torstai, 9 joulukuun, 2021
Kisajutut

Joonas Jähille toinen Finnish Masters -lopputurnauksen voitto

Joonas Jähi Ballmaster Openissa elokuussa.

Yksi kotimaisen huippukeilailun merkittävimmistä kilpailuista pelattiin syyskuun alussa Talin keilahallissa, kun Finnish Masters -lopputurnaus keilattiin kolmatta kertaa. Voiton nappasi Joonas Jähi, joka kruunattiin lopputurnauksen voittajaksi myös vuonna 2019.

Viime vuonna lopputurnauksen voitti vuoden keilaajaksi 2020 valittu Tomas Käyhkö. Finnish Masters on kaudella 2018–19 perustettu merkittävä kansallinen turnauskiertue, joka huipentuu syksyisin pelattavaan lopputurnaukseen, johon kutsutaan Finnish Masters -pisteiden perusteella 72 huippukeilaajaa ottelemaan kiertueen mestaruudesta.

Keilaajat keräväät kauden aikana Finnish Masters -pisteitä kotimaan ja Euroopan kilpailuista. Finnish Masters -pisteitä voi saavuttaa Ranking-osakilpailuista, miesten- ja naisten SM-kilpailuista, seniorien SM-kilpailuista, juniorien SM-kilpailuista, Junnu Tourilta, Brunswick Ballmaster Openista, kaikista WBT-osakilpailuista, kaikista EBT-osakilpailuista, kaikista PBA-osakilpailuista sekä erikseen Finnish Masters -osakilpailuksi hyväksytyistä turnauksista.

Se menee tuossa kohdin adrenaliinin voimalla

Lopputurnauksen mielenkiintoa lisää se, että siihen kutsutaan pelaajia kaikista ryhmistä: miehet, naiset, seniorimiehet, seniorinaiset, junioripojat ja junioritytöt.

Finnish Masters -kiertue on jatkuva, ja lopputurnaus järjestetään kerran vuodessa. Siihen kutsun saavat pelaajat, jotka ovat 30. kesäkuuta kiertueen pistetaulukossa lopputurnaukseen oikeuttavilla sijoilla. Lopputurnauksessa nähdään siis joka kerta mielenkiintoinen kattaus huippukeilaajia, jotka ovat menestyneet tasaisesti keilaradoilla edeltävän puolentoistavuoden aikana ja ansainneet paikkansa lopputurnauksessa.

”Älytön juttu”

Tämän vuoden lopputurnauksen loppuotteluun tiensä raivasivat miesten maajoukkuekeilaajat Niko Oksanen ja Joonas Jähi, joka keilasi välierässä Juhani Tonteria vastaan ison sarjan 277, eikä vauhti hyytynyt myöskään Oksasta vastaan loppuottelussa. Loppuottelun pisteet 234–213 Jähin hyväksi.

Niko Oksanen ja Joonas Jähi kohtasivat Finnish Masters -lopputurnauksen loppuottelussa.

– Lämmittää mieltä ja pitkä päivä takana. Ei tätä meinaa uskoa todeksi sen takia, kun alkupäivästä oman pallon reaktioni ei ollut parasta ja ajattelin jääväni ihan jalkoihin. Sitten löysin kikan, miten pelata. Vaimo aina sanoo minulle, että vaihda pallo ja siirry ylemmäs. Niin tänään tehtiin, Jähi sanoi pilke silmäkulmassa Pertti Tapolan haastattelussa SKL:n livelähetyksessä.

Lopputurnauspäivä oli pelaajille pitkä ja varsinkin niille, jotka etenivät ratkaisupeleihin. Ensin kaikki osallistujat keilasivat kahdeksan sarjaa tulosta. Tämän jälkeen 32 parasta jatkoivat toiseen osioon ja keilasivat neljä sarjaa lisää. Kolmannessa vaiheessa 16 parasta keilaajaa pelasi cup-muotoisesti kolme sarjaa tulosta. Tämän jälkeen kahdeksan parasta keilasivat samalla tavalla kolme sarjaa tulosta. Välierissä neljä parasta keilasivat yhden sarjan tulosta, minkä jälkeen loppuottelussa kaksi finalistia keilasivat niin ikään yhden sarjan.

Näin ollen Niko Oksaselle ja Jähille sarjoja kertyi päivän aikana 20. Jähillä pelaaminen alkoi näkymään heittokäden sormissa, jotka alkoivat olla hellänä pitkän päivän päätteeksi. Voittaja kertoikin, miten tällaisessa tilanteessa keilaaja pystyy keskittymään hyvään heittämiseen.

– Se menee tuossa kohdin adrenaliinin voimalla. Jos nyt pitäisi vartin tauon ja pitäisi uudelleen lähteä keilaamaan, ei lähtisi enää, Jähi nauroi Tapolan haastattelussa heti voiton ratkettua.
Jähi on menestynyt keilaaja ja miesten maajoukkueen luottopelaajia, mutta muut kiireet elämässä ovat vähentäneet hänen keilailumääriään viime vuosina. Myös sen takia hän arvosti voittonsa korkealle.

– Tässä on ollut ruuhkavuodet ja sarjamäärät ovat itselläni pienemmät kuin monilla muilla. Sen takia tällaisessa turnauksessa itselleni iso asia oli pelkästään se, että pystyin kärkeä haastamaan. Se, että voitto tuli, on ihan älytön juttu, Jähi sanoi.


Loppuottelu
Joonas Jähi – Niko Oksanen 234–213

Välierät
Niko Oksanen – Jesse Kallio 255–193
Joonas Jähi – Juhani Tonteri 277–257

Top 8 (kolme sarjaa)
Niko Oksanen – Juho Rissanen 655–594
Juhani Tonteri – Kimmo Lehtonen 697–654
Jesse Kallio – Jari Ratia 747–627
Joonas Jähi – Jani Soukka 711–650

Top 16 (kolme sarjaa)
Jani Soukka – Markus Lahti 672–624
Jesse Kallio – Osku Palermaa 716–682
Niko Oksanen – Samu Valaranta 815–716
Kimmo Lehtonen – Petteri Salonen 739–658
Juhani Tonteri – Pyry Puharinen 733–601
Juho Rissanen – Tomas Käyhkö 626–617
Joonas Jähi – Teemu Putkisto 695–643
Jari Ratia – Pasi Uotila 653–650

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Tiina Keiriö ja Henri Havusela

Leave a Response