tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Junioreiden EM-kilpailut toivat Suomelle kaksi kultaa

Junioreiden maajoukkue osoitti Itävallan Wienissä kyntensä ja tuliaisina oli viisi mitalia.

EM-kilpailut oli tarkoitus järjestää alun perin Latviassa Riikassa, mutta paikallisen hallin puutteiden takia arvokisat siirrettiin lopulta Wieniin Plus Bowling Centeriin, joka oli jo ennen kisoja suomalaisvalmennukselle tuttu keilahalli.

Suomen joukkueeseen kuuluivat pojissa Pyry Puharinen, Jesse Ahokas, Lassi Aalto sekä arvokisadebytantti Otso Kahila. Tyttöjen joukkueessa pelasivat Peppi Konsteri, Mila Nevalainen sekä debytantit Reetta Neuvonen ja Piitu Viianen.

Valmennuksesta vastasivat pojissa Sami Konsteri ja tytöissä Markku Veijanen. Lisäksi joukkueenjohtajana toimi maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas.

Odotukset kilpailuihin olivat korkealla, olihan junioreiden joukkue napannut MM-kisoistakin vain kuukautta aikaisemmin kymmenen mitalia, minkä lisäksi Puharinen ja Ahokas voittivat vuotta aikaisemmin junioreiden EM-kisoissa parikultaa.

Nevalaiselle ja Konsterille unelmastartti

Suomen joukkue matkusti Wieniin lauantaina 13. huhtikuuta ja kahtena ensimmäisenä päivänä oli hyvä aika tutustua keilahalliin epävirallisten ja virallisten harjoitusten aikana. Sunnuntaina julkaistu kisojen virallinen rataolosuhde ei suuria yllätyksiä tarjonnut, joten joukkue lähti luottavaisin mielin maanantaina alkaneisiin parikilpailuihin.

Ja minkä startin Suomi saikaan EM-kilpailuihin. Tyttöjen parikilpailun alkuerissä Konsteri ja Nevalainen keilasivat kuuden sarjan yhteistuloksen 2351, joka riitti lopulta neljännelle sijalle ja tätä myöten mitalipeleihin.

Toinen tyttöjen suomalaispari Neuvonen-Viianen aloitti kilpailunsa hyvin, ja kaksikko haastoikin Konsterin ja Nevalaisen, mutta jäivät lopulta viidenneksi 16 pisteen erolla.

Parikilpailun pudotuspeleihin Konsteri ja Nevalainen saivat hengen päälle ja ensimmäisenä välierässä kaatui alkukarsinnan ykköseksi sijoittuneet Hollannin Sharon Rietveld ja Beaudine Kriele yhden sarjan pelissä 443-384.

Finaalissa suomalaistyttöjä vastaan asettuivat Norjan Nora Kjellas sekä Sofia Hultstedt, jotka olivat välierässä kukistaneet Ruotsin Hanna Engbergin ja Ottilia Gunnarssonin.

Konsteri ja Nevalainen pitivät finaalissa pintansa, vaikka molemmilla pareilla oli aluksi haasteita pelinsä kanssa paineiden alla. Suomalaistytöt korjasivat peliään paremmin finaalisarjan edetessä ja lopulta kultamitalit ratkesivat suomalaisille jo ennen viimeisiä heittoja. Yhteispisteet Konsterin ja Nevalaisen hyväksi 386-353.

Kaverukset kultatunnelmissa. Mila Nevalaisen ja Peppi Konsterin parikulta oli loistava saavutus.

– En katsonut edes tuloksia jatkuvasti, vaan yritin koko ajan keskittyä hyviin heittoihin. Kymppiruudun toisella heitolla ihmiset huusivat onnitteluita, niin aloin tajuta, että me vissiin oikeasti voitimme EM-kultaa, 15-vuotias Peppi kuvaili voiton ratkeamista.

Vasta 14-vuotias Nevalainen oli myös häkeltynyt voiton ratkettua. Hänen keskiarvonsa parikilpailussa oli kuuden sarjan alkukilpailussa 195,3 ja Konsterilla 196,5.

– En aluksi voinut uskoa, että onko tämä todellista. Itsekin tajusin voiton ratkeamisen yleisön huudoista. Ihan järjettömän kiva fiilis, jota ei voi edes sanoin kuvailla, Nevalainen tunnelmoi mestaruuden ratkettua.

Pyry Puharisesta Euroopanmestari

Poikien parikilpailussa hallitsevat mestarit Pyry Puharinen ja Jesse Ahokas keilasivat itsensä loistavalla tuloksella 2613 kuuden sarjan jälkeen kolmanneksi ja olivat mukana mitalipeleissä. Lassi Aalto ja Otso Kahila eivät onnistuneet oman pelinsä kanssa ja olivat 23. sijalla.

Puharinen ja Ahokas eivät tänä vuonna onnistuneet kuitenkaan uusimaan mestaruuttaan, kun tielle astui välierässä hollantilaispari Brent de Ruiter-Mike Bergmann, joista ensin mainittu keilasi välierään alusta yhdeksän kaatoa ja huippupisteet 279. De Ruiter juhli EM-kilpailuissa parikullan lisäksi All event -kultaa.

Pyry Puharinen huipensi oman kisaurakkansa päätöspäivänä voittamalla monta huippujunioria mastersissa. Loppuottelussa kukistui Saksan Patrick Weichert.

