tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Liigakausi onnistuneesti käyntiin

Samu Valaranta ja TPS ovat jatkaneet siitä, mihin viime liigakausi keskeytyi.

Keilaajille oli henkisestikin tärkeää päästä pelaamaan valtakunnansarjoja koronaviruksesta huolimatta. Miesten ja naisten SM-liigat saatiin käyntiin kahtena viikonloppuna, ja rajoitetut pelaajamäärät toivat peleihin oman lisämausteensa.

Miesten SM-liigan avauskierros keilattiin Talissa elokuussa ja toinen kierros pelattiin Kuopiossa marraskuussa. Kolmella kolmea vastaan pelattaessa jo etukäteen oli tiedossa, että järjestely vaikuttaa peleihin verrattuna normaaleihin viidellä viittä vastaan -peleihin, kun yhden keilaajan tuloksella on isompi merkitys pelaajia ollessa radoilla vähemmän.

Vaikka järjestelyt olivat poikkeukselliset, tuntui jo avauskierroksen ilmapiirissä hyvin, kuinka pelaajille oli tärkeä päästä kokoontumaan yhteen ja kisaamaan joukkuepelejä, joita ei tällä kaudella paljoa ole tarjolla. Lisäksi koronaviruksen takia liigakausi keskeytyi viime keväänä.

– Tässä tuli yli puoli vuotta taukoa liigassa. Nyt oli kiva päästä taas porukassa kilpailemaan, minkä aisti radoillakin tänään, ja varmaan olisi aistinut vielä paremmin, jos normaalisti viidellä olisi pelattu. Hyvä kuitenkin, että päästiin ylipäätään pelaamaan, eli parempi näin, kommentoi avauskierroksella TPS:n kantaviin voimiin kuulunut Jesse Kallio.

Samoilla linjoilla oli Kuopion toisella kierroksella TKK:n kokenut Petteri Salonen.

– Nämä harvat pelireissut ovat kivoja. Tämä homma on tärkeää myös sen takia, että nähdään muita pelaajia ja läppä lentää, vaikka aina peli ei kulkisikaan. Ihan varmasti kaikki osaavat arvostaa tätä poikkeuksellisen kauden aikana, Salonen sanoi.

TPS hurjasteli avauskierroksella

Miesten liigakauden avauskierroksella TPS jatkoi siitä, mihin keväällä jäi. Kauden keskeytyessä turkulaiset olivat sarjakärjessä ja kova tahti jatkui myös pitkän tauon jälkeen. TPS voitti Talissa kaikki 11 otteluaan viikonlopun aikana ja keräsi 156 sarjapistettä jaossa olleista 176 pisteestä. Joukkueessa keilasivat molemmilla liigakierroksilla Tony Ranta, Jesse Kallio, Juuso Rikkola ja Samu Valaranta.

TPS:llä on selvä kaula liigan kärkipaikalla ennen kolmatta kierrosta: Vasemmalta: Tony Ranta, Jesse Kallio, Juuso Rikkola ja Samu Valaranta.

– Loistava avaus meidän kaudellemme. Olimme päättäneet, että jatketaan siitä mihin keskeytynyt viime kausi jäi, ja onnistuttiin nyt siinä. Hyvä lähteä jatkamaan seuraaville kierroksille. Se, että voitettiin kaikki pelit, on tietysti hieno homma. Ei sitä ihan joka kerta tapahdu, TPS:n Juuso Rikkola sanoi tyytyväisenä.

Hyvin liigakautensa Talissa aloitti myös Helsingin GB, joka jäi keilapisteissä mitattuna vain 35 pisteen päähän TPS:stä ja ratkaisevia sarjapisteittä GB keräsi toiseksi eniten 122.

Helsinkiläisjoukkueen riveihin siirtyi täksi kaudeksi Mainareista Pasi Uotila, jonka lisäksi avauskierroksella joukkueessa keilasivat Joonas Jähi, Pyry Puharinen sekä kokenut Kimmo Lehtonen. Hän oli vahvassa vireessä Talissa ollen sunnuntaipäivän tehokkain keilaaja, ja nähtiin Lehtoselta myös yksi 299 pisteen sarja. Nähtiin kierroksella myös 300 pisteen suoritus, kun Bayn Juhani Tonteri tykitti täydellisen sarjan.

Varkauden Mainareilla oli kaksi täysin erilaista kierrosta. Jälkimmäisellä nähtiin jo tuttua tehokkuutta. Vasemmalta: Onni Riikonen, Luukas Väänänen, Mika Heino, Juho Rissanen ja Tomas Käyhkö.

– Itselläni oli hyvä päivä tänään ja eilenkin. Erilaista pelata kolmella, mutta sitä en miettinyt sen enempää. Aina koitan asennoitua niin, että aina pelataan niillä säännöillä, mitä on. Oli tilanne mikä tahansa, sunnuntaina viisi ottelua 250 pisteen keskiarvolla keilannut Lehtonen sanoi.

