tiistai, 18 tammikuun, 2022
Kisajutut

Euroopan kiertuetta keilattu kahdeksan osakilpailua

Niko Oksanen oli hienosti Euro Challengen toisella sijalla.

European Bowling Tourilla kilpailtiin keväällä Hollanin Tilburgissa ja Saksan Munchenissä sekä myöhemmin kesällä perinteiset Summer Swing osakilpailut Madridissa, San Marinossa ja Mucnhenissä. Kevään kilpailuissa suomalaisia oli paljon, kesällä vain muutamia. Kevään kohokohtana voidaan mainita Niko Oksasen hieno toinen sija Euro Challengessa.

Bronzen Schietspoel Tournament

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna keilattiin Hollannin Tilburgissa. Karsinnassa suomalaiset onnistuivat hyvin, kun neljä suomalaista eteni jatkopeleihin. Sanna Pasanen oli karsinnan kolmas tuloksellaan 1370, Samu Valaranta viides 1365 ja Jesse Kallio kuudes 1355. Myös Kaaron Salomaa onnistui, sillä hän nappasi sen viimeisen finaalipaikan (sija 30) pistein 1305. Karsinnan voitti Englannin Hadley Morgan tuloksella 1420.

Finaalissa rahkeet eivät nelikolla riittäneet, vaan matka päättyi miehillä ensimmäiseen ja Pasasella toiseen vaiheeseen. Ensimmäisessä finaalivaiheessa keilatiin kuusi sarjaa, jonka jälkeen 12 parasta eteni jatkoon.

Suomalaisista paras oli tässä kohtaa Samu Valaranta, joka jäi jatkosta 20 pisteen päähän tuloksella 1252.

Toisessa vaiheessa karsinnan neljä parasta tuli mukaan. Toinen, kolmas ja neljäs finaalivaihe keilattiin neljän keilaajan ryhmissä kaksi sarjaa, joista aina kaksi parasta eteni jatkoon. Viimeisessä vaiheessa tietenkin ratkaistiin voittaja. Sanna Pasanen ei aivan yltänyt omasta ryhmästään jatkoon toisessa finaalivaiheessa, kun jäi jatkoon menneestä Jenny Wegneristä 14 pistettä.

Kahden viimeisen finaalivaiheen hallitsija oli selvästi kilpailun komeasti voittanut Englannin Hadley Morgan, joka voitti myös karsinnan. Hän keilasi korkeimmat pistemäärät niin kolmannessa kuin neljännessäkin vaiheessa. Taistelu voitosta oli kuitenkin tiukka, kun Anna Anderson jäi Morganista loppupelissä vain viiden pisteen päähän.


Suomalaisten sijoitukset
14. Sanna Pasanen
19. Samu Valaranta
26. Kaaron Salomaa
38. Jesse Kallio
46. Linus Boström
67. Juuso Tiainen
68. Niko Oksanen
78. Joni Oksanen
87. Juuso Rikkola
100. Olli-Pekka Pajari
158. Tatu Lehtonen
167. Lauri Sipilä


Niko Oksanen upeasti toinen Euro Challengessa

Euroopan kiertueen tämän vuoden ainoa platinum-tason kilpailu maaliskuun loppupuolella veti paikalle suuren joukon suomalaisia, yhteensä 25 kappaletta. Finaaliin heistä pääsi viisi. Niko Oksanen ja Jarno Lahti nappasivat paikat suoraan finaalin toiselle kierrokselle. Oksanen oli karsinnan kakkonen tuloksella 1471 ja Lahti viides pisten 1437.

Heidän lisäkseen finaaliin ylsivät Tomas Käyhkö 1391, Sanna Pasanen 1353 ja Juho Rissanen, joka otti loppukilpailupaikan viemällä desperadon nimiinsä sarjalla 267. Karsinnan voitti USA:n Danielle McEwan 1487 ja viimeisen finaalipaikan suoraan tuloksella vei Manuel Pflügl 1342.

Ensimmäisestä finaalivaiheesta jatkoon eteni vain Käyhkö, joka oli kuudes tuloksella 1354. Pasasen ja Rissasen vauhti ei jatkoon riittänyt, vaikka lähellä oltiin. Rissanen jäi jatkosta vain seitsemän pistettä, Pasanen kolmisenkymmentä, kun rajana oli 1267.

Toiseen vaiheeseen tulivat mukaan karsinnan kärki, heidän joukossaan Niko Oksanen ja Jarno Lahti. Kuuden sarjan perusteella jatkoon pääsi vain kahdeksan keilaajaa. Niko Oksanen meni jatkoon kuudentena lukemalla 1306, mutta muiden pelit päättyivät siihen. Tomas Käyhkö keilasi 1267 ja Jarno Lahti 1229. Jatkoon tarvittiin 1294.

