torstai, 9 joulukuun, 2021
kansiKisajutut

Historiallinen kulta ja kahdeksan mitalia

Kaikille mitalit kaulaan! Suomen junioreiden EM-joukkue 2021: Takarivi vasemmalta: Pinja Laukkanen, Peppi Konsteri, Luukas Väänänen, Roosa Pusa, Jani Soukka, Simon Tissarinen, Rami Mukkua ja Mila Nevalainen. Eturivissä vasemmalta valmentajat: Jarmo Ahokas, Juha Immonen ja Heli Turja.

Junioreiden EM-kilpailut keilattiin Hollannin Tilburgissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. Ennen kilpailuita mietittiin, missä Suomen juniorimaajoukkue menee suhteessa muihin maihin pitkän tauon jälkeen. Pelaajat vastasivat kysymykseen voittamalla kisoista kahdeksan mitalia, ja mitalisaaliin kruunasi Peppi Konsterin All Event -kulta.

Mitään epäilyksiä Suomen joukkuetta kohtaan ei ollut, päinvastoin. Suomi lähetti kilpailuihin hyvin valmistautuneen ja hyvävireisen joukkueen, jossa oli jo ennestään EM-radoilla menestyneiden Peppi Suomen joukkueessa arvokisojen ensikertalaisia oli peräti kuusi. Kuvassa Pinja Laukkanen ja Roosa Pusa parikilpailussa. Konsterin ja Mila Nevalaisen lisäksi kuusi ensikertalaista, jotka ovat keilanneet vahvasti kotimaan kilpailuissa jo pitkän aikaa.

Tyttöjen valmentajana EM-kisoissa toimi Heli Turja ja poikien valmentajana Juha Immonen, joille molemmille kyseessä oli myös ensimmäiset arvokilpailut valmentajina. Lisäksi reissuun matkasi maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas.

Peppi ja Mila lähellä mestaruuden uusimista

Tilburgin kisoja oli koronan takia siirretty useaan otteeseen, minkä lisäksi Suomen joukkueen lentojen aikatauluissa ehti tapahtua muutoksia ennen lähtöä. Rajallisista vaihtoehdoista ja jatkuvista muutoksista johtuen joukkue saapui iltamyöhään paikanpäälle, eikä Suomen joukkue osallistunut epävirallisiin harjoituksiin. Seuraavana päivänä ohjelmassa oli puolentoistatunnin viralliset harjoitukset, ja sitten alkoivatkin pelit.

Suomen joukkueessa arvokisojen ensikertalaisia oli peräti kuusi. Kuvassa Pinja Laukkanen ja Roosa Pusa parikilpailussa.

Poikien parikilpailussa Suomi sai vaisun alun kisoille, minkä lisäksi heti huomattiin, ettei ilmaiseksi kisoissa ole jaossa mitään. Sen verran kovia kilpailijoita muilta mailta radoilla nähtiin. Rami Mukkula ja Simon Tissarinen sijoittuivat parikilpailun viidenneksi ja matkaa mitalipeleihin jäi lähes 200 pistettä.

Ensikertalaiset eivät saaneet kisoille lennokasta alkua, mutta vuonna 2019 parikilpailun kultaa voittaneet Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen voittivat tyttöjen parikilpailun karsinnan ja lähtivät ennakkosuosikkeina puolustamaan mestaruuttaan. Välierässä he voittivat Tanskan Hanne Antonsenin ja Julie Bendsenin, mutta loppuottelussa Slovenian Alja Bergauer ja Eva Krafogel tuottivat Milalle ja Pepille pettymyksen ja keilasivat itsensä kultamitalisteiksi.

– Pelasimme hyvin ja tsempattiin koko päivä tuossa, niin vaikka se harmitukseen päättyi, nyt tuntuu jo hyvältä ja on hyvä mieli mitalista ja hopeasta. Tämä oli hyvä alku kisoille ja kasvatti luottoa omaan heittoon ja meidän joukkueeseemme. Tätä paremmassa joukkueessa ei voisi olla, Mila sanoi parikilpailun päätteeksi.

