torstai, 28 lokakuun, 2021
kansiKisajutut

Matka kohti EM-kotikilpailuita alkaa

Kimmo Lehtonen, Juho Rissanen, Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö tähtäävät huippuiskuun ennen EM-kilpailuita. Kuvassa pelaajilla päällä Suomen uudet maajoukkuepaidat.

Joko vihdoin? Helsingissä Talin keilahallissa oli tarkoitus järjestää miesten
EM-kilpailut jo elokuussa 2020, mutta koronavirus siirsi paljon odotetut arvokilpailut useampaan otteeseen. Nyt vihdoin näyttää siltä, että kilpailut päästään keilaamaan tammikuussa 2022. Suomen joukkueen matka kohti kotiskisoja alkoi, kun päävalmentaja Jarmo Ahokas nimesi neljä pelaajaa edustamaan Suomea.

Joukkue vahvistuu vielä kahdella pelaajalla myöhemmin. Ensimmäisenä mukaan nimettiin neljä keilaajaa, jotka kaikki lukeutuvat tällä hetkellä aivan Suomen kärkikeilaajien joukkoon: hallitseva Suomen mestari ja miesten maajoukkuedebytantti Juho Rissanen, SKL:n vuoden keilaaja 2020 Tomas Käyhkö, huippuiskussa oleva Niko Oksanen sekä niin ikään kovassa vireessä oleva ja keilailun saralla lähes kaiken kokenut Kimmo Lehtonen.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas taustoittaa ensimmäisiä valintoja.

– Taidoiltaan ja tuloksiltaan todella kova porukka kasassa. Kun kisat piti järjestää jo 2020 elokuussa, niin kaikkien pelaajien näyttöjä on tarkasteltu pitkän aikaa. Oikeastaan vain Juho Rissanen on nelikosta sellainen, joka on tässä kilpailuiden siirtojen aikana noussut valintoihin voitettuaan SM-kultaa, pärjättyään Finnish Mastersissa ja muutenkin kehittynyt urheilullisesti. Se sitoutuminen nosti hänet mukaan joukkueeseen. Käyhkö, Oksanen ja Lehtonen ovat olleet koko ajan vahvasti papereissa, Ahokas kertoo.

Hän pitää joukkuetta jo tässä vaiheessa kokonaisvaltaisesti erittäin laadukkaana ja korostaa, että valinnoissa näkyy urheilullisuus sekä sitoutuneisuus maajoukkuetoimintaa kohtaan.

– Kun olemme liputtaneet pitkän aikaa maajoukkueen urheilullisuuden merkitystä, niin näillä valituilla pelaajilla se puoli ja suunnitelmallisuus ovat huippuluokkaa. Kaikki nämä neljä pelaajaa tekevät asioita EM-kilpailuiden ehdoilla ja koko joukkueelta odotetaankin samaa sitoutumista. Uskon, että joukkue vahvistuu vielä entisestään, kun teemme myöhemmin kaksi valintaa lisää, Ahokas summaa.
Ahokas ei halua spekuloida nimillä, mutta hän haluaa muistuttaa siitä, etteivät valinnat ole aina yksinkertaisista asioista kiinni. Esimerkiksi hän ottaa Osku Palermaan, jonka puuttuminen valinnoista saattoi olla monille yllätys.

– Oskulla on ollut vähän terveyshuolia, minkä lisäksi hänen ensi vuoden alun PBA-kalenteria ei kukaan vielä tiedä, kun korona sekoittaa vielä asioita. Osku on meille tärkeä, tekee työkseen tätä hommaa ja on luotettava, mutta hänenkin kohdallaan on katsottava, että kaikki on kunnossa. Maajoukkueryhmässä on Oskun lisäksi muitakin lähellä kisapaikkaa ja sen takia vielä on auki nämä kaksi paikkaa. Nyt vasta koronan jälkeen alkaa taas kilpailutoiminta pyöriä, niin onhan se parempi antaa vielä näytöille tilaa, Ahokas toteaa.

