tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Imatran Pulttiturnaus Tomas Käyhkön heiniä

Suomen keilaradoilla miltei pitelemätön tällä kaudella ollut Tomas Käyhkö vei voiton Imatran kylpylän keilahallissa pelatussa Imatran Pulttiturnauksessa. Kauden ainoa Ranking -osakilpailu keilattiin tällä kaudella Imatran kylpylän keilahallissa, jossa kahdeksatta kertaa pelattavan Imatran Pulttiturnaukseen oli saapunut maamme kärkikeilaajia.

Tomas Käyhkö keilaa maagista kautta. Nyt irtosi voitto Imatran Pulttiturnauksesta.

Kilpailu oli tarkoitus pelata päätökseen jo maaliskuussa, mutta aluehallintoviraston päätöksellä kilpailu keskeytettiin kuusi erää ennen alkukilpailun päätöstä.

Toukokuun toisena viikonloppuna Imatralle saapui maajoukkueryhmäläisiä sankoin joukoin. Jopa Ruotsissa asuva Osku Palermaa saapui Imatralle, kun hän oli ensin käynyt olympiakomitean määräämät koronatestit ja karanteenin läpi.

Finaaliviikonloppuna urakkansa aloitti myös Tomas Käyhkö, joka selvitti tiensä loppukilpailuun helpohkosti tehden viiteen sarjaan 1183 pistettä. Karsinnan ykkösmies oli Käyhkön maajoukkuekaveri Niko Oksanen, joka teki lauantaina upean pelin ja tulosta 1331 kilpailun ainoalla 300-sarjalla höystettynä. Viiden sarjan karsinnasta 16 parhaan loppukilpailuun tarvittiin tulos 1152, josta vastasi kotikaupungissaan pelannut Simo Uosukainen. Myös Palermaa keilasi loppukilpailuun tehden viimeisessä kilpailuerässä tuloksen 1201. Oli ilo huomata myös, että neljä naiskeilaajaa selvitti tiensä Pultin loppukilpailuun. He olivat kaikki maajoukkueryhmiin kuuluvia pelaajia, Peppi Konsteri, Sanna Oksanen, Eliisa Hiltunen ja Mila Nevalainen.

Sunnuntain loppukilpailun pelitapa oli hyvin urheilullinen. Aluksi pelattiin kuusi sarjaa, minkä jälkeen kahdeksan parasta jatkoivat kuuden sarjan tuloksiin neljä sarjaa ja lopuksi kolmen parhaan porraspelit. Käyhkö lähti heti loppukilpailun aluksi omille teilleen tehden sarjat 259, 247, 259. Muutoin pelaajat olivat hyvin tasaisessa ryppäässä. Käyhkön tahti ei hiipunut ensimmäisen osion lopussakaan ja hän paukutti kovat pisteet 1534. Seuraavina tulivat Oksanen, 1421 ja Santtu Tahvanainen 1401. Jatkoon pääsystä käytiin todella kovaa taistelua ja nähtiin myös suurta draamaa, kun Palermaa hyytyi viimeisessä sarjassa ainoastaan sarjaan 144 ja tippui 10 pisteellä jatkosta. Kahdeksan parhaan joukkoon pelasivat kärkikolmikon lisäksi Teemu Putkisto, Juho Rissanen sekä naiskeilaajat Konsteri, Hiltunen ja Nevalainen.

Toisessa osiossa tulostaso hiipui, kun pelaajat heittivät yksi pelaaja/rata. Oksanen sai hieman Käyhköä kiinni, kun Tomas ei saanut omasta pelistään kiinni yhtähyvin, kuin ensimmäisessä osiossa. Kärkipaikan hän otti kuitenkin 80 pisteen marginaalilla. Kolmannesta pudotuspelipaikasta käytiin tiukka kamppailu Putkisto, Hiltusen ja Tahvanaisen kesken. Ennen viimeistä sarjaa Hiltunen oli siinä tiukimmin kiinni. Tahvanainen lopetti toisen osion 254 sarjaan, mutta se ei riittänyt, kuten ei myöskään Putkiston 227. Hiltunen meni pudotuksiin yhden pisteen marginaalilla Putkistoon.

Välierä oli todellinen jännitysnäytelmä. Hiltunen aloitti sarjansa kaadolla, paikolla ja neljän kaadon jonolla ottaen parin kymmenen pisteen eron Oksaseen, joka teki toiseen ruutuunsa reiän. Hiltunen teki tyhjän seitsemänteen ruutuun ja Oksanen aloitti takaa-ajon. Niko teki triplan kahdeksannesta ruudusta alkaen. Kaato kympin toiseen ruutuun olisi ratkaissut pelin, mutta Oksasella jäi 7 keila ja Hiltuselta vaadittiin tuplaa. Ensimmäisen hän teki hieman onnekkaasti, mutta toinen jäi vajaaksi ja Oksanen eteni loppuotteluun Käyhköä vastaan sarjoin 219-217.

Loppuottelussa kaksi miesten EM-joukkueeseen valittua keilaajaa esittivät laadukkaan ottelun. Käyhkö aloitti sarjan viidellä kaadolla, Oksanen teki kolmosruutuun paikon, mutta muut neljä ruutua olivat kaatoja. Käyhköllä jäi kuudenteen ruutuun kuutoskeila taskusta, jonka hän paikkasi, mutta seuraavaan jäi 7-10. Oksanen pisti painetta Käyhkölle 8-9 ruudun tuplalla, mutta kylmähermoinen Käyhkö ei ollut tästä moksiskaan, vaan teki varmasti kaksi kaatoa kymppiruutuun 8-9 ruudun tuplan päälle ja vei kahdeksannen Pulttiturnauksen voiton lukemin 252-225.

Finnish Mastersin ykkösnimi ja tuore Pulttiturnauksen voittaja Käyhkö oli pelin jälkeen totutun rauhallinen.

-Keilasin lauantaina karsintaa 15 sarjaa, niin sain aika hyvin selville mitkä pallot menivät parhaiten ja samalla ratakohtaisia eroja. Tänään se oli sitten suurena apuna, kun ei suuria ongelmia tullut koko päivänä, hän aloitti.

Ensimmäisen osion suuri johto antoi Tomakselle hieman siimaa toiseen osioon.

-Toinen osio oli itselleni hankalampi, kun oli hieman vähemmän pelaajia ja keli ei kuivunut aivan yhtä paljon, mutta sain pidettyä kärkipaikan, vaikka Niko lopussa hieman haastoi.

Loppuottelussa vastaan asettui hyvä ystävä Niko Oksanen.

-Loppuottelussa olin mielestäni hieman onnekkaampi, vaikka sarjaan jäi yksi kutonen taskusta ja 7-10. Otin loppusarjassa kolmosradalla hieman ylöspäin ja koetin varmistaa, että pallon saan tarpeeksi ulospäin heitettyä ja sain riittävän hyvät heitot 10 ruutuun ja sillä Nikolta suljettua oven, Käyhkö analysoi.

Tomas on voittanut tällä kaudella käsittämättömät noin 30 erikoiskilpailua. Pultin voitto oli rahasummaltaan suurin Finnish Mastersin lopputurnauksen jälkeen, joten Käyhkölle tämä varmasti oli kauden merkittävämpiä voittoja.

Teksti ja kuva: Olli Pakonen

Leave a Response