Suomi oli avannut mitalitilinsä hopealla ja tässä kohtaa koko joukkue ei voinut vielä aavistaa, millaisia hienoja hetkiä olisi tiedossa tulevina päivinä.

Ylimääräiset harjoitukset ja hurja tasonnosto

Joukkuekilpailuiden kolmen sarjan avausblokeissa Suomen pelaajilla ei tahtonut paras vire löytyä. Tytöissä Suomen joukkue oli ehdoton mitalisuosikki, mutta kolmen sarjan jälkeen joukkue oli nipin napin kiinni paikassa neljän parhaan joukkoon. Pojat puolestaan olivat kolmen sarjan jälkeen sijalla seitsemän ja takamatkalla mitalitaistossa.

Jarmo Ahokkaan johdolla koko Suomen joukkue kokoontuikin joukkuekisan avausblokin päätteeksi radoille lyhyisiin omiin harjoituksiin, jossa pelaajien kanssa käytiin läpi peli-ideoita Tilburgin radoille vielä kertaalleen.

Palaverin paikka. Heikon lähdön jälkeen Suomen joukkue juoni peli-ideoita kuntoon joukkuekilpailuiden karsintojen puolivälissä. Tämän jälkeen koko joukkueen peli myös parani.

Vaikea sanoa tarkalleen, kuinka suuri merkitys harjoituksilla oli, mutta seuraavasta päivästä alkaen Suomi alkoi takomaan tulosta radoilla.

Alkuun molemmat joukkueet nousivat seuraavana päivänä joukkuekisan pronssille. Pojat tekivät ison työn ja nousivat takamatkalta karsinnan neljänneksi. Rami Mukkula teki mielettömän tempun ja keilasi toisen blokin alkuun 300 pisteen sarjan, joka on arvokilpailuissa harvinaista herkkua. Mukkula oli muutenkin poikien joukkueen iso hahmo ja hän keilasi kuuteen sarjaan tuloksen 1375.

Välierässä pojat taipuivat Ruotsin kivenkovaa poikien joukkuetta vastaan ja näin ollen Suomelle pronssia.

– Pirun ylpeä olen meidän koko joukkueesta. Me tehtiin tänään se mitä piti, ja mentiin neljän parhaan joukkoon. Se 300 sarja tuli sillä, että luotin itseeni tänään todella paljon ja siihen, että pelaamme tänään hyvät pelit. Toinen juttu oli se, että lähdin tänään keskittymään hyviin heittoihin ja niitä sain tehtyä lähes koko päivän. Kaikki meidän pelaajamme tiesi tänään, mitä tehdään ja keskityttiin hyvin tekemiseen, Mukkula sanoi joukkuekisan päätteeksi.

Tyttöjen joukkue puolestaan nousi lopulta Ruotsin taakse joukkuekisan karsinnan toiseksi, mutta taipui välierässä Venäjän joukkueelle. Joukkuekisassa varmistui siis se, että kaikki Suomen pelaajat saivat EM-kilpailuista vähintään yhden mitalin.

Peppi Konsteri, All Event -kulta ja mitali kaikista osioista

Seuraavaksi lähdettiin kisaamaan henkilökohtaista singleä, jonka päätteeksi Peppi Konsteri teki suomalaista keilailuhistoriaa.

Peppi oli keilannut pari- ja joukkuekilpailussa kuuden sarjan tulokset 1145 ja 1218, mutta singlessä löytyi yksi vaihde lisää. Peppi keilasi singlen ensimmäisessä erässä toiseksi korkeimman tuloksen 1311 ja alkoi näyttämään siltä, että hän on erittäin lähellä All Eventin kärkisijoituksia, jos singlen toisessa erässä ei nähtäisi isoja tuloksia.