Kolmannessa finaalivaiheessa pelattiin kahdeksan pelaajan round robin -pelit, eli jokainen jokaista vastaan.

Jännittävien vaiheiden jälkeen Niko Oksanen selvitti tiensä kolmen parhaan joukkoon pudotuspeleihin kolmantena.

Ykkösenä suoraan loppuotteluun meni Ruotsin kokenut maajoukkuekeilaaja Martin Larsen ja Nikoa vastaan välierään asettui Kolumbian naistähtiin kuuluva Maria Rodriguez. Tämän Oksanen selvitti helpohkosti lukemin 224-199.

Loppuottelu oli matala tulostasoltaan ja molemmat pelaajat olivat vaikeuksissa. Tällä kertaa kokemus vei, kun Martin Larsen korjasi potin voittamalla Oksasen 184-160.

Viisi suomalaispelaajaa, Joni ja Niko Oksanen, Teemu Putkisto, Kaaron Salomaa ja Tomas Käyhkö, tekivät kolmen viikon matkan ja keilasivat kaikki kolme kilpailua. Heistä Oksanen, Putkisto ja Käyhkö pääsivät myös finaalin jokaisessa.

Heidän lisäkseen Pyry Puharinen oli mukana Madrid Challengessa ja Sanna Pasanen Track Openissa. San Marinossa ja Munchenissä käytössä oli uusi, tänä vuonna käyttöön otettu, Terrain-öljy.


Suomalaisten finalistien
sijoitukset:
2. Niko Oksanen
14. Tomas Käyhkö
23. Jarno Lahti
30. Juho Rissanen
36. Sanna Pasanen


Madrid Challengessa iso nippu lajin huippuja

Madridin osakilpailuun osallistui tänä vuonna iso joukko huippunimiä, sillä kilpailun yhteydessä keilattiin viime kauden perusteella 8 parhaan joukkoon selviytyneiden EBT Masters. Espanjaan matkusti kilpailijoita joukolla niin Malesiasta kuin USA:sta. Suomalaisia ei tällä kertaa ollut mukana EBT Mastersissa. Molemmat voitot menivät Malesiaan, kun Sin Li Jane kruunattiin naisten sarjan voittajaksi ja Rafiq Ismail miesten.

Madrid Challengessa tulostaso oli kova, vaikka ei aivan niin hurja kuin muutama vuosi sitten.

Teemu Putkisto on tuttu näky EBT-kiertueella.

Madrid Challengessa tulostaso oli kova, vaikka ei aivan niin hurja kuin muutama vuosi sitten. Suoraan finaaliin 36 parhaan joukkoon pääsi tuloksella 1353. Listan kärjestä 16 parasta eteni finaalin toiseen vaiheeseen, siihen tarvittiin 1390. Karsinnan voiton otti Ruotsin kaksikätinen vasuri Jesper Svensson pistein 1486. Suomalaisjoukostamme kolme pääsi finaaliin, Niko Oksanen (1374) ja Tomas Käyhkö (1358) karsinnasta ja Teemu Putkisto (246) desperadosta.

Finaalissa kaikkien suomalaisten pelit loppuvat toiseen vaiheeseen, kun he hävisivät matsipelinsä. Putkisto taipui Anna Anderssonille 1-2, Käyhkö Kyle Troupille 0-2 ja Oksanen Ildemaro Ruizille 1-2. Koko kilpailun voittoon kapusi lopulta Ruotsin vasuri Adam Andersson, joka loppuottelussa kaatoi maanmiehensä William Svenssonin 214-207. Kolmanneksi keilasi USA:n Kyle Troup ja neljänneksi kisan paras nainen Malesian Siti Safiyah.


Suomalaisten sijoitukset:
26. Tomas Käyhkö
27. Teemu Putkisto
29. Niko Oksanen
71. Joni Oksanen
72. Pyry Puharinen
84. Kaaron Salomaa


Niko Oksanen voitti karsinnan San Marinossa

San Marino Open lähti suomalaisittain hienosti käyntiin, kun ensin Teemu Putkisto teki finaaliin oikeuttavan tuloksen 1404 ensimmäisessä erässään. Pari päivää myöhemmin Niko Oksanen paukutti taululle lukeman 1455 ja se riitti karsinnan voittoon. Molemmat etenivät suoraan finaalin kolmanteen vaiheeseen. Myös Tomas Käyhkö keilasi itsensä finaaliin tuloksellaan 1340, joka riitti karsinnan sijalle 33 (35 parasta finaaliin).

Käyhköllä oli vaikeuksia ensimmäisessä finaalivaiheessa, eikä hän siitä jatkoon päässyt. Oksanen ja Putkisto olivat siis ainoat suomalaiset kolmannessa vaiheessa. Siinä pelattiin kuusi sarjaa, josta neljä parasta jatkoi pudotuspeliin. Molemmat pelasivat kohtalaisen hyvin, mutta se ei tällä kertaa riittänyt jatkopaikkaan. Putkisto keilasi 1260 ja päätyi sijalle 9, kun Oksanen taas oli kymmenes jäätyään Putkistosta 18 pistettä (1242).

