tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Junioreiden arvokisakevät starttaa Pariisin MM-kisoista

18. maaliskuuta alkavat ensimmäistä kertaa järjestettävät junioreiden MM-kilpailut Ranskassa. Huhtikuussa puolestaan keilataan Wienissä Itävallassa EM-kilpailut. Suomella on molemmissa iskukykyiset joukkueet, uskoo päävalmentaja Jarmo Ahokas.

Junioreiden MM-kisat starttaavat Pariisissa maaliskuun 18. päivä. Suomen joukkue kisoissa on:

Tytöt
Peppi Konsteri, Turku
Mila Nevalainen, Hämeenlinna
Kotiin jäävä varapelaaja:
Piitu Viianen, Kuortane
Pojat
Jesse Ahokas, Lahti
Pyry Puharinen, Helsinki
Kotiin jäävä varapelaaja: Otso Kahila, Kuortane

MM-kilpailuiden joukkuekilpailu pelataan sekajoukkueina, joissa tytöt ja pojat muodostavat pelaavan nelikon.

Päävalmentaja Jarmo Ahokas luottaa siihen, että Suomi lähtee MM-kilpailuihin jahtaamaan mitaleita.

– Kun junioreiden MM-kisat ovat uusi asia, on vähän vaikea sanoa, mikä on taso Euroopan ulkopuolella, mutta sellainen tuntuma on, että olemme sielläkin yksi kärkijoukkueita. Meillä on lähettää kisoihin näiden ikäluokkien kärkikeilaajia, Ahokas linjaa.

Päävalmentaja kuitenkin muistuttaa, että nuoret juniorikeilaajat ovat vielä nuoria, mikä täytyy pitää mielessä.

– En näe esteitä menestymiselle kummassakaan kilpailussa, mutta pitää myös muistaa, että puhumme vielä lapsista, joiden niskaan ei voi kaataa liian isoja paineita, vaikka niitäkin pitää urheilijan osata ottaa vastaan ja hallita.

– Järki pitää olla mukana eikä mitaleita jaeta etukäteen. Nämä pelaajat ovat vasta alkutaipaleella maajoukkueuralla. Sekin on hyvä muistaa, Ahokas linjaa.

”Yksilöistä ei jää kiinni”

16-vuotias Pyry Puharinen kuuluu Suomen lahjakkaimpiin keilailulupauksiin. Hän on jo sen verran tuttu kasvo aikuistenkin kisoissa, että nuori ikä meinaa unohtua.

– Totta kai menestys on tärkein tavoite ja molemmista kulta on saavutettavissa. Pitkiä kisarupeamia ja henkisesti raskaita varsinkin, jos kisat alkavat huonosti. Niissä tilanteissa ei ole helppo nollata päätä. Hauskoja ja mukavia tapahtumia ja aina on hieno edustaa Suomea, Puharinen tunnelmoi MM-kisojen alla.

Hän kokee kehittyneensä kuluneen kauden aikana selvästi.

– Kausi on mennyt hyvin ja tuntuu siltä, että kunto on kohdillaan. Olen kehittynyt aika paljonkin pelitaidollisesti ja teknisesti. Yksi isoimmista asioista on pallon liikkeelle laittaminen, minkä teen nyt aikaisemmin kuin ennen.

Pelikavereihin on kova luotto ennen arvokisojen alkua.

– Molempiin kisoihin todella hyvät joukkueet kasassa, joten yksilöistä menestys ei ainakaan jää kiinni, Puharinen sanoo.

Hän odottaa innolla päästä haastamaan oman ikäisiä maailman huippuja.

– Se tuntuu hyvältä, että pääsee haastamaan muita junioreita ympäri maailman varsinkin, kun on sellainen fiilis, että pystyy siellä pärjäämään. Taso on kuitenkin tavallaan aika mysteeri, joten saa nähdä, mitä tuleman pitää. Euroopan ulkopuolelta olen tosi vähän nähnyt juniorikeilaajia.

Pyry Puharinen kokee kehittyneensä keilaajana selvästi myös kuluneen kauden aikana.

Ahokas uskoo perinteisten keilailumaiden olevan vahvoilla myös junioreiden MM-kisoissa.

– Yhdysvalloissa ja Aasian maissa on kova taso nuorissakin, joten varmasti sieltä tulee hyviä keilaajia myös junioreissa. Tähän asti nuorten kisat ovat olleet alle 21-vuotiaille, mutta voisi kuvitella, että aika pitkälti samat maat ovat hyviä myös alle 18-vuotiaissa.

Myös MM-kilpailuihin matkaava Jesse Ahokas voitti junioreiden EM-kilpailuissa vuosi sitten Puharisen kanssa parikultaa.

– Uusi kokemus taas edessä. Olin mukana jo nuorten MM-kisoissa, missä taso on vieläkin kovempi. Jännittävä nähdä, mitä näissä junioreiden MM-kisoissa eteen tulee. Hyvät saumat on pärjätä.

Myös Jessen kausi on mennyt hyvin. EBT-kisoissa Ballmaster Openissa ja AIK:ssa molemmissa irtosi finaalipaikka.
– Koko ajan tuntuu, että menen kehityksessä eteenpäin. Olen pyrkinyt olemaan monipuolinen keilaaja, että pystyisin pärjäämään missä olosuhteessa tahansa.

Kun junioreiden MM-kisat saadaan päätökseen, on jo huhtikuussa luvassa Wienin junioreiden EM-kilpailut, jotka pelataan puolestaan 13.-22. huhtikuuta.

Wienissä Suomen joukkueeseen kuuluvat:

Tytöt
Peppi Konsteri, Turku
Mila Nevalainen, Hämeenlinna
Reetta Neuvonen, Salo
Piitu Viianen, Kuortane
Kotiin jäävä varapelaaja: Sonja Remes, Siilinjärvi
Pojat
Jesse Ahokas, Lahti
Pyry Puharinen, Helsinki
Otso Kahila, Kuortane
Lassi Aalto, Turku
Kotiin jäävä varapelaaja:
Onni Riikonen, Varkaus

EM-kilpailuissa valmentajista mukaan matkaavat päävalmentaja Jarmo Ahokkaan lisäksi tyttöjen valmentaja Markku Veijanen ja junioripoikien valmentajana Sami Konsteri.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response