Ja mitä vielä. Singlen toisessa osiossa kukaan ei noussut Pepin ohi All Event -pisteissä, ja näin ollen Suomeen matkasi ensimmäistä kertaa koskaan tyttöjen All Eventin EM-kulta 18 sarjan tuloksella 3674 ja keskiarvolla 204,1. All Eventin hopeaa saavutti Ruotsin Nora Johansson.

– Se lisää tämän mitalin arvoa itselleni, että olen ensimmäisenä suomalaistyttönä sen saavuttanut. Vielä puoli vuotta sitten itselläni oli keilailun suhteen hankalampaa, mutta siitä noustiin ja tämä mitali on osoitus siitä, että aina voi nousta, Peppi sanoi palkintojenjaossa.

Peppi, kuten koko Suomen joukkue, paransi peliään EM-kisoissa päivä päivältä ja Pepin kohdalla nousujohteinen vire johdatti hänet kultamitaliin asti. Lisäksi Pepin turnauksessa aivan huikea suoritus oli se, että hän saavutti lopulta mitalin kaikissa osioissa. Singlessä hän nappasi lopulta pronssia ja myöhemmin pelatussa mastersissa hopeaa. Yhteensä mitaleita kertyi hänelle viisi näissä kisoissa ja niistä kolme olivat henkilökohtaisia.

–Täällä on nautittu ja heitetty hyvin. Itselläni on tällä hetkellä kova luotto omaan tekemiseen eli mieltä nostattava turnaus on ollut.

Peppi Konsteri saavutti historiallisen All Event -kultamitalin sekä mitalit kaikista EM-kilpailuiden osioista. Jani Soukka juhli Suomen poikien joukkuepronssin lisäksi kahta henkilökohtaista hopeamitalia.

Perheelle Peppi lähetti ison kiitoksen. Hänen isänsä Sami Konsteri on koko suomalaisen keilailukentän tuntema keilailuvaikuttaja, jonka lisäksi Pepin äidillä on myös iso merkitys Pepin keilailu-uralla.

– Molemmille todella iso kiitos, että ovat olemassa ja ilman heitä en olisi tässä. Jos isäni
ei keilaisi, en minäkään keilaisi. Jos äiti ei olisi ollut näin paljon apuna, en olisi kiertänyt keilailun parissa näin paljoa.

Lisäksi kiitokset saivat valmentajat ympärillä.

– Iso kiitos maajoukkueen päävalmentajalle Jarmo Ahokkaalle, jonka kanssa olemme kauan tehneet töitä yhdessä. Lisäksi kiitos tyttöjen tämänhetkiselle valmentajalle Heli Turjalle sekä psyykkiselle valmentajalle Aapo Kilpeläiselle. Ilman Aapon henkistä tukea en olisi nyt tässä, Peppi kiittää.

Jani Soukan hurja vire

Poikien singlessä hurjan tempun teki arvokisatulokas Jani Soukka, joka voitti poikien karsinnan huimalla tuloksella 1462 jättäen taakseen kaikki muiden maiden huippukeilaajat.

Mitalipeleissä Jani pääsi ottelemaan Ruotsin maajoukkuekeilaajia vastaan. Ensin hän voitti hienosti välierässä Carl Eklundin, mutta loppuottelussa kisojen yksi suurimmista tähdistä ja All Event -hopeaakin voittanut Robin Ilhammar oli Jania parempi loppuottelussa huimalla sarjalla tehden kahdeksan kaatoa alusta: loppulukemat 279-171.

Singlen karsinnan voittaminen ja hopealle yltäminen olivat äärimmäisen kovia suorituksia, kun vastassa oli Euroopan kovimpia juniorikeilaajia. Peräti kuusi pelaaja keilasi karsinnassa yli 1400 pistettä.

