torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

Kevät ilman kilpailuja on keilaajalle poikkeustila

Kuluva kevät on ollut urheilussa erikoista ja erittäin poikkeuksellista aikaa. Koronaviruksen aiheuttama, epätodelliselta tuntuva ajanjakso on perunut urheilutapahtumia sekä arvokisoja ja pitänyt myös urheilu– ja liikuntapaikat autioina.

Muiden keilaajien tavoin Eliisa Hiltusen kausi päättyi kuin seinään. Hankalan alkukauden jälkeen Hiltunen oli juuri pääsemässä hyvään vauhtiin ja valmistautui naisten EM-kilpailuihin.

Maaliskuun puolessa välissä Suomen Keilailuliitto teki päätöksensä Suomen hallituksen linjauksiin pohjaten ja kehoitti keilailun kotimaisen kilpailutoiminnan keskeyttämistä toistaiseksi.

Täten niin valtakunnansarjat, paikallissarjat kuin erikoiskilpailutkin jäivät tauolle. SM-kisatkin jäävät tältä keväältä pelaamatta. Suomen ehdottomiin huippukeilaajiin lukeutuva Eliisa Hiltunen toteaa tilanteen, ja sen seurausten olleen alkuun pienimuotoinen šokki, mutta nykyhetkestä pystyy kaivamaan irti myös positiivisia näkökulmia.

– Olen aika loppusuoralla opinnoissani ja olen tässä kevään aikana viimeistellyt graduani. Nyt sain enemmän aikaa panostaa siihen, joten sinällään tilanne on hyvä, Hiltunen tuumaa.

– Totta kai nykytilanne silti harmittaa. Olin päässyt treenaamaan ja kilpailemaan hyvin. Kaikessa tekemisessä oli muutenkin varsin hyvä fiilis päällä. Aika nopeasti sain kuitenkin käännettyä ajatukset positiiviseen suuntaan ja olen saanut lisääntyneen ajan hyödynnettyä järkevästi.

Kilpailukalenteri uuteen uskoon

Naisten EM-kisat piti keilata Tanskan Aalborgissa kesäkuussa, mutta kilpailut on siirretty vuoden 2021 alkuun. Arvokisaradoilla keilaaminen oli Hiltuselle yksi kuluvan vuoden päätähtäimistä, johon oli valmistauduttu pitkään ja huolellisesti.

– Tuleehan tässä outoja tuntemuksia, kun ei ole keilaamassa. Pian olisi ollut lähtö Tanskaan, mutta nyt ei yhtäkkiä olekaan. Jännä nähdä, kuinka nopeasti tässä pääsee palautumaan normaaliin päiväjärjestykseen, kun ei sitä voi kukaan tietää. Se tämän oudon tunteen tekeekin, kun ei tiedä miten asiat järjestyvät, Hiltunen pohtii.

– Kisojen siirtyminen on sinänsä haastavaa, kun yhtäkkiä tavoite siirtyy kauemmas tulevaisuuteen.

Minulla on tosin ollut jo pitemmän aikaa fiilis, että pitäisi panostaa enemmän heiton kehittämiseen ja treenaamiseen. Voi olla, että olen jopa paremmassa iskussa ensi vuoden tammikuussa kuin mitä olisin nyt kesäkuussa ollut.

Hiltusen EM-kisapaikka ei ollut vielä selviö, sillä naisten arvokisajoukkuetta ei oltu vielä ehditty valita. Hän oli toki yksi vahvoista kisakandidaateista.

– Valinnat siirtyvät nyt myöhempään ajankohtaan. Ruotsissa naisten EM-joukkue oli tosin jo valittu.

Käsitykseni mukaan he päättivät, että se sama joukkue lähtee kisoihin sitten myöhemmin.

Keilailun tilanne näyttää pikkuhiljaa menevän kohti parempaa ja radoille tehdään varovaista paluuta kesäkuun aikana. Suomessa kilpailu– ja harjoitustoiminta voidaan aloittaa 1. kesäkuuta alkaen, kunhan hygieniasta ja käytännön järjestelyistä huolehditaan.

Hiltunen aikoo suunnata radoille kesäkuun aikana, kun siihen mahdollisuus avautuu.

– Pasasen Sannan ja Majan Pirittan kanssa on ollut jo puhetta, että menisimme yhdessä treenaamaan.
Uskoisin, että kilpakeilaajilla on kova hinku päästä taas heittämään, ja sen puolen toiminta piristynee nopeastikin. Satunnaiset harrastajat eivät välttämättä heti halleille tule, varsinkin, kun kesäaika tulee tähän väliin.

– EM-kisat ovat totta kai edelleen yksi päätavoitteistani edelleen. Lisäksi Pasasen kanssa oli tarkoitus lähteä Yhdysvaltoihin pelaamaan US Openia. Naisten ammattilaiskiertueen aikataulut ovat nyt vielä ihan auki, mutta jos vain mahdollista, niin tarkoitus olisi keilata Yhdysvalloissa useampikin kuin vain yksi kilpailu ensi vuonna.

Teksti: Markus Viljanen
Kuva: Henri Havusela

Leave a Response