torstai, 9 joulukuun, 2021
Kyle Troup lukeutuu kuumimpiin keilaajiin tällä hetkellä PBA-kiertueella
Kisajutut

Kyle Troup tahditti PBA:n koronakevättä

Amerikan ihmemaan ammattimiehet keilasivat vuoden 2021 alkupuolella aivan kuten maailmassa ei mitään vikaa olisi ollutkaan. Yksi ero normaaliin sentään oli. Talvella ja keväällä kaverit keilasivat tyhjille katsomoille ja koronamaskejakin käytettiin vaihtelevilla tyyleillä. Kesällä tämäkin muuttui ja TV-lähetykset pullistelivat suosikkejaan villisti kannustavista katsojista.

Kauden nimi on ehdottomasti Kyle Troup, joka kahmi kauden 2020-21 aikana rahaa ennätykselliset 496 900 dollaria. Troupin vuosi alkoi todella mahtavasti PBA Players Championshipissa. Tuossa kilpailussa järjestettiin viisi erillistä karsintaa ympäri laajaa maata. Kustakin karsinnasta viisi parasta miestä pääsi jatkoon koronakuplassa järjestettyihin aluefinaaleihin. Viiden aluekarsinnan voittajat pelasivat sitten loppupelit isosta rahasta. Ja isot rahat olivat kyseessä, sillä palkintopotti oli miljoona dollaria ja voittajalle jaossa oli 250 000 taalaa. Maailman myllerrys vaikutti osanottajajoukkoon sen verran, että eteläisen alueen karsinnassa, jonne eurooppalaiset osallistuivat, mukana oli vain kuusi keilaajaa vanhalta mantereelta.

Floridan Jupiterissa keilatussa loppuhuipennuksissa paikan viimeiseen vaiheeseen lunastivat lännestä Anthony Simonsen, Kanadan Francois Lavoie lounaasta, Tom Smallwood keskiseltä alueelta, idästä Kyle Troup ja Dick Allen etelästä. Nämä viisi miestä ratkoivat porraspelin järjestyksen kolmen sarjan kisassa. Siinä ykköseksi keilasi kahdella kädellä palloa kauhova Troup, kakkoseksi perinteisellä tekniikalla heittävä Lavoie, kolmas oli Allen ja ensimmäiseen otteluun jäivät Smallwood ja Simonsen. Smallwood voitti Simonsenin komeasti 278-225, Allen pudotti Smallwoodin, joka teki sarjansa loppuun kaksi tyhjää, 216-195. Allen jatkoi menoaan loppuotteluun saakka kaatamalla kanadalaisen 244-227. Finaalissa Troup lopetti viiteen kaatoon ja kaappasi varttimiljoonan pistein 258-222. Voitto Players Championshipissa on useita titteleitä saalistaneen Troupin ensimmäinen major-voitto.

Major-kisat jatkuivat perinteisellä Tournament of Championsilla, johon mukaan pääsivät vain PBA-kiertueella aiemmin voittoon yltäneet keilaajat. Osku Palermaa oli mukana ToC:ssa, mutta jäi karsinnassa sijalle 49, eikä siis päässyt jatkoon ja rahoille.

Isoimman potin, satatuhatta dollaria, otti edellisessä kisassa kolmanneksi sijoittunut Frankie Lavoie. Hän lähti televisiopeleihin alimmalta, viidenneltä, portaalta, mutta kiipesi neljällä otteluvoitolla ykköseksi saakka. Ensimmäiseksi kaatui Sean Rash sarjoin 225-209. Nämä kaksi miestä ovat ainoat, jotka ovat tehneet kaksi 300-pisteen sarjaa PBA:n televisiofinaaleissa. Lavoien seuraava uhri oli Ruotsin kaksikätinen vasuri Jesper Svensson, joka joutui tyytymään 40 000 dollarin palkintoon hävitessään ottelun 236-201. Kolmannessa ottelussa mukaan tuli maailman parhaaksi keilaajaksi tituleerattu Australian Jason Belmonte. Puoliväliin saakka tasainen sarja ratkesi kanadalaiselle hänen loppuun tekemänsä viiden kaadon jonolla pistein 220-194. Loppuottelussa keilasi kaksi nuorta miestä, joilla molemmilla oli jo vyöllään kaksi major-voittoa. Ykkössijoitettu Anthony Simonsen, 24 vuotta, on historian nuorin major-tittelin voittanut keilaaja. Francois Lavoie on kahdesti nostanut US Openin voittopystiä. Nyt oli kyseessä paljon rahaa ja määrättömästi kunniaa. Ottelu oli kovin yksipuolinen, Lavoie otti uransa viidennen voiton tuloksilla 233-187.