– Kyllähän se todella hyvältä tuntui, kun mitali tuli siten, että koko päivänä pelasin vain yhden heikon sarjan. Ykkössaavutus tämä mitali on keilailu-uralla tähän asti. Hauskaa oli tänään keilata. Loppuottelu olisi voinut mennä paremmin, mutta se meni ihan oikein Ilhammarille. Hän pelasi todella hyvin ja hän on pelannut aivan mahtavaa peliä läpi turnauksen, Soukka kehui finaalivastustajaa.
Huipputulos singlessä nosti Janin myös All Eventin sijalle seitsemän 18 sarjan tuloksella 4037 ja keskiarvolla 224,3. Vahvaa turnausta pelannut Rami Mukkula sijoittui All Eventin yhdeksänneksi, joten Rami ja Jani etenivät turnauksen masters-peleihin.

Tytöissä kaikki neljä suomalaista sijoittuivat All Eventin 24 parhaan joukkoon ja etenivät mastersiin.

Konsteri ja Soukka loppuotteluissa

Hienoa oli suomalaisittain olla todistamassa mastersia. Tytöt aloittivat ensin omat avauskierroksensa, ja ensimmäisistä otteluista Roosa Pusa, Mila Nevalainen ja Pinja Laukkanen kaikki voittivat omat paras kolmesta -ottelunsa.

Toisella kierroksella All Eventin kahdeksan parasta tulivat peleihin mukaan, ja tässä vaiheessa Peppi ja Pinja kohtasivat toisensa.

Peppi, Roosa ja Mila voittivat jälleen omat ottelunsa ja etenivät kahdeksan joukkoon. Kolmannella kierroksella Peppi tiputti Roosan jatkosta ja Mila hävisi tiukan taiston jälkeen Norjan Jenny Mathiesenille 2-1.

Näin ollen Peppi Konsteri eteni jälleen mitalipeleihin, joissa hän pudotti välierässä Julie Bendsenin puhtaasti 2-0. Loppuotteluun saatiin turnauksen tulosten perusteella tytöissä kovin mahdollinen loppuottelupari, kun vastakkain asettuivat Peppi ja Ruotsin Nora Johansson.

Pojissa Rami Mukkula aloitti mastersin avauskierrokselta ja Jani Soukka eteni suoraan kakkoskierrokselle. Rami keilasi loistavasti, voitti kaksi ensimmäistä peliään suoraan 2-0, mutta tämän jälkeen kolmannella kierroksella Saksan Paul Purps voitti Ramin 2-1. Suomalainen pelasi mastersissa seitsemän sarjaa, joista kuuteen ensimmäiseen hän keilasi 1490 pistettä. Harmittavan lähelle Rami pääsi henkilökohtaista mitalia ja hän keilasi todella hienon turnauksen.

Jani Soukka jatkoi mastersissa samaa lentokeliä kuin singlessä. Ensin vastaan asettui saksalaiskeilaaja Patrick Weichert, jonka kanssa ottelu meni Janilla trilleriksi. Ratkaiseva kolmas sarja oli lähellä päätyä tasapeliksi, mutta viimeisellä heitolla Weichert jätti kaadon sijaan yhden keilan pystyyn ja Jani kolmannelle kierrokselle pisteen erolla 202-201.

Kolmannelle kierroksella Jania vastaan asteli Ballmaster Openissa vastikään toiseksi sijoittunut Tshekin Lukas Jelinek. Jani ei ottanut tiukassa paikassa paineita, vaan keilasi upeasti kahteen sarjaan pisteet 237 ja 278. Jelinekin turnaus päättyi Janin 2-0-voittoon ja Jani eteni mastersin välieriin.

Jani oli kovassa seurassa mitalipeleissä, kun kolme muuta välierään edennyttä keilaajaa olivat kaikki All Eventin neljän parhaan joukossa. Vastaansa Jani sai välierään All Event -kultaa voittaneen isäntämaan Kenneth Ramosin, joka joutui Jelinekin tavoin taipumaan suomalaisen lentokelin edessä. Jani nousi lopulta mastersin loppuotteluun voittamalla Ramosin 2-0 ja ratkaiseva sarja päättyi Janin hyväksi tiukasti 214-212.

