torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

GB miesten SM-liigan kärjessä ennen kevättä

GB on pelannut vahvasti tällä kaudella miesten SM-liigassa ja pitää kärkipaikkaa ennen helmikuun kierrosta

Miesten SM-liigan toinen kierros Lahdessa vahvisti GB:n asemia kärjessä, mutta uudisti muuten asetelmia sarjataulukossa.

Miesten SM-liigassa ottelussa kilpaillaan viisimiesjoukkuein yhtä vastustajan joukkuelaista vastaan niin, että paremman sarjan keilannut kuittaa itselleen kaksi sarjapistettä. Kokonaistuloksen voittanut joukkue lunastaa vielä ylimääräiset 10, joten joka ottelussa jaossa on yhteensä 20 pistettä.

Kuopion kierroksen jäljiltä GB:n johto oli 10 sarjapistettä ennen TPS:ää, ja neljä pistettä turkulaisia perässä oli TKK. Mainareilla oli neljänneltä sijalta jo 42 pistettä kärkeen ja Baylla 48. Taulukon hännillä oli Joe’s Gold 46 pisteellä, GH 12 pistettä edempänä ja Patteri 31.

16.–17.11. keilatulla Lahden kierroksella viikonlopun menestyksekkäin joukkue oli GB, siitäkin huolimatta, että sunnuntaipäivän titteli lipui turkulaisten ja joensuulaisten laariin.

GB:n hallintaa

Lauantain pelit etenivät GB:n johdolla, ja päivän loppuun mennessä kärjen ero oli kasvanut 26 pisteeseen. Helsinkiläiset onnistuivat kääntämään myös tiukalta näyttäneet pelit puolelleen useammin kuin kerran. Osan aikaa hallinta taas oli suvereenia alusta lähtien. Joukkueen päivän pelien keskiarvo oli kunnioitettavat 1133,50 pistettä.

– Me pelattiin oikein ja meille se tuntui luonnolliselta, joukkueensa henkilökohtaisen ykkössijan keskiarvolla 238,5 ottanut Joonas Jähi kertoi pelien jälkeen.

– Meillä oli kavereita, jotka pelasivat sisäkautta, ja sitten taas osa, jotka lenkitti. Kai siinä oli sitten sen verran meillä tilaa pelata.

Jähi oli päivän vahvin kaikki kuusi sarjaa keilanneista. Edellä olivat ainoastaan Bayn Simo Leskinen kolmen sarjan keskiarvolla 256 sekä TPS:n Karri Oksman yhden sarjan tuloksellaan 268.

GB kärsi päivän ainoan tappionsa viimeisessä ottelussa Joe’s Goldille, joka luonnollisesti söi myös iloa päivän joukkueen tittelistä.

– Tietysti vähän harmittaa, että päivä päättyi näin. Meillä kuitenkin säilyi pelihuumori läpi päivän ja silloin meillä on helppo pelata. Se on meille tärkeää, Jähi kehui joukkueensa yhteishenkeä.

GB:n lisäksi päivän toiset onnistujat olivat TKK ja Bay. Tampere nosti itsensä tuloslistan toiselle sijalle, ja Bay neljänneksi ohi Mainareiden.

Joensuun iloinen yllätys

Jos lauantaina GB vei päivän joukkueen tittelin selvästi, sunnuntaina raskaat jakautuivat huomattavasti tasaisemmin. GB voitti päivän peleistä ensimmäiset neljä, mutta lauantai toisti itseään, ja viimeisestä pelistä joukkue otti pataan Mainareilta 16-4. Kun samaan aikaan TPS voitti viimeisen ottelunsa 18-2 ja Joe’s Gold 16-4, Joensuu ja Turku kiilasivat molemmat GB:n ohi päivän listalla neljän pisteen voimin. Sunnuntain joukkueen titteli jaettiin siis näiden kahden joukkueen kesken.

Sekä Joe’s Goldille että TPS:lle päivän joukkueen titteli tuli yllätyksenä, tosin Turun Jarno Marjakangas myönsi miettineensä, miten tänään peli näytti olevan tasaisempaa kuin aiemmin.

Joensuu on majaillut listan hännillä koko liigan ajan, joten onnistuminen heitti myös useamman sijoituksen uusiksi. Joe’s Gold nousi sunnuntain ansiosta suoraan kaksi pykälää ylöspäin jättäen taakseen GH:n 21 pisteellä ja RäMeen kuudella.

– Me heitimme tänään paremmin. Tai no ei, järkevämmin. Heitot ei nyt periaatteessa olleet sen parempia kuin eilen, mutta heitimme silloin hieman liian alhaalta, Mikko Hirvonen avasi tilannetta päivän jälkeen.

– Me juttelimme aamupalalla, että jos koittaisi heittää porukalla vähän järkevämmin. Sen verran on kuitenkin nuoria ja temperamenttisia, että parempi neuvoa etukäteen, kuin pelin aikana. Sitten kun se hermo on mennyt, on ihan turha ohjeistaa, Hirvonen jatkoi naureskellen.

Joensuulainen Joe’s Gold pelasi loisto sunnuntain kauden toisella kierroksella. Kuvassa takarivissä: Tomi Turunen, Nico Kärkkäinen, Mikko Hirvonen sekä eturivissä: Luukas Väänänen ja Marjo Hirvonen.

Hirvonen oli joukkueensa paras keskiarvolla 231,60, TPS:llä tulosta teki eniten Samu Valaranta (224,60). Tällä kertaa raskaat vieneet joukkueet eivät kuitenkaan olleet tuloksellisesti parhaimmat. Joukkueista paras keskiarvo oli jälleen GB:n 1110,20, toisena kotijoukkue Bay 1108,80. Sarjavoitot menivät kuitenkin sen verran sujuvasti ristiin, että Bay oli sarjaraskaissa vasta päivän kuudes, ja tipahti jälleen tulostaulukon viidennelle sijalle.

Henkilökohtaisella puolella kolmen kärjessä olivat Bayn Juhani Tonteri (ka. 252,80), TKK:n Matti Virta (ka. 240,25) ja GB:n Kimmo Lehtonen (ka. 231,80). Neljännen sijan Mikko Hirvonen oli kuitenkin ainoa, joka tienasi itselleen raskaat kaikista omista sarjoistaan.

Tonteri on henkilökohtaisella listalla kärjessä (ka. 227, 91) myös, kun lasketaan kaikki 22 sarjaa tähän asti heittäneet.

– No monesti toisena päivänä tietää paremmin mitä pitää tehdä. Silloin tuloksetkin ovat parempia. Ja se oli hyvää keilaamista tänään myös. Kun on hyvät joukkuekaverit, niin on helppo pelata hyvin, vaatimaton Tonteri kertoi pelien jälkeen.

GB johtaa siis miesten liigan puolivälissä 332 sarjapisteellä. TKK on toisena nyt jo 32 pistettä perässä ja TPS kolmantena 36 pistettä kärjestä. Mainareilla on kolmen parhaan joukkoon 27 pistettä ja Baylla 32.

Miehet jatkavat seuraavaksi helmikuussa Tampereella. Kaupin kierros keilataan 1.–2.2.2020 ja viimeinen kierros Talissa huhtikuussa.

Teksti ja kuvat: Ruusa Aalto

Leave a Response