Kun olemme liputtaneet pitkän aikaa maajoukkueen urheilullisuuden merkitystä, niin näillä valituilla pelaajilla se puoli ja suunnitelmallisuus ovat huippuluokkaa

Tavoitteena huolellinen valmistautuminen

Jokainen pelaaja valmistautuu tietysti omalta osaltaan EM-kilpailuihin mahdollisimman laadukkaasti, mutta edessä on myös yhteistreenejä ja leirejä, minkä lisäksi Ahokas kertoo, että Talissa olevia kilpailuitakin pyritään hyödyntämään.

– Talissa on esimerkiksi vielä mahdollisesti kahteen otteeseen Brunswick Ballmaster Open, ensin elokuussa, jos pystytään järjestämään, ja juuri ennen EM-kilpailuita vuoden 2022 tammikuussa. Se ensi tammikuun Ballmaster Open vedetäänkin ihan maajoukkuemeiningillä, että pelataan yhdessä ja hoidetaan ruokailut yhdessä. Sen on tarkoitus toimia loistavasti ison kisan lisäksi meille hyvänä viimeistelyleirinä.

– Syyskuussa on sitten maajoukkueen testileiri, minkä lisäksi meillä on pari muuta leiriä syksylle suunniteltuna ja jos EBT:tä päästään keilaamaan, tämä miesten EM-joukkue lähtee yhdessä kisaamaan jonkun kilpailun mahdollisuuksien mukaan, Ahokas kertoo suunnitelmista.

Pelaajien valmistautumisesta pidetään kattavasti huolta. Ahokkaan lisäksi oheisharjoittelussa auttaa fysiikkavalmentaja Jaana Puhakka ja henkisellä puolella tärkeänä apuna on psyykkinen valmentaja Aapo Kilpeläinen.

– Paineet ovat varmasti kovat. Ulkomailla arvokilpailuissa ei ole sitä, että ennen ja jälkeen pelien on katsomo täynnä tuttuja. Tämäkin on asia, jota meidän pitää joukkueena käydä läpi ja valmistautua siihen. Mutta onhan tämä kokonaisuutena upea juttu ja monille näille pelaajille mahdollisesti ensimmäinen ja viimeinen kerta pelata arvokilpailut kotiyleisön edessä, Ahokas sanoo.

Tavoitteita Ahokas ei sen enempää halua eritellä, mutta valmentajalla on täysi usko siihen, että Suomella on mahdollisuudet kisoissa mihin vain. Enemmänkin päävalmentajat tavoitteet liittyvätkin valmistautumiseen.

– Ykköstavoite itselleni on varmasti se, ettei jälkikäteen jäisi mistään sellaista oloa, että tuo tai tuo asia olisi pitänyt tehdä eri tavalla. Pyrin aina juttelemaan pelaajien kanssa paljon ja hyödyntämään omaa kokemusta siinä, että kisojen aikana ei ainakaan tule mitään yllättäviä asioita eteen ja kaikkeen valmistaudutaan hyvin ja huolellisesti, Ahokas kertoo.

”Kovasti on tämän eteen tehty töitä”

25-vuotias Juho Rissanen on hiljalleen nostanut itsensä lupaavasta juniorikeilaajasta miesten EM-joukkuepelaajaksi. Rissanen on aina ollut huippukeilaaja, ja viime vuosina kehitystä on tullut entisestään, mikä varmisti hänelle paikan kovaan arvokisajoukkueeseen. Näyttöjen kruunuksi Rissanen voitti viime vuonna miesten SM-kultaa.

Nyt edessä ovat ensimmäiset miesten arvokilpailut.

