tiistai, 18 tammikuun, 2022
kansiKisajutut

Joonas Jehkinen ja Piritta Maja Suomen mestareiksi

Onnelliset hymyt. Joonas Jehkinen kruunasi kautensa uran ensimmäisellä Suomen mestaruudella. Piritta Maja juhli pitkän keilailu-uransa kolmatta SM-kultaa.

Jännittävien vaiheiden jälkeen Joonas Jehkinen ja Piritta Maja juhlivat SM-kultamitaleita Lahden keilahallissa.

Tämän vuoden SM-finaalit ratkesivat sunnuntaina 26. toukokuuta Lahdessa, mutta miesten finaalit keilattiin jo edellisenä viikonloppuna Turussa Kupittaalla kolmen parhaan mitalipelejä lukuun ottamatta.

Miehissä taistelu mitalipelipaikoista oli tiukkaa 12 pelaajan round robinin alusta loppuun saakka, mutta Mainarien Joonas Jehkinen kaasutti kärkipaikalle osiossa tekemiensä kahden 300 pisteen sarjan saattelemana ja oli lopulta round robinissa selvästi muita edellä.

Hän nappasi osion päätteeksi kärkipaikan, mikä tarkoitti suoraa paikkaa loppuottelussa Lahdessa. Jehkinen keilasi kaksi ensimmäistä osiota Turussa käsittämättömällä 247,3 pisteen keskiarvolla ja voitti round robinissa 11 ottelustaan yhdeksän.

Samu Valaranta oli keikkunut koko loppukilpailun kärkikahinoissa ja otti toisen paikan mitalipeleihin. Valaranta jäi Jehkisestä 204 pistettä, mutta eroa kolmanteen sijaan kertyi 155 pistettä.

Kolmannesta paikasta Lahden mitalipeleihin taistelu oli kovaa round robinin viimeiseen otteluun saakka. Viimeisessä, eli 11. ottelussa kohtasivat Mainarien Juho Rissanen sekä Oulun OPS:n Juha Ollonqvist.

Rissanen ratkaisi ottelun kymppiruudun kaadollaan vieden sarjan pistein 214-202 ja nappasi paikan välierässä Valarantaa vastaan.

Ollonqvistin jälkeen viidenneksi keilasi Helsingin GB:n Kimmo Lehtonen, kuudes oli Riihimäen Sinisten Juuso Tiainen ja seitsemäs Hyvinkään Pinjetsin Mika Luoto. Round robinissa Jehkisen lisäksi 300-sarjassa onnistui Jesse Lindholm. Hänen sijoitus tämän vuoden SM-kilpailussa oli kahdeksas.

Kovia nimiä mitalien ulkopuolelle

Naiset puolestaan pelasivat SM-finaalien omat osionsa Lahdessa 26.5. ennen miesten ja naisten kolmen parhaan mitalipelejä.

Lopulta round robinin ykkönen oli seitsemästä nainen naista vastaan -pelistään neljä voittanut Porin Giantsin Piritta Maja, joka raivasi tiensä suoraan loppuotteluun. Majan 15 sarjan keskiarvo oli 211,2.

Hänen kanssaan mitalipeleihin välieräpariksi matkasivat jo keskenään parikultaa juhlineet seurakaverit, Tampereen Cherryn toiseksi sijoittunut Jonna Jokinen ja kolmanneksi sijoittunut Jenni Heino.

Tampereen Cherryä edustava Jonna Jokinen voitti SM-parikultaa ja saavutti upeasti henkilökohtaisen SM-hopean.

Neljänneksi sijoittunut lahtelainen Katja Lahdelma jäi mitalipeleistä vain 33 pisteen päähän. Naisten SM-kisojen viidenneksi sijoittui Sanna Pasanen, kuudenneksi Petra Eriksson-Sola, seitsemänneksi Reija Lundén ja kahdeksanneksi Tuula Kemppainen.

Välierissä pienet erot

Loppuottelut lähetettiin suorana lähetyksenä Lahden keilahallista Yle TV2 -kanavalla selotajana Pertti Tapola ja kommentaattorina Pasi Uotila. Tätä ennen pelattiin välierät, joissa selvitettiin TV-finaaliin parit Piritta Majalle sekä Joonas Jehkiselle.

Jonna Jokisen ja Jenni Heinon taistelu jatkopaikasta osoittautui lopulta äärimmäisen tiukaksi, sillä Jokinen eteni loppuotteluun ainoastaan pisteen erolla seurakaveriinsa.

Kahden sarjan pelissä Jokinen voitti ensimmäisen 201-190. Heino puolestaan voitti toisen sarjan, mutta ei riittävällä erolla 183-174. Ratkaisevan kymppiruutuunsa Heino aloitti kaadolla, mutta sai toisella heitolla vain kahdeksan pois, mikä ei tällä kertaa riittänyt. Yhteispistein Jokisen hyväksi 375-374, ja Heinolle hyvän kisapäivän päätteeksi henkilökohtaista pronssia aikaisemmin voitetun SM-parikullan lisäksi.

Miesten välierä Samu Valarannan ja Juho Rissasen välillä sai arvoisensa startin, kun molempien avaussarjoihin mahtui muun muassa viiden kaadon jonot. Väkevän alun jälkeen Rissanen otti avaussarjan nimiinsä pistein 242-224, mutta mitään ei ratkaistu ennen toista sarjaa.

