torstai, 28 lokakuun, 2021
kansiKisajutut

Huippukeilailu palasi Finnish Masters -lopputurnauksella

Kaverukset finaalissa vastakkain. Tomas Käyhkö (oik.) esitti upeita otteita ja kruunattiin Finnish Masters -lopputurnauksen voittajaksi. Toiseksi keilanneen Teemu Putkiston päivä oli myös erittäin onnistunut.

Pitkän tauon jälkeen Talin keilahallissa suomalaisen huippukeilailun kärki otti mittaa toisistaan Finnish Masters -lopputurnauksen merkeissä 22. elokuuta. Voittajaksi kruunattiin upeasti läpi päivän keilannut Tomas Käyhkö. Nuoret huippukeilaajat olivat muutenkin kilpailussa vahvasti esillä.

Tomas Käyhkö keilasi ensimmäiset kahdeksan sarjaansa mielettömällä keskiarvolla 254,75.

Käyhkö oli myös ykkösenä toisen osion jälkeen, jossa keilattiin vielä neljä sarjaa. Turnausmuoto piti kuitenkin huolen siitä, ettei lopputurnauksen voitto irronnut Mainareita edustavalle 23-vuotiaalle keilaajalle helpolla.

Voisi sanoa, että voitto meni Tomas Käyhkölle täysin ansaitusti. Olihan tämän hetken kuumimpiin suomalaiskeilaajiin lukeutuva mikkeliläinen kerännyt kaikista pelaajista eniten Finnish Masters pisteitä ennen lopputurnausta, jota Käyhkö hallitsi keilaten kahdeksan sarjan avausosiossa huiman tuloksen 2038 keskiarvolla 254,75.

Sillä irtosi kahdeksan sarjan jälkeen selvä ykkössija lähes sadan pisteen erolla toisena olleeseen Joonas Jähiin, joka voitti vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetyn Finnish Masters -lopputurnauksen.

Käyhkö oli myös ykkösenä toisen osion jälkeen, jossa keilattiin vielä neljä sarjaa. Turnausmuoto piti kuitenkin huolen siitä, ettei lopputurnauksen voitto irronnut Mainareita edustavalle 23-vuotiaalle keilaajalle helpolla.

”Kuuma tuli ja olihan tämä
rankka päivä.”

12 sarjan jälkeen nimittäin keilattiin cup-muotoisia pelaaja pelaaja vastaan -pelejä, joissa kolmen sarjan yhteistulos ratkaisi jatkopaikan.

Vasta 17-vuotias Rami Mukkula keilasi itsensä välieriin asti ja päivään mahtui myös 300 pisteen sarja.

Näissä peleissä Käyhkö oli ajoittain helisemässä, kun esimerkiksi Juhani Tonteri johti kahdeksan parhaan cup-otteluissa Käyhköä ennen viimeistä sarjaa 63 pisteellä. Käyhkö käänsi pelin vielä itselleen päätössarjassa, ja välierässä vastaan asettui Rami Mukkula, joka joutui taipumaan Käyhkölle 176-163.

Finaalissa Käyhkö kohtasi niin ikään upeasti lauantaina keilanneen Teemu Putkiston, joka oli voittanut tiukan taiston jälkeen välierässä päivän ennakkosuosikeihin lukeutuneen Jarno Lahden.

Finaali Käyhkön ja Putkiston välillä eteni rintarinnan kymppiruutuun saakka. Putkisto oli pakotettu kymppiruudun ensimmäisessä heitossa kaatoon, mutta ei onnistunut. Finaalin loppulukemat Käyhkölle 215-204.

– Kuuma tuli ja olihan tämä rankka päivä. Alku meni hyvin tänään, kun vähän rennommin sain heittää ne ensimmäiset 12 sarjaa. Sitten pudotuspeleistä tulikin jännittävät, kun kaikki ratkaisut menivät ihan viimeisiin ruutuihin. Tänään taisi kuitenkin olla minun päiväni, Käyhkö huokasi iloisena voiton ratkettua.

Yksi tiukka tilanne tosiaan oli selvä tappioasema Tonteria vastaan, mutta Käyhkö onnistui hienosti takaa-ajossa.

Välierien tulokset:
Teemu Putkisto 200 – Jarno Lahti 191
Tomas Käyhkö 176 – Rami Mukkula 163

Finaali:
Tomas Käyhkö 215 – Teemu Putkisto 204

 


Rami Mukkula säväytti – nuoret vahvoina kesän jälkeen

Finnish Masters -lopputurnauksen ilonaiheita oli se, että monet nuoret keilasivat todella hyvin ja sijoittuivat korkealle. Kirkkaimpana esiin nousi vasta 17-vuotias Rami Mukkula, joka keilasi itsensä välieriin saakka. Mukkula voitti myös elokuun lopussa järjestetyn Junnu Tourin Grande Finalen.

Pudotuspeleissä Mukkula voitti nuorisomaajoukkueiden kantavista voimista ensin Pyry Puharisen ja seuraavaksi Jesse Ahokkaan, jotka niin ikään lukeutuivat lopputurnauksen nuoriin onnistujiin. Ahokas ja Mukkula keilasivat molemmat lopputurnauksessa 300 pisteen sarjat, kuten myös Olli-Pekka Pajari.

– Yksi uran parhaista päivistä tähän asti. Pisin päivä, mitä olen ikinä keilannut ja samalla varmasti paras, Mukkula tunnelmoi.

Ennen pudotuspelejä Mukkula oli kokonaistilaston neljänneksi paras 12 sarjan tuloksella 2702 ja keskiarvolla 225,17.

– Siitä asti, kun hallit aukesivat, olen treenannut aktiivisesti. Heittotekniikkaa on muokattu ja paremmin heitän nyt kuin aikaisemmin.

– Totta kai se hyvältä tuntuu. Oli minulle ensimmäinen 300 Talissa. Mutta siinäkin oli vielä ennen pudotuspelejä sarjoja jäljellä, joten piti nollata se ja keskittyä taas seuraaviin heittoihin. Se on ehkä sellainen asia, jota voi sitten fiilistellä päivän päätteeksi, Mukkula sanoo.

Lahjakasta nuorta keilaajaa ei huimannut, vaikka radoilla oli vastassa kokeneita suomalaisen keilailun huippunimiä.

– En sitä sillain ajatellut. Pelasin omaa peliä, ihan sama kuka oli vastassa. Koitan ajatella asian aina niin. Hyvin kulki tänään heitto ja luotin välineisiin. Paikkopelaaminen oli myös kohdillaan, ja se sekin kantaa yleensä pitkälle, Mukkula summasi.

Onnistuminen näin hyvin kauden alussa antaa Mukkulalle potkua kauteen.

– Kyllähän tämä motivoi. En ole aikaisemmin maajoukkueen mukana ollut, niin nyt tavoitteet on laitettu junioreiden arvokilpailuihin.


Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response