Yhteispisteet menivät selvästi hollantilaisparille yhden sarjan välierässä 482-406. Joka tapauksessa Puhariselle ja Ahokkaalle ripustettiin pronssimitalit kaulaan, vaikka mestaruuden uusiminen jäikin haaveksi.

Puharinen sai myöhemmin kruunun arvokisoilleen. All eventin 15. sijalta mastersiin lähtenyt Puharinen voitti EM-kilpailuiden päätöspäivänä ensin mies miestä vastaan -pelissä Venäjän Maksim Landaun suoraan kahdessa sarjassa.

Mastersin toisessa vaiheessa Puharista vastaan asettui yksi kilpailuiden ennakkosuosikeista, Ruotsin William Svensson, jonka suomalainen voitti kovatasoisessa parissa myös hienosti suoraan kahdessa sarjassa tuloksin 268-267 ja 230-198.

Kahdeksan parhaan joukkoon edennyt Puharinen tiputti seuraavassa vaiheessa Tshekin Jan Triskan, minkä jälkeen välierässä vastaan asettui EM-kilpailuiden single-kultaa voittanut Maxime Dubois. Välierä eteni kolmanteen sarjaan, jonka Puharinen voitti tiukasti 173-171.

Näin Puharinen eteni lopulta trilleriksi muodostuneeseen masters-finaaliin Saksan Patrick Weichertia vastaan.

Weichert näytti jo marssivan kultaan suoraan kahdessa sarjassa, kun ensimmäinen meni hänen nimiinsä 234-224, minkä lisäksi hän karkasi johtoon myös toisen sarjan alussa. Puharinen ei menettänyt uskoaan ja nousi toisen sarjan lopussa rinnalle ja ohi. Suomalaiselle pisteen voitto toisesta sarjasta 247-246 ja finaali venyi ratkaisevaan kolmanteen sarjaan.

Kolmas sarja oli suomalaisen näytöstä, ja Puharinen nappasi henkilökohtaisen masters-kullan viimeisen sarjan pisteillä 245-171. Vaikka tilanne oli loppuottelun aikana ollut jo tukala, hän oli ehtinyt valaa uskoa itseensä vaikeillakin hetkillä.

– Ihan uskomaton fiilis, että pystyin voittamaan kultaa, vaikka puolentoista sarjan kohdalla näytti huonolta. Jollain ihmeellä sain toisen sarjan käännettyä. Vastustaja heitti uretaanipallolla, joka ei kääntynyt muutoksen takia toisen sarjan lopussa enää niin hyvin. Tiesin olevani vahvoilla, jos saisin venytettyä finaaliin kolmanteen sarjaan, Puharinen kuvaili loppuottelun tapahtumia.

”Parempaa ei voisi olla”

Puharisen kultamitali tuli EM-kilpailuiden päätöspäivänä, joten oli hyvää vetää yhteen kisaurakkaa.

– Mielestäni meillä oli todella hyvä joukkue täällä. Poikien joukkueen sisällä oli aivan uskomaton joukkuehenki, kuten myös koko joukkueen kesken. Tätä parempaa ei voisi olla.

Puharisen kullan lisäksi Mila Nevalainen saavutti tytöissä upeasti all event -hopeaa. 18 sarjaan hän keilasi yhteistuloksen 3615 keskiarvolla 200,8. Kultaa voitti tyttöjen kilpailun suursuosikki Hanna Engberg tuloksella 3759 ja pronssille ylsi Ruotsin Nora Johansson vain viisi pistettä Nevalaista jäljessä.

Myös Peppi Konsteri oli lähellä mitalia ollen lopulta all eventin neljäs 12 pistettä Johanssonia jäljessä. Reetta Neuvonen ja Piitu Viianen olivat myös 24 parhaan joukossa, Neuvonen 22. ja Viianen häntä yhden sijan perässä.

Pojissa all eventissä kultaa voittaneen Brent de Ruiterin lisäksi mitaleille ylsivät hopeaa juhlinut Ranskan Maxim Dubois ja pronssia saavuttanut Norjan Jonas Dammen. Suomalaispojista Puharinen oli 14:s, Ahokas 15:s, Otso Kahila 40:s ja Lassi Aalto 46:s.

Tuliaisiksi viisi mitalia

Myös Neuvonen ja Viianen saivat mitalitilinsä auki, kun tyttöjen joukkue nappasi joukkuekilpailusta pronssia.

Tytöt olivat hienosti alkukilpailun kuuden sarjan jälkeen toisena, mutta välierässä Englannin joukkue oli ankkurinsa Isabel Allenin johdolla parempi lukemin 781-734. Englannin joukkue juhli myös kultaa voitettuaan Tanskan joukkueen loppuottelussa.

Isoin odotuksin joukkuekilpailuun lähtenyt Suomen poikien joukkue koki karvaan pettymyksen oltuaan kuudennella sijalla. Mitalijärjestys poikien kilpailussa oli Tanska, Ranska, Saksa ja Belgia.

Wienin EM-kilpailut päättivät juniorimaajoukkueen loistokevään, kun kymmenen MM-mitalin jatkoksi Suomeen matkasi viisi EM-mitalia ja arvokasta kokemusta maajoukkuetaipaleensa alussa oleville lupaaville keilaajille.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response