tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Hallitseva junioreiden mestari myös miesten BSM-voittoon

Lenni Juutilainen juhli kultaa (kesk.), hopeaa saavutti Pertti Salminen ja pronssia Marco Karvinen.

Miesten B-tason SM-kilpailut olivat alun perin – kuten niin moni muukin – viime kevään otteluohjelmassa. Tositoimiin päästiin vihdoin syyskuussa Lahdessa, jolloin kaapin paikan kilpakumppaneilleen näytti nuori Lenni Juutilainen.

Alkukilpailut käynnistyivät 7.9. ja finaali keilattiin 11. lokakuuta Lahden keilahallissa. Kahdeksan sarjan yhteistuloksen perusteella finaaliin pääsivät 40 parasta, ja finaalirajaksi muodostui lopulta 1440. Tuon samaisen tuloksen keilasi myös Mainareita edustava 16-vuotias Lenni Juutilainen, jonka onneksi finaalipäivä aloitettiin kuitenkin nollilta.

Vaihtelevaa tulostasoa

40 finalistista paikalle saapui 36. Juutilainen aloitti ensimmäisen kahdeksan sarjan osion tasaisimmin, ja lunasti itselleen kärkipaikan jo toisen sarjan jälkeen. Hoidon haastavuus oli nähtävillä jokaiselta rataparilta, kun ero peräkkäisissä sarjoissa saattoi olla jopa 60 pistettä. Kuudennen sarjan jälkeen Tampereen Pumpun Kimmo Hoivassilta siirtyi hetkeksi johtoon, mutta Juutilainen korjasi oman notkahduksensa viimeisen sarjan 269 pisteellä ja pääsi aloittamaan toisen osion kärkipaikalta tuloksella 1 627. Kahdeksan parhaan joukkoon riitti 1 472, ensimmäinen putoaja jäi kolmen pisteen päähän.

Round robinit tarjosivat jännitystä ja muuttuvia tilanteita – kärkipaikkaa lukuun ottamatta. Juutilainen lasketteli sujuvasti finaaliin lähes 150 pisteen erolla, kun taas toisesta ja kolmannesta paikasta kamppailtiin tiukemmin. Lopulta Marco Karvinen kiilasi toiseksi, ja sai vastaansa koko päivän tasaista nousua tehneen kotiyleisön edessä keilanneen Pertti Salmisen. Juha Petriläinen jäi loppuottelusta lopulta vain seitsemän pistettä.

Nuori voittaja, 16-vuotias Lenni Juutilainen oli yhtä hymyä

2×2 kertaa jännitystä

Karvinen ja Salminen heittivät rinta rinnan, ja semifinaalin ratkaisu nähtiin vasta toisen sarjan loppupuolella. Loppukirillä finaaliin itsensä punnersi lopulta Bayn Pertti Salminen pistein 341–317. Salminen loppuotteluun ja Karviselle pronssia kaulaan.

Loppuottelussa pienen tauon pitänyt Juutilainen näytti olevan ongelmissa rataparin toisella puolella, ja jäi Salmiselle ensimmäisen sarjan jälkeen pistein 161–168. Ongelmat on kuitenkin tehty ratkottaviksi, ja Juutilainen aloittikin toisen sarjan komeasti paikolla ja kolmella kaadolla. Kun Salminen ei pystynyt vastaamaan, tilanne kääntyi nopeasti Juutilaisen hallintaan ja kahden sarjan yhteistulos oli lopulta hyvinkin selkeä 388–346.

Juutilainen, joka on myös hallitseva junioreiden Suomen mestari, oli silminnähden tyytyväinen.
– No, toiseksi viimeisenä finaaliin, ja sitten tänään menikin näin hyvin. Eihän tätä meinaa uskoa!
Iloinen voittaja kertoi toki sisäistäneensä radat paremmin, mutta myönsi myös puhtaasti paremman tekniikan alkukilpailuihin verrattuna.

Hopealle tullut Bayn Pertti Salminen oli myös tyytyväinen päivän suoritukseensa.

– Päivään kokonaisuudessaan täytyy olla tyytyväinen, mutta eihän se häviäminen koskaan kivaa ole. 19 sarjaa ei ole tietenkään ihan kevyt rupeama tämän ikäiselle, alkoihan se väsyttää ja pientä kramppaamistakin tuli. Mutta hopeaa, ei huono.

Teksti ja kuvat: Ruusa Aalto

Leave a Response