tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Nuoret ensikertalaiset Suomen mestareiksi

Eliisa Hiltunen selätti paineet ja nappasi keilailu-uransa ensimmäisen naisten SM-kullan. Loppuottelussa vastassa oli vasta 16-vuotias Mila Nevalainen.

Lahden keilahallissa ratkaistiin Ylen TV-kameroiden edessä miesten ja naisten SM-mitalien kohtalot lokakuussa. Miesten loppuottelussa Juho Rissanen onnistui voittamaan väkevästi miesten loppukilpailussa keilanneen Santtu Tahvanaisen. Naisissa Eliisa Hiltunen nousi Rissasen tavoin uransa ensimmäiseen SM-kultaan.

Kokenut Jaana Taavitsainen puolestaan ylsi hienosti SM-pronssille.

Lahden Bayta edustava Eliisa Hiltunen, 27, kohtasi kahden sarjan loppuottelussa vasta 16-vuotiaan Mila Nevalaisen, joka oli voittanut välierässä SM-pronssia saavuttaneen Jaana Taavitsaisen (Smash, Rauma).

Hämeenlinnan Juvel-Teamia edustavan Nevalaisen epäonneksi naisten loppuottelu ratkottiin pitkälti jo ensimmäisessä sarjassa, kun nuorukaisella tuli tiukassa paikassa neljä reikää ja vaatimaton tulos 143. Hiltunen keilasi avaussarjaansa 212 pistettä, toisessa heikommin 162, mutta se riitti, kun Nevalainen ei onnistunut isoa tulosta keilaamaan. Lopulliset pisteet Hiltusen hyväksi 376-329.

– Ensimmäinen sarja meni onneksi hyvin, koska toisessa minulla tuli selviä vaikeuksia ja keilat eivät tuntuneet enää lähtevän helposti. Onneksi riitti tämä, johon pystyin, tuore Suomen mestari Hiltunen kuvaili loppuottelua.

SM-kulta merkitsee Hiltuselle paljon, vaikka menestystä on tullut jo kansainvälisilläkin radoilla. Hiltusen palkintokaapista löytyi ennen mestaruutta SM-hopea ja -pronssi.

– Tämä on iso asia ja menestyminen täällä on ollut jopa peikko itselleni, mikä on näkynyt siinä, että karsintaan lähteminen on jännittänyt useampana vuotena. Tänäkään vuonna en saanut parasta itsestäni irti karsintavaiheessa, mutta onneksi paransin loppua kohden, hän sanoi.

Finaalivastustajalle, 16-vuotiaalle Nevalaiselle Hiltunen nostaa hattua.

– Mila on tosi kova, mikä on nähty junioreiden ja nuorten kilpailuissa kansainvälisestikin. Tosi hienosti keilasi tänään välierän ja hänellä on hyvä tulevaisuus edessä.

Juho Rissanen – “Nyt se on totta”

Miesten loppuottelun tauottua radoilta löytyi onnellinen savolaismies, kun Varkauden Mainareita edustava Juho Rissanen, 24, nosti pokaalin kukistettuaan Ylöjärven Kierrehirmujen Santtu Tahvanaisen kahden sarjan tuloksella 451-435.

Miesten maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Jari Ratia nousi viidettä kertaa TV-lähetykseen, mutta taipui Rissasta vastaan välierässä, ja kaulaan pronssimitali.

– Aivan mahtavalle tuntuu. Olen haaveillut tästä pikkupojasta asti ja nyt se on totta. Tämä on keilailu-urani isoin saavutus. Yhden nuorten SM-kullan olen voittanut ja kertaalleen päässyt palkintopallille miesten SM-kilpailuissa, mutta nyt onneksi keskipaikalle saakka, Rissanen tunnelmoi.

Rissanen teki hienon nousun jo loppukilpailun Round Robinissa, jossa 12 parasta keilaajaa taisteli kuumeisesti pääsystä kolmen parhaan mitalipeleihin. Rissanen nousikin Round Robinin aikana takamatkalta kärkisijoille.

– Koko ajan onnistuin parantamaan peliä tämän viikonlopun aikana. Eilen en ollut vielä tyytyväinen omaan tekemiseeni, mutta loppukilpailun päätöspäivänä oli teknisesti todella hyvää keilaamista. Sain pallon kulkemaan hyvin koko päivän.

Round Robinissa hän nappasi kunnioitettavat kahdeksan voittoa 11 pelistä.

– Sen se vaatikin, kun olin sen verran perässä päivän alussa. Tiesin, että nyt pitää tehdä kovaa tulosta, jos haluaa pelata illalla. Kahdeksan sarjan jälkeen sinne pääsin mukaan ja loput kolme sarjaa oli taistelua, että siellä pysytään.