Daugherty hallitsi WSOB:ta

Maaliskuussa vuorossa oli viiden kilpailun rypäs, World Series of Bowling. Siinä keilattiin kolme ”eläinkisaa”, jotka oli nimetty rataolosuhteen mukaan, Cheetah, Chameleon ja Scorpion. Näiden kolmen erillisen kilpailun tulokset laskettiin yhteen karsinnaksi PBA World Championshipiin. Viidentenä kilpailuna keilattiin Mark Roth/Marshall Holman parikilpailu, jossa myös käytettiin kolmen eläinkisan tuloksia. Palermaan kevät ei jatkunut yhtään paremmin. Hän ei päässyt lähellekään jatkopaikkaa yhdessäkään eläinkisassa. Siinä meni luonnollisesti jatko myös World Championshipissa. Myöskään parikisassa Osku ei menestynyt Jakob Butturffin kanssa, eli ei hyvä.

Ensimmäisenä ratkaistiin arvokkain, majoriksi luettava, PBA World Championship. Sen voitti kotikylän, Floridan Tampan, Tom Daugherty. Yhdellä kädellä, mutta ilman peukaloa, heittävä Daugherty on suomalaisten muistissa lähinnä siitä, että hän on keilannut PBA:n TV-historian huonoimman sarjan, tasan sata. Voiton tuossa matsissa muinoin vei Mika Koivuniemi yhtä vaille täydellisellä sarjalla 299. Nyt Tom teki loppuottelussa Butturffia vastaan 263, jolla voitto irtosi niukasti, vastustajan tehdessä 257. Finaalin ensimmäisessä sarjassa Chris Via pudotti Troupin 210-201. Sitten Butturff voitti Vian 249-227 ja kolmannessa matsissa Jakob löi yksikätisten kierrekunkun EJ Tackettin 212-178.

Tom Daugherty nappasi itselleen Major-tittelin.

Roth/Holman parikilpailun voittivat Kris Prather ja Andrew Anderson kaatamalla viimeisessä sarjassa Daughertyn ja BJ Mooren selvin numeroin 245-203. Aiemmissa matseissa tappion olivat kärsineet edellisen vuoden voittajat Kyle Troup/Jesper Svensson, Sean Rash/Matt Ogle sekä Marshall Kent/EJ Tackett.
Osakilpailujen finaalitapaa oli uudistettu, porraspeliä ei keilattu, vaan neljä jatkopelien jälkeistä finalistia keilasivat yhden sarjan ja huonoin putosi pois. Sitten kolme jäljellä olevaa keilasivat taas yhden sarjan pudottaen huonoimman. Kaksi jäljelle jäänyttä keilasivat yhden sarjan voitosta.

Ensimmäiseksi keilattiin Cheetah Championship, jossa neljä finalistia olivat Prather, Kent, Sam Cooley ja Simonsen. Ensimmäisen sarjan jälkeen ulos heitettiin Simonsen tuloksellaan 214. Toisen sarjan putoaja oli Kent, joka teki vain 215. Kisan ainoa ilman voittoa ollut australialainen Cooley hoiteli voiton jo hyvissä ajoin, ja Prather teki tahallaan missin kymppiruutuun, jotta Sam pääsi nopeammin fiilistelemään uransa ensimmäistä PBA-titteliä. Jotkut suomalaiset ehkä muistavat Cooleyn olleen mitaleilla nuorten MM-kilpailussa Talissa vuonna 2010.

Seuraavana päivänä Chameleon Championshipissa saatiin jälleen ensikertalainen voittaja. Neljä voittoa loppupeleissä hakenutta miestä olivat Butturff, Jason Sterner, Shawn Maldonado ja Zach Weidman. Ensin putosi Sterner, sitten Weidman. Loppuottelussa Maldonado aloitti kuudella kaadolla ja epävarmasti keilannut Butturff putosi heti kelkasta. Näin saatiin jälleen PBA-kiertueelle uusi voittaja, kuten edellisessäkin kilpailussa.

