasta finaaleihin, mutta tie nousi pystyyn ensimmäisessä finaalivaiheessa.

300 pisteen heittäneistä Fiorentino ei ollut maksanut 300-extraa, joten neljän tuhannen euron ekstrapotin kohtalo käytiin neljän muun kesken. Extrakilpailussa tanskalainen Östergaard-Poulsen onnistui ainoana kaadossa, joten muhkea voittopotti matkasi hänelle.

Onnistunut juhlaturnaus antoi reippaat askeleet Talin keilahallin vuodelle 2020. Seuraavan kerran iso tapahtuma Talissa nähdään jo elokuussa, kun miesten EM-kilpailut pelataan Helsingissä elokuussa, ja kyseessä on ensimmäiset aikuisten arvokilpailut sitten vuoden 1987.

Teksti: Henri Havusela
kuvat: Henri Havusela ja Hermanni Meronen


Brunswick Ballmaster Open 2020 Top 72 lopulliset sijoitukset

Sija Nimi Maa
1. Ruest-Lajoie Nathan CAN
2. McNiel Matthew USA
3. Kent Marshall USA
4. Troup Kyle USA
5. Svensson William SWE
6. Sloan Christopher IRL
7. Jonsson Arnar ICL
8. Fiorentino Antonino ITA
9. Hansen Carsten DEN
10. Davolio Erik ITA
11. Pöppler Birgit GER
12. Lim Bernice SGP
13. Cocker Lee ENG
14. Persson Planefors Joline SWE
15. Torgersen Tore NOR
16. Uotila Pasi FIN
17. Fransson Daniel SWE
18. Putkisto Teemu FIN
19. Jansson Markus SWE
20. Käyhkö Tomas FIN
21. Wahlgren Karl SWE
22. Tonteri Juhani FIN
23. Larsen Martin SWE
24. Sørensen Mikkel DEN
25. Tan Jazreel SGP
26. Virtanen Kai FIN
27. Eklund Carl SWE
28. Koivuniemi Mika FIN
29. Henriksson Marcus SWE
30. Williams Walter Ray USA
31. Zavjalova Diana LAT
32. McEwan Danielle USA
33. Jähi Joonas FIN
34. Larsen Thomas DEN
35. Rodriguez Maria Jose COL
36. Radi Tommaso ITA
37. Andersson Ida SWE
38. Pongolini Nicola ITA
39. Sipila Lauri FIN
40. Lees Vallo EST
41. Raatikainen Teemu FIN
42. Heino Jenni FIN
43. Manninen Heidi FIN
44. Oksanen Niko FIN
45. Santu Walter Alessandro ITA
46. Salomaa Kaaron FIN
47. Ahokas Jesse FIN
48. Andersson Pontus SWE
49. Leandersson Tomas SWE
50. Lees Ulari EST
51. Wilhelmsson Filip SWE
52. Salonen Petteri FIN
53. Rissanen Juho FIN
54. Barrett Dominic ENG
55. Morig Oliver GER
56. Al Shuaibi Soliman KUW
57. Lahti Jarno FIN
58. Wegner Jenny SWE
59. Simard David CAN
60. Bolleby Kim THA
61. Ratia Jari FIN
62. Al Mousawi Mustafa KUW
63. Drevenstedt Frank GER
64. Lehtonen Kimmo FIN
65. Puharinen Pyry FIN
66. Konttila Saku FIN
67. Marjakangas Jarno FIN
68. Tissarinen Veli-Matti FIN
69. Blomgren James SWE
70. Luoto Mika FIN
71. Neuvonen Jaakko FIN
72. Virtanen Tero FIN


 

1 Comment

Leave a Response