Välierässä Rissanen voitti kokeneen maajoukkuekeilaajan Jari Ratian, joka oli viidettä kertaa mukana kolmen parhaan joukossa. Rissanen tuotti Ratialle pettymyksen niukalla voitolla 463-459.

Loppuottelussa Rissasta vastaan asettui viikonloppuna pelejä suorastaan dominoinut Santtu Tahvanainen, joka oli Round Robinin päätteeksi 319 pisteen erolla kärjessä.

– Loppuottelu oli tiukka. Lopussa minulle tuli paikka ratkaista, kun Santulla oli toisessa sarjassa yksi tyhjä ja yksi reikä, mutta hyödynsin tilanteen hienosti tekemällä itse reiän. Onneksi sen jälkeen omat suoritteet riittivät lopussa ja sain pidettyä vastustajan selän takana, Rissanen sanoo.

Tuore Suomen mestari kehuikin finaalivastustajaa, joka keilasi SM-kilpailuissa pidettyään vuoden tauon lajista.

– Santtu on osoittanut jälleen kerran olevansa huippukeilaaja. Sitä hän on aina ollut, mutta oli tässä hetken pois radoilta. Tosi kova luu kyseessä, ja hyvällä harjoittelulla voimme kuulla hänestä ihan maajoukkuetasollakin, Rissanen sanoo.

Mitalipelipaikoista kova taistelu

Miesten SM-loppukilpailu keilattiin kokonaisuudessaan samana viikonloppuna kuin mitalipelit, joita edeltävissä vaiheissa käytiin kova taistelu siitä, ketkä pääsevät TV-kameroiden eteen pelaamaan Suomen mestaruudesta.

Melkoinen paluu radoille. Santtu Tahvanainen palasi kilpailemaan yli vuoden tauon jälkeen, keilasi hirmuvireessä ja nousi SM-hopealle.

Loppukilpailu oli sinne asti selviytyneelle 48 keilaajalle myös kova urakka, sillä mitalipeleihin pääsyyn vaadittiin 27 sarjaa tehokasta keilaamista. Ensin keilattiin kaksi kahdeksan sarjan osiota ja tämän jälkeen 12 parhaan Round Robin -ottelut, joiden jälkeen kärkikolmikko oli selvillä.

Loppukilpailua hallitsi alusta asti Juho Rissasenkin hehkuttama Santtu Tahvanainen, jonka lukemat olivat kovalla tasolla: ensimmäiset kahdeksan sarjaa 1951 pistettä, 16 sarjan jälkeen 3808 pistettä ja Round Robinin päätteeksi hän oli keilannut 27 sarjaa keskiarvolla 240,4. Tämä oikeutti selvään ykkössijaan ja suoraan loppuottelupaikkaan.

– Erittäin hyvältä tuntui keilata. 14 kuukautta oli taukoa kilpailuista, niin onhan tämä positiivinen yllätys. Vähän reilu kuukauden olen nyt harjoitellut, kun pidin täyden vuoden tauon. Nyt tein paluun kisoihin, ja senkin takia tämä tuntuu todella hyvältä, Tahvanainen sanoi ennen mitalipelejä.

Tänä vuonna 12 parhaan Round Robiniin ylsivät avausosioiden päätteeksi järjestyksessä Jesse Ahokas, Niko Oksanen, Niko Liukkonen, Markus Heinonen, Juho Rissanen, Tomas Käyhkö, Jari Ratia, Joni Oksanen, Olli Pakonen, Juhani Tonteri sekä Simon Tissarinen. Viimeisistä paikoista käytiin todella tiukka taistelu. Tissarisen taakse pienellä erolla jäivät kovat nimet Riku-Petteri Kivelä, Jesse Kallio ja Kimmo Lehtonen. 12 parhaan ulkopuolelle jäivät myös esimerkiksi maajoukkuekeilaajat Jarno Lahti sekä Teemu Putkisto.

Tahvanainen oli tosiaan Round Robinin päätteeksi selvä ykkönen, ja toiseksi itsensä lopulta keilasi kokenut maajoukkuekeilaaja Jari Ratia, joka nähtiin jo viidettä kertaa SM-kilpailuiden TV-finaaleissa.

Ratia keilasi hienon Round Robinin, sillä hän lähti koitokseen kahdeksannelta sijalta, mutta voitti 11 pelistään yhdeksän, mikä mahdollisti nousun mitalitaistoon. Suomen mestaruuteen noussut Juho Rissanen oli ennen mitalipelejä kolmas. Paikka mitalipelien semifinaalissa Jari Ratiaa vastaan varmistui lopulta selvällä 89 pisteen erolla karvaasti neljänneksi sijoittuneeseen Niko Oksaseen.