Scorpion Championshipissa palattiin jälleen tuttuun ja turvalliseen. Neljä finalistia olivat Daugherty, Troup, Prather ja Michael Tang. Ensin pudotettiin Tang uusinnan jälkeen Pratheria vastaan sarjoilla 182. Sitten lähti Prather sarjalla 237, muut vetivät päälle 270. Loppuottelussa viikon aikana yhden kilpailun voittanut ja kerran kakkoseksi sijoittunut Tom Daugherty otti jälleen omansa voittamalla Troupin hienossa matsissa 266-254. Daugherty oli aiemmin kilpailussa kirjoittamassa historiaa, sillä ensin Pete Weber ja myöhemmin Walter Ray Williams Jr. ilmoittivat päättävänsä aktiiviuransa PBA:n pääkiertueella tähän turnaukseen. Finaalin alkuvaiheet keilattiin paras viidestä pelitavalla ja juuri Tom Daugherty lopetti Weberin uran voittamalla hänet sarjoin 3-2. Seuraavalla kierroksella sama kohtalo tuli WRW:lle samoin 3-2 numeroin. Nyt Tom voidaan muistaa muustakin kuin tuosta Mikaa vastaan tehdystä satasesta.

Mastersissa Pohjolan finaali

USBC Mastersissa Osku Palermaa oli todella lähellä jatkopaikkaa. Ode tarvitsi viimeiseen karsintaruutuunsa tuplan päästäkseen mukaan pudotuspeleihin. Sitä tuplaa ei kuitenkaan tullut, vaan niskan puolelle menneestä heitosta jäi kotiportti 3-10. Paikolla hän jäi ulos seitsemällä pisteellä. Pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa 18-vuotias Spencer Robarge pudotti Chris Vian 213-194. Seuraava keilaaja radoilla oli Jason Sterner, joka oli edellisenä päivänä urakoinut 21 sarjaa pudottuaan heti ensimmäisellä kierroksella hävinneiden lohkoon. Televisiossa näytettiin hänen veristä peukaloaan, jota hän paikkaili myös pelin aikana. Olipa vika peukalossa tai ei, Robarge jatkoi eteenpäin murskaavalla 224-166 voitolla. Robargen tiellä oli vielä kaksi Pohjolan poikaa, ensin Tanskan Thomas Larsen ja ylimmällä portaalla odotteli Jesper Svensson. Larsen hoiti voiton sarjan loppupuolella tekemällään viiden kaadon jonollaan, 213-200. Skandinaavifinaalissa molemmat miehet tekivät matkalla stereoreiän 4-6-7-10 ja yhdeksännessä ruudussa kisa oli silmälleen tasan. Larsen teki hyvän tuplan, mutta jätti viimeisellä heitollaan kolmosen pystyyn. Svensson ei pystynyt etsikkoaikaansa käyttämään, vaan Larsen sai uransa ensimmäisen major-voiton sarjoilla 197-176.

Palermaa oli jälleen mukana U.S. Openin karsinnassa, mutta homma ei vieläkään natsannut. Ensimmäinen blokki meni hyvin, mutta toisen myötä haave jatkosta mureni ja Ode löytyy tulosluettelon sijalta 57. Loppuottelu oli erittäin tasainen ja yleisöön menevä. Chris Via otti mittaa Jakob Butturffista, joka oli hävinnyt kaksi U.S. Openin loppuottelua ykkössijoitettuna. Eikä hän onnistunut voittamaan nytkään. Via johti ennen viimeistä ruutua 13 pistettä. Kasipaikko ja ylimääräisen yhdeksän keilaa jätti Butturffille oven raolleen, kolmella kaadolla hän pääsisi uusintaan. Kaksi kaatoa tulikin, mutta kolmas heitto oli aika kamala jättäen sen ratkaisevan yhden keilan pystyyn. Via otti uransa ensimmäisen PBA-voiton, ja vielä majorin, tuloksin 214-213. Porraspeleissä olivat, mutta putosivat, Christian Azcona, Jason Sterner ja 18-vuotias Anthony Neuer. Neuer voitti yhden matsin, mutta kirjoitti nimensä historiaan paikkaamalla 7-10 reiän ottelussa Jakobia vastaan. Anthonyn 7-10 paikko oli vasta neljäs kerta televisiossa PBA:n historiassa ja ensimmäinen vuoden 1991 jälkeen.