– Kovasti sen eteen on tehty töitä, että pääsisin EM-joukkueeseen. Hieno fiilis kaiken kaikkiaan ja tuntuu, että saan arvostusta tehdylle työlle. Viimeksi kun Suomea edustin nuorten PM-kioissa 2017, niin silloin mietin, että olikohan omat Suomen edustamiset keilailussa tässä. Nyt on sitten kammettu itsensä mukaan aika nimekkääseen porukkaan. Paljon olen viime vuosina harjoitellut ja kisannut. Isona asiana itsellä myös se, että lihaskuntoharjoittelua ja lenkkeilyä on lisätty mukaan, Rissanen avaa taustoja.
Joukkuekaverit saavat kehuja Rissaselta.

– Käyhkö oli omissa papereissa selvä valinta. Niko on vetänyt jo useat arvokilpailut hyvällä menestyksellä ja mieletöntä, että saatiin tuollainen kokenut kettu kuin Kimmo mukaan. Olen jo pikkupoikana seurannut hänen uraansa, niin onhan se hienoa päästä yhdessä arvokilpailuihin Kimmonkin kanssa.

”Kotiyleisö meidän takana”

Samoilla linjoilla on Rissasen seurakaveri, niin ikään Mainareita edustava Käyhkö, joka menestyy jäätävällä varmuudella kilpailuissa tällä hetkellä ja on esimerkiksi Finnish Masters -pisteiden kärkinimi jatkuvasti.

– Odottava ja todella hyvä fiilis päästä valmistautumaan kisoihin. Hyviä valintoja on joukkueeseen tehty, kun kaikki ovat pidemmän aikaa keilanneet tosi vahvasti. Kotiyleisö on meidän takanamme ja pelataan Talin keilahallissa. Se olisi kyllä varmasti erityisen hieno asia, jos näissä kisoissa onnistuisi voittamaan kotiyleisön edessä, Käyhkö sanoo.

Hän kertoo EM-kisojen olevan ensi kauden päätavoite ja sen mukaan tehdään suunnitelmat.

– Pitää miettiä, että missä vaiheessa pidän taukoa ja kesäksi suunnitellaan hyvä peruskuntokausi. Sitten mietitään ensi kaudelle ne kilpailut, joissa heitetään, jotta ollaan sitten tammikuussa huippuiskussa.

”Siitä on varmasti meille apua”

Niko Oksanen on ikäisekseen jo erittäin kokenut pelaaja, kun 22-vuotias Oksanen on pelannut jo useammat aikuisten arvokilpailut. Oksanen tunnetaan myös nykyisin siitä, että hän harjoittelee erittäin laadukkaasti myös kuntosalin puolella.

En koskaan ajattele, että lähtisin vaan osallistumaan johonkin, vaan valmistautuminen tehdään täysillä ja aina lähdetään voittamaan.

– Saan kunnian edustaa Suomea kotikisoissa ja oma työ palkittiin valinnalla joukkueeseen. Tietysti pelkkä valinta ei riitä minulle, mutta tämä on yksi välietappi matkalla arvokilpailuihin. Lopetin juniorimaajoukkueuran juuri Talin EM-kilpailuihin. Niissä oli aivan huikea tunnelma, enkä epäile yhtään, etteikö miesten kilpailuissa olisi sama meininki. Hienoa pelata kotiyleisön edessä, Oksanen linjaa.

Oksanen kuvailee Suomen tähänastista joukkuetta nälkäiseksi ja laadukkaaksi.

-Tahtotilaa sekä taitoa löytyy voittamiseen. Talissa me kaikki olemme pelanneet paljon. Varmasti vastustajistakin monet ovat pelanneet useaan otteeseen Ballmaster Openia, mutta meillä on kokemusta hallista enemmän ja tulemme viimeistelyleireillä tutustumaan vielä paremmin ratoihin. On siitä varmasti meille apua.

Myös Oksasella valmistautumisen suhteen sävelet ovat selvät, kun reilu puoli vuotta on kisoihin aikaa.
– Paljon treeniä ja sopivassa määrin kilpailuita syksyllä. EM-kisat ovat jo takaraivossa ja henkisellä puolellakin tehdään kaikki mahdollisimman hyvin, että ollaan sitten valmiita kisoihin.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Olli Pakonen, Henri Havusela

Leave a Response