Suomen joukkueelle oli upea asia, että mastersissa sekä tyttöjen että poikien loppuottelussa pelasi suomalaiskeilaaja.

”Täällä eri kuin Pohjanmaalla”

Enempää kultaa ei Suomeen valitettavasti tullut, mutta kaksi henkilökohtaista hopeaa, jotka eivät ikinä ole itsestäänselvyyksiä. Saksan Paul Purps oli lopulta poikien loppuottelussa aivan käsittämättömässä vireessä, eikä Janille jätetty suunvuoroa. Purps keilasi loppuottelun avaussarjaan 11 kaatoa alusta ja 299 pistettä. Toiseen sarjaan kymmenen kaatoa alusta jälleen ja 286 pistettä. Kultamitali ylivoimaisella näytöksellä Purpsille.

-Lähdin tänne sillä ajatuksella, että yksikin mitali on hieno saavutus, ja nyt niitä on kolme. Toivottavasti pääsee ensi vuonna uudestaan mukaan. Näyttöjä on nyt annettu ja toivottavasti ne riittävät, Soukka sanoi turnauksen päätteeksi.

Nuorukainen letkautti aikaisemmin turnauksessa kommentin, joka kuvastaa hyvin sitä, kuinka erityisiä tapahtumia arvokilpailut ja niiden tunnelma ovat ulkomailla pelattaessa nuorille urheilijoille.
– On tällaisiin tuloksiin ennenkin päästy, mutta se on pikkaisen eri tehdä täällä kuin Pohjanmaalla, Kalajoella asuva Soukka veisteli.

Myös Peppi taipui tyttöjen loppuottelussa, jossa vastassa oli näyttävällä kahden käden heitollaan turnauksen aikana ihastuttanut Ruotsin Nora Johansson, joka voitti loppuottelun ensimmäisen sarjan, mutta Peppi tasoitti toisessa sarjassa tilanteeksi 1-1 ja kultataisto eteni kolmanteen sarjaan saakka. Siinä Peppi ei pystynyt parhaaseen pelaamiseensa ja kultamitali Johansonnille viimeisen sarjan pisteillä 207-168.

– Jännittävä finaali oli, mutta kuten muutenkin tässä turnauksessa, pysyin hyvin rauhallisena siinäkin tilanteessa. Normaalisti finaalit eivät ole olleet omia vahvuuksiani, joten tästä saa hyvää uskoa jatkoakin ajatellen. Itselläni oli selkeänä tavoitteena saada mitaleita näistä kisoista, mutta tämä määrä ylitti omat odotukseni, Peppi sanoi voitettuaan mitalit kaikista viidestä osiosta.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Henri Havusela ja EYC 2021

 


Suomen joukkue EM-kilpailuissa:

Peppi Konsteri Giants, Turku
Pinja Laukkanen Nasevat, Salo
Mila Nevalainen GB, Hämeenlinna
Roosa Pusa Bay, Imatra


Suomen mitalit junioreiden EM-kilpailuissa:

Kultaa: Peppi Konsteri All Event
Hopeaa: Jani Soukka masters
Hopeaa: Peppi Konsteri masters
Hopeaa: Jani Soukka single
Hopeaa: Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen parikilpailu
Pronssia: Roosa Pusa, Pinja Laukkanen, Mila Nevalainen ja Peppi Konsteri joukkuekilpailu tytöt
Pronssia: Rami Mukkula, Simon Tissarinen, Luukas Väänänen ja Jani Soukka Joukkuekilpailu pojat
Pronssia: Peppi Konsteri single

 

Mikäli haluat katsoa turnauksen kaikki
tulokset, ne löytyvät netistä osoitteessa:
bowlingresults.info/eyc/2021


 

Leave a Response