torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

Giants vahvana naisten SM-liigassa

Porin Giants on hallinnut naisten SM-liigaa avauskierroksilla. Vasemmalta: Piritta Maja, Mari Nurmilo, Peppi Konsteri sekä Ani Juntunen.

Naisten SM-liigakausi 2020–21 alkoi lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Tampereen Kaupissa. Aiempiin kausiin verrattuna pelimuodossa oli yksi suuri muutos, sillä koronatilanteesta johtuen joukkueet pelasivat kolmella pelaajalla neljän sijaan.

Kauden avanneen viikonlopun jälkeen kärkeen kiilasi Giants 157 sarjapisteen potilla. Toiselle sijalle sijoittui Bay (143 sarjapistettä) ja kolmanneksi GB (127 sarjapistettä). Seuraavilla sijoilla tulivat Nasevat (106), Smash (84), ET (82), WBT (62) sekä Uljas (23).

Lauantai Giantsin juhlaa, sunnuntai Bayn voittokulkua

Giants starttasi uuteen kauteen vahvimmin, voittaen lauantain seitsemästä ottelustaan kuusi. Ainoa tappio tuli Nasevia vastaan. Giantsin Piritta Maja näytti muille mallia tasokkaasta keilailusta, kun kokenut keilaaja tykitti viisi sarjaa keskiarvolla 227,40. Majan ohella myös Peppi Konsteri keilasi Giantsin riveissä hienon lauantaipäivän, keskiarvon ollessa 205,00.

Nina Kovanen (GB) oli jälleen loistovireessä 211,14 keskiarvollaan, hinaten joukkueensa lauantaipäivän kakkoseksi.

– Jokaisella oli innostusta päästä pelaamaan ja kaikille liigapelit ovat se tärkein juttu kaudessa. Tulostasoon nähden pelasimme mielestäni todella hyvin. Ajattelimme ennakkoon, että tulostaso tulisi olemaan hieman kovempi, eikä olosuhde olisi niin vaikea, mutta kyllä se vaikeuksiakin välillä tuotti, Konsteri totesi lauantaipäivästä.

– SM-liigassa pitäisi pelata aina neljällä pelaajalla, joten olihan tämä vähän erikoista. Hyvä puoli oli se, että peli sujui nopeasti, eikä päivä ollut niin pitkä. Mielellään pelaisimme kuitenkin pian taas tutusti neljällä pelaajalla. Päivän aikana huomasi, että kolmellakin pelaajalla pelatessa seitsemän sarjaa putkeen ilman taukoa on aika työlästä.

Lahden Bay on esittänyt myös väkeviä otteita ja on toisella sijalla. Vasemmalta: Jenni Heino, Vilma Salo, Eliisa Hiltunen ja Krista Pöllänen.

Sunnuntaina komento vaihtui, kun lahtelaisseura Bay vei päivän joukkueen tittelin. Bay ei hävinnyt sunnuntaipäivänä kertaakaan ja 86 sarjapistettä siivitti joukkueen selvästi päivän parhaaksi. Giants (74 sarjapistettä) jäi peräti 12 pisteen päähän.

Bayn dominoinnista huolimatta sunnuntain kovimmat henkilökohtaiset tulokset tehtiin Giantsin joukkueessa. Ani Juntunen (212,43ka) oli päivän ykkönen, Majan tullessa pienen matkan päässä takana 207,75 keskiarvolla. Bayn ykköstykki oli Jenni Heino, ka 199,71.

Krista Pöllänen tiivisti Bayn sunnuntaipäivän kuulumiset otteluiden päätyttyä.

– Tiesimme, ettei tulostaso nouse kovin korkeaksi, joten lähdimme tekemään töitä voitto kerrallaan, emmekä mietineet liikaa sarjojen tuloksia. Meillä oli hyvä joukkuehenki, kannustusjoukot kohdillaan ja taitavia naisia pelaamassa, Pöllänen ruoti.

Bayn kokoonpanossa oli kauden avausviikonloppuna uusi kasvo, kun Heino siirtyi täksi kaudeksi Cherrystä Bayn joukkueeseen.