“PBA:n uusi kauden huipennus oli Super Slam, jossa oli mukana kevään
viisi major-voittajaa”

PBA:n uusi kauden huipennus oli Super Slam, jossa oli mukana kevään viisi major-voittajaa, Players Championshipin Kyle Troup, Tournament of Championsin Francois Lavoie, PBA World Championshipin Tom Daugherty, USBC Mastersin Thomas Larsen ja U.S. Openin Chris Via. Ensin pelattiin yksi sarja, jossa miehet laitettiin järjestykseen. Se ratkesi jo ensimmäisessä ruudussa, kun Daugherty nitkautti selkänsä ja jäi kauas muista. Ensimmäisessä välierässä kohtasivat Via ja Lavoie. Kanadalainen Lavoie meni loppuotteluun pistein 212-209. Vian lohdutuspalkinto oli 20 000 dollaria. Troup hoiteli omassa välierässään Larsenin komeasti 268-214 ja eteni loppuotteluun Lavoieta vastaan. Troup vaihtoi palloa välierästä ja nakkasi avausheittonsa paksuksi, pystyyn jäi 3-6-7-10 reikä, josta paikolla lähti vain kaksi keilaa. Kolmanteen ja neljänteen ruutuun hän teki vielä kaksi tyhjää lisää, eikä Lavoie enää odotellut, vaan otti voiton ja satatuhatta Amerikan rahaa tuloksella 247-202.

Troup jäi niukasti haamurajasta

PBA:n kausi jatkui Playoffsilla, johon otettiin mukaan 16 kauden aikana eniten kerännyttä miestä. Siitä edettiin mies miestä vastaan paras kahdesta systeemillä. Jos homma oli tasan kahdella sarjalla, pelattiin kahden ruudun uusinta, ja niitä tuli useita. Parin viikon puuhaamisen jälkeen jäljellä oli kaksi miestä, Kyle Troup ja Sam Cooley.

Kyle Troup lukeutuu kuumimpiin keilaajiin tällä hetkellä PBA-kiertueella

Loppuottelun pelitapana oli paras kolmesta, eli kumpi ensin ehtii kolmeen sarjavoittoon, vie potin. Jos tilanne olisi ollut tasan 2-2, olisi pelattu kahden ruudun uusinta isosta rahasta. Kyle voitti ensimmäisen sarjan 235-206. Toisessa Sam teki kaatoja koko sarjan mitalta, täydet 300 pistettä. Kisa oli tasan 1-1. Kolmannessa Cooley teki kolme tyhjää ruutua ja vaikka kaatoja tulikin, Troup voitti 223-210. Ratkaiseva sarja alkoi tasaisesti kolmella kaadolla mieheen, mutta puolivälissä Cooley mureni. Ensin iso reikä ja sitten kaksi paikkoa. Troup teki ysi-kymppiin tuplan ja suuren hulinan myötä vei mestaruusvyön ja sata tonnia. Tuon myötä hän teki uuden yhden kauden palkintoennätyksen, 469 200 dollaria. Tuo rikkoi Walter Ray Williams Jr:n ennätyksen kaudelta 2002-2003. WRW voitti silloin 419 700 taalaa.

“PBA:n uusi kauden huipennus oli Super Slam, jossa oli mukana kevään
viisi major-voittajaa”

Kevään vihonviimeinen kisa oli PBA Tour Finals, jossa kahdeksan eniten pisteitä kauden aikana kerännyttä miestä rymistelivät radoilla pari päivää. Loppusarjaan selvisivät viime vuoden tapaan Anthony Simonsen ja Kyle Troup. Kumpikin mies voitti yhden sarjan, ensin Kyle 247-212 ja sitten Simo 279-202. Voitto ja 30 000 taalan kohtalo ratkaistiin kahden ruudun uusinnalla. Sen vei Simonsen niukasti 50-49, Troupille jäi 17 000, mikä lisäsi hänen jo ennestäänkin suurta palkintopottiaan.

PBA keilasi vielä kesällä neljä kisaa, joissa oli jaossa suhteellisen pienet rahat, mutta jännitettiin josko Troup pystyisi rikkomaan puolen miljoonan dollarin rajan. Ei pystynyt, vaan uudeksi rahaennätykseksi jäi 496 900 taalaa. Kesäkiertueella Lubbock Sports Openin voitti Shawn Maldonado, Jonesboro Openin vei Matt Russo ja Bowlerstore.com Openin Darren Tang. Viimeisessä kisassa, Chesapeake Openissa, Troup putosi jo karsinnassa ja näin puolen miljoonan raja jäi saavuttamatta. Kisan voitti Sean Rash 39-vuotis syntymäpäivänään.

PBA kesti ilmeisen hyvin koronavuoden ja kesän kisoissa nähtiin jopa yleisöä aivan ratojen vieressä kannustamassa suosikkejaan. Toivottavasti tulevalla kaudella päästään palaamaan normaaliin ja elävä yleisö on mukana kilpailuissa alusta loppuun.

Teksti: Pekka Korpi
Kuvat: Henri Havusela ja PBA Media Gallery

Leave a Response