tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Nina Haavisto ja Mika Luoto voittivat senioreiden SM-kultaa

Nina Haavisto puolestaan oli naisten ykkönen tänä vuonna. Reija Lundén taipui loppuottelussa hopealle ja pronssia jaettiin Tuula Tammiselle.

Raision Nasevien Nina Haavisto ja Hyvinkään Pinjetsin Mika Luoto voittivat kultamitalit Kemissä pelatuissa senioreiden SM-kilpailuissa.

Raision Nasevia edustava, mutta Lahdessa asuva Nina Haavisto kirkasti viime vuoden hopeamitalinsa seniorinaisten SM-kilpailuissa Kemissä voittamalla loppuottelussa Helsingin GB:n Reija Lundénin kahden sarjan loppuottelussa lukemin 394-369.

Ensimmäisen sarjan Haavisto vei kymmenellä pisteellä pistein 211-201. Toinen sarja oli hermostuneempaa peliä kummaltakin naiselta. Haavisto näytti marssivan voittoon, mutta 8-9 ruutujen tyhjät antoivat Lundénille vielä voitonavaimet.

Reija teki kaadon yhdeksänteen ruutuun, mutta kymppiruutuun vaadittiin vielä kaksi kaatoa. Kymppiruudun ensimmäisellä heitolla kymppikeila jäi pystyyn ja näin ollen Haavisto otti kultaa.

Kahdeksan vuotta keilailua harrastanut Haavisto nosti kultamitalin arvon korkealle.

– Kun on aika vähän aikaa vielä keilannut, niin tämä on minulle iso meriitti, Nina kertoi.

Hän keilasi loppukilpailun jalkavamman kanssa ja se oli peruuttaa koko SM-loppukilpailun Haavistolta.

– Loukkasin jalkani viime kaudella naisten SM-liigassa ja se rusahti uudelleen loppukilpailua edeltävänä keskiviikkona keilaharjoituksessa.

– Pitkään näytti, että en pääse tänne tulemaan, mutta onneksi tulin. Hieman se haittasi heittämistä, mutta ei sentään estänyt pelaamista. Täytyy saada jalka kuntoon nyt, koska pelejä on paljon edessä, Haavisto sanoi.

Pronssille seniorinaisten SM-kilpailussa keilasi Hyvinkään aCat seuran Tuula Tamminen, joka hävisi välierässä Haavistolle luvuin 404-382.

Pari- ja joukkuemestaruudet TK:38:lle

Naisten pari- ja joukkuekilpailun mitalit jaettiin alkukilpailun perusteella. Parikultaa voittivat Tampereen TK-38:n Kristiina Korhonen ja Satu Heinilä 2×8 sarjan tuloksella 3197.

Hopealle keilasivat Oulun OPS:n Rita Pelkonen ja Päivi Tajakka, 3017. Pronssia saavuttivat Tornion Saagojen Minna Seppi ja Päivi Uusinarkaus, 2979.

Joukkuekulta meni niin ikään TK:38:lle. Joukkueessa keilasivat Marjo Toivola, Liisa Mikkola, Kristiina Korhonen ja Satu Heinilä. Voittotulos 4×8 sarjaan oli 5952. Hopeaa otti OPS joukkueella Rita Pelkonen, Päivi Tajakka, Tuula Lämsä ja Maija Leinonen, 5888 ja pronssia Saagat joukkueella Kaisu Vähä, Satu Turunen, Minna Seppi ja Päivi Uusinarkaus, 5744.

Mika Luodon näytös

Hyvinkään Pinjetsin Mika Luoto voitti seniorimiesten kultaa huikealla esityksellä. Luoto kaatoi loppuottelussa Kemin KemKein Mika Söyringin kahden sarjan loppuottelussa luvuin 480-451.

Loppuottelu näytti olevan pelattu jo ensimmäisen sarjan jälkeen, kun Luoto voitti sarjan sarjoin 234-173. Kotiyleisön suosikki Söyrinki ei kuitenkaan ollut luovuttanut vaan aloitti toisen sarjan yhdeksällä kaadolla ja kavensi eron jo kahdeksaan pisteeseen.

Mika Luoto juhli SM-kultaa upean esityksen jälkeen. Hopealle ylsi Mika Söyrinki ja pronssille
Paavo Pakonen.

Luoto tarvitsi kymppiruutuun kaadon tai paikon voittaakseen. Kokenut Luoto heitti pallon varmasti taskuun ja nappasi kultamitalin ensimmäisenä seniorivuotenaan. Toinen sarja meni Söyringille 278-246.

Luoto keilasi ensimmäiseen kahdeksan sarjan osioon 2100 pistettä, joka jäi Petteri Salosen nimissä olevasta Suomen ennätyksestä 45 pistettä. Mika teki osioon myös yhden 300-pisteen sarjan.

Mestari oli voittonsa jälkeen luonnollisesti hyvällä mielellä.

– Hienoa aloittaa senioriura SM-kullalla, Luoto tunnelmoi.

Loppuottelussa Söyringin tehtyä pitkää pötköä Luoto keskittyi ainoastaan omaan tekemiseensä.

– Eipä siinä auta kuin tehdä omaa juttua ja keskittyä seuraavaan heittoon. Ratkaisuheittoni oli perinteinen kovaa ja suoraan taskuun, kuten yleensä tiukoissa paikoissa tahtoo olla, Mika kertoi.

Mika Luoto kuuluu senioreiden MM-joukkueeseen ensi syksynä, johon hän sai paikan kauden aikana pelattujen senioreiden MM-karsintojen kautta.

– Kiva päästä pelaamaan sinne, varsinkin kun meillä on todella kova joukkue. Kesällä otan pienen tauon, mutta sen jälkeen alan valmistautumaan MM-kilpailuihin, Luoto kertoo suunnitelmistaan.

Pronssimitalin seniorimiesten SM-kilpailuissa voitti Oulun DC:n Paavo Pakonen. Hän hävisi välierän Söyringille kahden sarjan tuloksella 471-427.

GB loisti pari- ja joukkuekilpailuissa

Miesten parikilpailun kultamitali meni Helsingin GB:n parille Kai Virtanen-Teemu Raatikainen tuloksella 3773.

Hopealle keilasivat Hyvinkään Pinjetsin Mika Luoto-Sami Luoto, 3721. Pronssia saivat Porin Giantsin pari Pasi Paalosalo-Antti-Pekka Lax, 3719.

Joukkuekilpailun kirkkain mitali meni myös GB:lle. He pelasivat joukkueella Timo Raatikainen, Pasi Laito, Kai Virtanen, Teemu Raatikainen. Voittotulos oli 7204. Hopealle keilasi Helsingin Tornados, Peter Strömberg, Olli Hossi, Tapani Peltola, Asko Aravirta, 7064 ja pronssille Porin Giants joukkueella Pasi Paalosalo, Antti-Pekka Lax, Marko Tukiainen, Ari Valaranta.

Teksti ja kuva: Olli Pakonen

Leave a Response