– Jenni oli lauantaina ensimmäistä kertaa joukkueessamme pelaamassa, joten siinä oli vielä sellaista pientä tutustumista pelaamisen osalta. Hän on sopeutunut joukkueeseemme hienosti ja olemmehan me kaikki tuttuja jo pitemmältä ajalta, Pöllänen totesi.

Sarjakärki ei horjunut toisella kierroksella

Naiset keilasivat toisen liigaviikonlopun, siis kolmannen ja neljännen kierroksen, Raumalla. Tämän raportin Raumalta kirjoitti ansiokkaasti SKL:n entinen toiminnanjohtaja Pekka Korpi.

Nykymaailman mukaisesti ottelut keilattiin kolmen naisen joukkuein, jossa joukkuevoitosta kertyi kahdeksan pistettä ja henkilökohtaisista matseista aina kaksi kustakin. Puhdas voitto oli siis 14-0. Radanhoitona oli kymmenen vuoden takainen naisten EM-kilpailujen keli, joka oli 45 jalkaa pitkä, eikä kovin hankalan maineessa.

Viikonloppua hallitsi tuttu sarjakärki Porin Giants, vaikka sunnuntain kierroksen tehokkain joukkue olikin GB. Ja kuten odotettavissa oli, tulostaso nousi aika korkealle.

Ani Juntunen on ollut suorastaan pitelemätön liigaradoilla ja mukaan on mahtunut 300 pisteen sarjakin.

Pelien huippuhetki nähtiin lauantaina toisessa ottelussa, kun Giantsin Ani Juntunen latoi 12 kaatoa peräkkäin tehden kauden ensimmäisen kolmesatasen naisten liigassa. Tuossa ottelussa sekä Ani että Piritta Maja aloittivat kaatojuhlalla aina kahdeksanteen ruutuun saakka. Yhdeksännessä Piritan heitto meni paksuksi, mutta Ani jatkoi kaatojononsa aivan perälautaan saakka. Kahdestoista heitto kaarsi ykköskeilaan juuri sopivan vajaana ja tuotti todella komean rouhivan kaadon. Tuossa ottelussa Nasevat kaatui mahtipistein 758-662. Juntuselle siis 300, Majalle 268 ja Peppi Konsteri teki 190. Nasevien paras oli Teea Mäkelä sarjallaan 246.

Henkilökohtaisissa tuloksissa Rauman kuningatar oli Giantsin Ani Juntunen, joka varsinkin lauantaina oli aivan pitelemätön.

– Tuo kolmesatanen oli minulle kolmas, Ani kertoi myöhemmin.

– Se sarja oli ihan mahtava, kun Pirillä (Piritta Maja) ja minulla oli molemmilla kahdeksan kaatoa alusta. Se vaan lähti menemään hyvin ja meillä oli tosi hyvä fiilis. Toki sinne väliin mahtui pari säkäkaatoakin, mutta kyllä heitot lähtivät hyvin. Kymppiruudussa sanoin Pirille, että voisin ottaa lähtöä vähän ylemmäs, mutta Piri sanoi, että vedä siitä vaan. Ei minulla ole juuri muistikuvaa siitä viimeisestä heitosta, mutta palloni antoi hyvin kaatoja vajaista osumista. Niin nytkin.

Giants pelasi lauantaina selvästi parasta tahtia voittaen kaikki ottelunsa. Pisteitä porilaisille kertyi 88, josta toiseksi pelannut Nasevat jäi huimat 22 pistettä. Ja muut vielä enemmän. Giantsin sarjajohto vankistui entisestään, kun sarjakakkonen Bay hieman takelteli ja päivän jälkeen ero kasvoi jo 46 pisteeseen. GB säilytti kolmossijansa ja siten tiukan otteen loppupelipaikasta. Tuosta paikasta ilmoittautui kiistelemään myös Nasevat, joka pelasi lauantain toiseksi tehokkaimmin, nuo 22 pistettä Giantsin perässä. GB:n ja Nasevien ero kolmannen kierroksen jälkeen oli vain 14 pistettä.