Lopulta Valaranta kampesikin itsensä ohi ja loppuotteluun Jehkistä vastaan. Välierän toisessa sarjassa molemmat keilaajat hakivat parastaan, mutta Valaranta sai kurottua ensimmäisessä sarjassa syntyneen eron Rissaseen kiinni.
Kaikki kulminoitui Rissasen toisen sarjan kymppiruutuun, jossa hän oli pakotettu kaatoon, mutta sai harmikseen yhdeksän keilaa kaadettua.

Jo SM-kisojen alkukarsinnassa komean kahdeksan sarjan tuloksen 1925 heittänyt Valaranta eteni loppuotteluun välierän yhteistuloksin 431-416 ja Rissaselle pronssia kaulaan.

Piritta Majan uran kolmas SM-kulta

Molemmissa loppuotteluissa päästiin näkemään todella jännittävät ratkaisut Lahden keilahallilla ja TV-ruutujen välityksellä kotisohville, kun molemmat kamppailut ratkesivat toisten sarjojen kymppiruuduissa.

Naisissa Jokinen oli Majaa vahvempi avaussarjassa niukasti pistein 211-202. Toisessa sarjassa keilaajat menivät myös pisteissä rinta rinnan. Lopulta Jokiselle jäi ratkaisevaan kymppiruutuun reikä, kun taas Maja pystyi pelaamaan ehjää. Yhteispisteet Majan hyväksi 409-388 ja palkintokaappiin uran kolmas Suomen mestaruus.

Kolmannen SM-kultansa voittanut Piritta Maja sai loppuottelun vastustajaltaan kovan rutistuksen.

– Herranjestas SM-kultaa ja vasta kolmannen kerran 30 vuotta kestäneellä uralla, niin eihän näitä liikaa ole, hyväntuulinen Maja tunnelmoi loppuottelun päätyttyä.

Naiset keilasivat finaalipäivänä pitkän kilpailun. Ensin keilattiin kahdeksan sarjaa, sen jälkeen seitsemän sarjaa round robinia ja lopuksi mitalipelit. Maja oli vahva pitkin päivää ja hän näki maltin olleen avainasemassa mestaruuden varmistamiseksi.

– En menettänyt hermojani, kun tämä kilpailu oli jossain vaiheessa kaikille vähän hankalaa. Pyrin rauhassa koko ajan heittämään 200 pisteen sarjoja, koska tiesin sen riittävän pitkälle. Pyrin pitämään homman tarpeeksi yksinkertaisena, jotta pysyn poissa vaikeuksista. Se oli järkevä pelisuunnitelma ja sitä toteutin läpi päivän oikeastaan.

Maja ei ottanut liikaa paineita TV-kameroista.

– Tosi siistiä oli. Onhan se sen verran harvinaista päästä heittämään TV-finaaleihin, että se tuntuu hienolta. Ja keilailulle tämä on hyvä, kun monet sellaiset pääsevät seuraamaan, jotka eivät muuten lajia niin hyvin tunne.

Joonas Jehkisen kova temppu

33-vuotiaalla Joonas Jehkisellä on melkoinen kausi takana. Tammikuussa irtosi historiallinen Ballmaster Openin voitto, missä Jehkinen jätti taakseen runsaasti kansainvälisiä huippukeilaajia. Tämän lisäksi hänen edustamansa Mainarit juhli SM-liigakauden päätteeksi kultaa.

Nyt kokenut savolaiskeilaaja pääsi kärkipaikalta loppuotteluun, jossa vastaan asettui Samu Valaranta.

Miesten hopeamitalisti, TPS:n Samu Valaranta, pelasi myös loistavat SM-kilpailut ja oli lähellä mestaruutta.

Jehkinen voitti loppuottelun avaussarjan 215-190. Valaranta paukutti toisen sarjan alkuun neljä kaatoa alusta ja seitsemän kaatoa kahdeksaan ruutuun.

Tilanne näytti tukalalta Jehkisen kannalta, mutta mitä vielä. Kovassa iskussa koko kauden pelannut Jehkinen vaihtoi kesken toisen sarjan palloa, lopetti sarjan seitsemän kaadon jonoon ja varmisti Suomen mestaruuden pistein 440-424.

– Erittäin upeat fiilikset ja mietinkin ennen tätä, että jos tämän pystyn voittamaan, on kausi ollut melko täydellinen omalta osaltani. Valaranta tuli ohi vielä toisessa sarjassa, mutta sitten tein oikeita ratkaisuita ja pystyin keilaamaan hyvin lopun. Kova halu oli tänään tulla voittamaan, Jehkinen tunnelmoi loppuottelun ratkettua.

Pallon vaihtamiseen loppuottelun toisessa sarjassa oli hyvä syy, mutta pelimiehen merkki on uskaltaa tehdä muutoksia tiukassa paikassa.

– Se vaihtohan tämän lopulta ratkaisi. Radat rupesivat muuttumaan ja sitten jäi toisen sarjan alussa taskuosumasta 7-10 reikä. Ymmärsin, että nyt ei enää pallon reaktio riitä.

Jehkisellä on huikea kausi takana. Yksi asia nousee jo ensi kaudessa mieleen.

– Hyvät näytöt pitää antaa maajoukkueen päävalmentajalle Jarmo Ahokkaalle ennen EM-kotikisoja. Maajoukkue kiinnostaa ja tässä on nälkä kasvanut syödessä.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response