Naisissa selvä kärkikolmikko

Naisten loppukilpailu keilattiin Salossa puolestaan mitalipelejä lukuun ottamatta viikkoa aikaisemmin. Loppukilpailun aloitti 16 naista ja he keilasivat alkuun kahdeksan sarjan osion. Tämän jälkeen kahdeksan parasta keilasivat Round Robinin, johon selviytyivät kahdeksan sarjan jälkeen järjestyksessä Eliisa Hiltunen, Jaana Taavitsainen, Mila Nevalainen, Katja Lahdelma, Teea Mäkelä, Ani Juntunen, Sanna Ohrimovitsch sekä Jenna Rytkönen.

Kärkikolmikko Hiltunen, Taavitsainen ja Nevalainen piti pintansa myös Round Robinissa, jossa Nevalainen nousi toiseksi Taavitsaisen ohi, mutta mitalipeleihin edennyt kolmikko pysyi samana. Näin ollen Hiltunen eteni suoraan loppuotteluun. Kokenut Taavitsainen ja vasta 16-vuotias Nevalainen kohtasivat puolestaan semifinaalissa ja molemmille kyseessä oli ensimmäinen kerta SM-mitalipeleissä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että semifinalisteilla oli ikäeroa peräti 37 vuotta.

– Ei ollut varma olo, kun tänne tulin, mutta ajoittain oli hyvää tekemistä ja se riitti tänään kolmen joukkoon, josta olen todella iloinen, tuleva SM-pronssimitalisti Taavitsainen hymyili Round Robinin päätteeksi.

Juniori- ja nuorten maajoukkueissa kovaa jälkeä tehneellä Nevalaisella oli taas uusi kokemus edessä, kun viikon päässä odotti Ylen TV-finaalit.

Nuoret ensikertalaiset. Juho Rissanen ja Eliisa Hiltunen pitivät molemmat Suomen mestaruutta isona saavutuksena.

Kyllä todellakin jännittää, mutta uskon, että se kääntyy positiiviseksi asiaksi, Nevalainen sanoi.
Tuleva Suomen mestari Hiltunen vaikutti itsevarmalta jo viikko ennen H-hetkeä.

– Hyvä loppukilpailu oli ja sain pidettyä heittoni kasassa, joten eipä tämä paremmin olisi voinut mennä. Ensi viikonloppuna toivottavasti voitan urani ensimmäisen naisten henkilökohtaisen SM-kullan, kun hopea ja pronssi jo löytyvät, Hiltunen totesi.


Naiset 8 parhaan Round Robin, pisteet ja KA
1. Eliisa Hiltunen Bay, Lahti 3365 214,33
2. Mila Nevalainen Juvel-Team, Hämeenlinna 3212 206,13
3. Jaana Taavitsainen Smash, Rauma 3207 207,80
4. Ani Juntunen Giants, Pori 3160, 200,67
5. Katja Lahdelma Bay, Lahti 3158, 204,53
6. Teea Mäkelä Nasevat, Raisio 3112, 203,47
7. Jenna Rytkönen Nasevat, Raisio 2934, 189,60
8. Sanna Ohrimovitsch X-COM, Lappeenranta 2907, 187,80

Naisten mitalipelit
Välierä
Mila Nevalainen – Jaana Taavitsainen
202 -179
216 – 175
418 – 354

Loppuottelu
Eliisa Hiltunen – Mila Nevalainen
212-143
164 – 186
376 – 329


Miehet 12 parhaan Round Robin, pisteet ja KA
1 Santtu Tahvanainen Kierrehirmut, Ylöjärvi 6731 240,4
2 Jari Ratia Bay, Lahti 6412, 227,5
3 Juho Rissanen Mainarit, Varkaus 6388, 227,7
4 Niko Oksanen All Stars, Kouvola 6299, 227,7
5 Jesse Ahokas Bay, Lahti 6231, 225,2
6 Tomas Käyhkö Mainarit, Varkaus 6221, 225,9
7 Niko Liukkonen Valtti, Lahti 6219, 223,6
8 Joni Oksanen All Stars, Kouvola 6090, 217,7
9 Simon Tissarinen CPS, Kokkola 6034, 217,9
10 Juhani Tonteri Bay, Lahti 5941, 215,6
11 Markus Heinonen TKK, Tampere 5907, 215,4
12 Olli Pakonen GB, Helsinki 5812, 213Miesten mitalipelit
Välierä
Juho Rissanen – Jari Ratia
226 – 201
237 – 258
463 – 459

Loppuottelu
Juho Rissanen – Santtu Tahvanainen
228 – 245
223 – 190
451 – 435

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

 

Leave a Response