Myös tulosten keskiarvo Giantsilla oli joukon korkein, peräti 668 pistettä per sarja. Muutenkin keilattiin kovaa, sillä myös Nasevat, GB ja Bay, tässä järjestyksessä, ylittivät 600 pisteen keskiarvon. Sarjan kolmijako näkyy keskiarvoissa. Smash ja ET keilasivat päälle 570 keskiarvolla, WBT:n ja Uljaksen jäädessä niistä yli 30 pistettä per sarja. Uljas ilahdutti ottamalla kaksi voittoa, kun ET ja WBT taipuivat tamperelaisille.

Sunnuntaina kärki tiivistyi, kun GB otti päivävoiton ennen Bayta ja Giantsin jäädessä kolmanneksi. Giants hallitsi totutusti pelejä, mutta kaksi tappiota loppua kohti GB:lle ja Baylle pudotti joukkueen päivätilaston kolmanneksi. Kärkeen nousi GB, joka kärsi päivän ainoan tappionsa yllätyksellisesti Uljakselle toiseen sarjaan. Sen jälkeen homma toimi ja GB keräsi kaikkiaan 76 pistettä, mikä siis riitti sunnuntaipäivän ykköstilaan. Bay kokosi 73 pistettä ja Giants 68. Nasevat oli neljäs 58 pisteellään.

Sunnuntaina kärkikolmikko keilasi jälleen selvästi yli parivauhtia, parhaana Giants 629,9 keskiarvollaan. GB ylsi lähes samaan, 627,7 ja Bayn tahti oli 623. Yllättäen hännille jäi ET, 506,6, joka oli aiemmilla kierroksilla keilannut huomattavasti paremmin.

Koko kauden mittaan vain Giants on pystynyt pelaamaan parivauhtia lukemillaan 623,1.

Neljän kierroksen ja 28 ottelun jälkeen sarjataulukko on jakautunut kolmeen kerrokseen. Kärkinelikko tavoittelee paikkaa kolmen parhaan loppupeleissä, kaksi seuraavaa pelaa lähinnä toisiaan vastaan ja kaksi viimeistä taistelee keskenään suorasta putoamisesta ja karsintapaikasta.

Sarja on nyt puolivälissä, ja taulukon ykkönen on Giants, jolla on koossa 313 pistettä. Ero kakkosena tulevaan Bayhin, jolla on 272 pistettä, on 41 pinnaa. Loppupeleihin Giants menee, sillä ero neljänteen sijaan on jo lähes sata pistettä. Bay ja GB, jolla on 262 pistettä, ovat tiukimmin kiinni kahdessa muussa loppupelipaikassa. Neljäntenä sinne kärkkyy Nasevat, mutta 229 pisteellään se on jo melko paljon jäljessä. Smash, 173, ja ET, 146, eivät loppupeleihin yllä, mutta myöskään putoamispeikko ei kantapäitä kutittele. WBT ja Uljas kamppailevat karsintapaikasta ja suorasta putoamisesta alle sadan pisteen saldoillaan. Rauman viikonlopun aikana Uljas kavensi eroa ja tilanne on kaikkea muuta kuin selvä. Uljas voitti molemmat keskinäiset ottelut, joten sarjan toisella puoliskolla voi käydä mitä tahansa.

Henkilökohtaisissa tuloksissa Rauman kuningatar oli Giantsin Ani Juntunen, joka varsinkin lauantaina oli aivan pitelemätön. Seitsemään sarjaan hän teki tuloksen 1697, keskiarvo 242,4. Hän myös voitti kaikki seitsemän otteluaan tuoden joukkueelleen siten 14 pistettä. Sunnuntaina tahti hieman hidastui, ”vain” 1523 ja koko viikonlopussa 3220, keskiarvo tasan 230. Toisen päivän paras oli Bayn Eliisa Hiltunen, 1599 (228,4) ja 14 sarjapistettä. Lauantain lukemat mukaan lukien Ellu sai 3085 (220,4). Keli siis antoi paljon niille, jotka osaavat.

Koko kauden keskiarvokärki on Giantsin Piritta Maja, joka on keilannut 15 sarjaa keskiarvolla 219,3. Seuraavana tulevat Juntunen, 216,3/25 sekä GB:n Nina Kovanen, 211,1/7.

Teksti: Markus Viljanen ja Pekka Korpi
Kuvat: Markus Viljanen

Leave a Response