Avauskierroksen päätteeksi TPS:n ja GB:n takana sarjataulukossa olivat kolmantena Lahden Bay sekä neljäntenä hienon viikonlopun keilannut RäMe.

Miesten liigan avauskierroksella Tampereen TKK ja Varkauden Mainarit olivat yllättävän vaisuina. TKK löytyi kierroksen jälkeen sarjataulukon seitsemänneltä sijalta ja moninkertainen liigamestari Mainarit oli vasta toiseksi viimeisenä. TKK paransi peliään toisena pelipäivänä, mutta Mainareille koko viikonloppu oli tahmea. Toisaalta joukkue keräsi neljänneksi eniten keilapisteitä, mutta ensimmäisen voittonsa se sai vasta kierroksen kahdeksannesta pelistään. Varkauslaiset näyttivät kyntensä jo heti toisella kierroksella Kuopiossa.

TPS selvästi kärjessä myös toisen kierroksen jälkeen

Toisella kierroksella Kuopion keilahallissa juuri Talissa aikaisemmin epäonnistuneet TKK ja Mainarit tekivät ryhtiliikkeet ja olivat päivän parhaat joukkueet lauantain tehokkaimmat joukkueet, kun molemmat keräsivät kuudesta pelistään 72 sarjapistettä.

Mainarit sai toiselle kierrokselle pelaavaan kolmikkoonsa avauskierrokselta puuttuneen Mika Heinon, joka oli heti päivän tehokkain pelaaja kuuden sarjan tuloksella 1379. Lisäksi Mainarien pelaavaan kolmikkoon kuuluivat Tomas Käyhkö ja tuore Suomen mestari Juho Rissanen.

– Kyllähän odoteltiin jo silloin avauskierroksella, että peli lähtisi pyörimään, mutta siellä oli tuurikin meitä vastaan. Vastustajat onnistuivat meitä vastaan silloin hyvin. Tässä kolmella kolmea vastaan pelattaessa korostuu, jos yksikin pelaaja vetää isoa sarjaa. Nyt saatiin Heinon Mika mukaan ja hän teki hienoa tulosta. Hän hinasi meitä tänään ja me pystyimme Tomaksen kanssa venymään mukana, Rissanen summasi päivää Mainarien osalta.

TKK:lla puolestaan Kuopiossa oli jalkeilla sama kolmikko kuin avauskierroksella, eli Perttu Jussila, Jarno Lahti sekä Petteri Salonen.

– Meillä oli hyvä päivä. Oltiin vähän odottavin mielin ja hävittiin lopulta vain yksi ottelu Patteria vastaan. Paremmalla prosentilla otettiin nyt sarjapisteitä ja sitä kautta voittoja, Petteri Salonen tiivisti Kuopiossa lauantain pelien päätteeksi.

Mainarit jatkoi myös Kuopion sunnuntain peleissä vahvaa tekemistä, ja oli lopulta kierroksen ykkösjoukkue. Se nousi viikonlopun aikana sarjataulukon toiseksi viimeiseltä sijalta viidenneksi. Joukkue hävisi kierroksen ensimmäisen ottelunsa TKK:lle, mutta tämän jälkeen marssi voitosta voittoon kaikissa muissa kymmenessä ottelussaan.

– Todella hyvin joukkueena pelattiin tämä kierros. Sunnuntaina radat olivat paljon haastavammat kuin lauantaina, ja tulostaso taisi laskea meidän lisäksi muillakin. Saimme kuitenkin pidettyä pelin ehjänä, minkä ansiosta hyvä tulos, vahvasti läpi viikonlopun keilannut Mika Heino kertoi pelien päätyttyä.

TKK:n ja Mainarien tehdessä nousua sarjataulukon kärkikahinoihin, jatkoivat TPS ja GB ja Bay sarjataulukon kärkijoukkueina. Myös Kuopiossa hyvää tulosta tehnyt TPS vain kasvatti johtoaan ja sillä on nyt peräti 61 kaula kakkosena olevaan GB:hen.

– Hyvä fiilis jäi kokonaisuudessaan tästä kierroksesta. Mainarit oli hyvä, mutta muuten ei suuria eroja tullut sarjataulukossa. Se on hyvä, että taulukossa useampi joukkue on tasaisessa pistetilanteessa, että ihan tosissaan joukkueet saavat pelata näitä kierroksia, kommentoi Kuopiossa sunnuntain ykköspelaaja, 1109 pistettä viiteen sarjaan keilannut TPS:n Samu Valaranta.

Joukkueilla on hyvä aika valmistautua kauden kolmanteen kierrokseen, kun se keilataan vasta helmikuun puolivälissä Turun Kupittaalla.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response