tiistai, 18 tammikuun, 2022
Vapautunut tuuletus. Joonas Jehkinen kruunasi keilailu-uransa Ballmaster Openissa.
kansiKisajutut

Joonas Jehkisen uran huippuhetki

Brunswick Ballmaster Open järjestettiin 49. kerran Helsingissä Talin keilahallissa tammikuun alussa. Viiden vuoden tauon jälkeen voittajaksi kruunattiin suomalaiskeilaaja.

Tämän vuoden Ballmaster Openia ehdittiin jo ennakkoon pelätä jonkin sortin välivuodeksi, kun poikkeuksellisesti Yhdysvalloissa keilattiin samanaikaisesti PBA-tourin osakilpailu, minkä takia moni huippukeilaaja ei päässyt saapumaan Suomeen.

Pelko osoittautui turhaksi, kun Ballmaster Open oli tuttuun tapaan kovatasoinen kilpailu, johon osallistui 538 keilaajaa 20 eri maasta. Suomalaisia osallistujista oli 436. Karsinnassa nähtiin 1055 suoritusta, mikä on todella hyvä lukema ottaen huomioon päällekkäisyyden PBA-kilpailun kanssa.

Turnaus päättyi lopulta Joonas Jehkisen tunteikkaisiin voitontuuletuksiin.

Ballmaster Openin tasoa kuvaa paljon se, että edellisen kerran suomalainen voittaja oli Mika Koivuniemi vuonna 2014. Jehkinen voitti turnauksen ensimmäistä kertaa urallaan ja se oli samalla hänen sanojensa mukaan keilailu-uransa huippuhetki.

– Olen miettinyt välillä, voinko koskaan olla ykkönen tässä kilpailussa. Olen kuitenkin tiennyt, että minulla on mahdollisuudet siihen ja olen yrittänyt olla ottamatta asiasta paineita. Nyt se sitten onnistui, Jehkinen sanoi voiton jälkeen helpottuneena ja liikuttuneena.

Tuore isä on tasapainoillut lapsiarjen, töiden ja keilailun kanssa.

Helpotus johtui varmasti myös siitä, että neljän parhaan pudotuspelejä seurasi Talissa täysi katsomo ja keilaajat pelasivat Ylen TV-kameroiden edessä. Myös lopulta neljänneksi sijoittunut Petteri Salonen myönsi jännityksen olleen kova ratkaisupelien aikana. Saman myönsi Jehkinen.

– Onhan se erilaista. Yleensä minulle ensimmäinen sarja on haastava, niinkuin tänäänkin, kun olin pitkästä aikaa kameroiden edessä. Loppuottelussa paineita ei enää samalla tavalla ollut.

Finaalissa Jehkinen voitti Singaporen Cherie Tanin, josta oli lähellä tulla kolmas Ballmaster Openin voittanut nainen putkeen. Jehkinen oli Tania parempi finaalissa pistein 234-213.

Voiton ratkaisi Jehkisen viiden kaadon loppujono tiukassa paikassa. Ballmaster Openin kolmanneksi sijoittui Tanille välierässä hävinnyt Jesse Kallio.

TV-finaalin tulokset:
Välierä 1: Jesse Kallio 200 – Cherie Tan 264
Välierä 2: Petteri Salonen 231 – Joonas Jehkinen 248
Finaali: Joonas Jehkinen 234 – Cherie Tan 213

Maajoukkueestakin tuttu Jehkinen jakoi voitosta isot kiitokset perheelleen. Tuore isä on tasapainoillut lapsiarjen, töiden ja keilailun kanssa. Mari-vaimon tuki on mahdollistanut sen, että Joonas oli voittokunnossa.

Perhe olikin ensimmäisenä onnittelemassa Joonasta voiton varmistuttua.

– Tässä on ollut hirveä kasa töitä viimeisen puolen vuoden aikana ja siihen päälle keilakausi. Sen verran olen keilannut, että olen saanut pidettyä tuntuman yllä. Vaimo on sitten huolehtinut kotona paljon asioista, Joonas kiitteli.

Ylen Ballmaster-lähetystä seurasi parhaimmillaan yli kolmesataatuhatta silmäparia.

Kansainvälisiä huippunimiä

Ballmaster Openiin saapui runsaasti kansainvälisentason huippukeilaajia, kuten karsinnan kärkituloksen 1496 keilannut Puolan Daria Pajak, Singaporen naisten maajoukkuetähdet, joihin lukeutuivat finaaliin yltäneet Cherie Tan, Daphne Tan ja Bernice Lim.

Lisäksi Yhdysvalloista paikalle oli saapunut naisten kärkikeilaajiin kuuluva Danielle McEwan. Kilpailuun osallistuivat myös Ruotsissa vuoden keilaajaksi valittu Mattias Wetterberg sekä runsaasti muita ruotsalaisia, joista karsinnassa kovimpia tuloksia keilasivat Peter Hellström, Filip Wilhelmsson, Adam Andersson, Josefin Hermansson, Mattias Olsson, Markus Jansson sekä Sandra Andersson. Ruotsalaisia oli kaiken kaikkiaan mukana 54.

Round robinin 16 parasta keilaajaa jaettiin tänä vuonna kahteen lohkoon. TV-finaaliin jatkoivat molemmista lohkoista kaksi parasta Cherie Tan, Petteri Salonen, Joonas Jehkinen sekä Jesse Kallio. Täpärästi ulkopuolelle jääneet olivat Adam Anderrson sekä toisessa lohkossa Anderssonin tavoin kolmanneksi jäänyt, huippukautta pelaava Juuso Tiainen.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Henri Havusela ja Seija Lankinen

Leave a Response