Suomalaisista Sanna Pasanen oli paras karsinnassa pelattuaan 1364

Jatkoon etenivät Italian Antonino Fiorentino 1335, Ruotsin Anna Andersson 1330, Tanskan Thomas Larsen 1322 ja Ruotsin Daniel Fransson 1309. Pudotuspeleissä pelattiin kolme sarjaa ja joka sarjan jälkeen heikoimman tuloksen tehnyt putosi pois. Andersson jäi kyydistä ensimmäisenä, Larsen putosi toisessa sarjassa. Fransson jatkoi ruotsalaisten hallintaa ottamalla voiton Fiorentinosta lukemin 695-686. Hänelle voitto oli toinen Euroopan kiertueella, ensimmäisen tuli Hollannin Bronzen Schietspoel -turnauksesta vuonna 2016.

Tässä kilpailussa oli ensi kertaa Euroopan kiertueella käytössä Kegelin uusi Terrain-öljy. San Marinon Rose’n Bowlissa on System300-firman laminaatti, joka on melko kitkainen, joten terrain aiheutti haasteita varmasti kaikille. Kilpailussa on yleensä ollut melko korkea tulostaso, mutta tänä vuonna se jäi hieman maltillisemmaksi, mahdollisesti uuden öljyn ansiosta. Kilpailussa keilanneet suomalaiset kommentoivat, että pelipaikka tuli melko ylös jopa kahden sarjan jälkeen, ainakin finaalissa.


Suomalaisten sijoitukset:
9. Teemu Putkisto
10. Niko Oksanen
39. Tomas Käyhkö
62. Joni Oksanen
100. Kaaron Salomaa


Islannin Arnar Jonsson katkaisi ruotsalaisten voittoputken

Ruotsin vahvuudesta keilailumaana kertoo se, että kolme edellistä Euroopan kiertueen kilpailua on voittanut ruotsalainen, kun Martin Larsen vei Euro Challengen, Adam Andersson Madrid Challengen ja Daniel Fransson San Marino Openin. Track Openissa ei ruotsalaisvoittajaa kuitenkaan saatu.

Suomalaisista Sanna Pasanen oli paras karsinnassa pelattuaan 1364. Muut finaaliin keilanneet suomalaiset olivat Niko Oksanen 1322, Teemu Putkisto 1306 ja Tomas Käyhkö 1291. Loppukilpailuun vaadittiin 1283 pistettä kuuteen sarjaan. Karsinnan paras oli Saksan Oliver Morig 1399.

Ensimmäisen finaalivaiheen päätteeksi saatiin pieni jännitysnäytelmä, kun Teemu Putkisto joutui heittämään 9-10 -ruutujen uusinnan pelattuaan saman tuloksen 817 Tanskan Anders Lousdalin kanssa.

Molemmat heittivät kaadon ensimmäisillä heitoillaan. Lousdal lopetti ensin, jätti stereot ja sai siitä kaksi pois. Putkisto heitti hyvän heiton, josta jäi seiskakeila pystyyn, mutta se riitti uusinnan voittoon. Hän jatkoi siis Käyhkön kanssa toiseen vaiheeseen. Niko Oksasen pelit sen sijaan päättyivät ensimmäiseen vaiheeseen.

Toisessa vaiheessa Käyhkö ja Putkisto pitivät yllä hyvää peliään ja jatkoivat vielä eteenpäin. Pasanen tuli vasta tähän vaiheeseen mukaan, mutta ei saanut keiloja tippumaan tällä kertaa riittävän hyvin. Kolmannessa vaiheessa kumpikaan suomalaisista ei enää yltänyt paritulokseen ja näin heidän pelinsä päättyivät. Kahdeksan parhaan joukkoon tarvittava pistemäärä oli 816.

Tomas Käyhkö kiersi kesällä ahkerasti EBT-kilpailuita.

Jatkopeleissä kolmannen vaiheen pisteet säilyivät mukana, kun kahdeksan parasta keilasi vielä neljä sarjaa. Tässä vaiheessa Islannin Arnar Jonsson otti kärkipaikan kilpailussa, eikä enää luovuttanut sitä muille.

Neljän parhaan joukkoon hänen lisäkseen pääsivät vahvasti koko päivän keilannut Hollannin Nicole Sanders, joka lopulta sijoittui toiseksi, Saksan Oliver Morig sekä viime vuoden Track Openin voittanut tanskalainen Jesper Agerbo. Jonsson otti näin toisen voittonsa Euroopan kiertueella. Ensimmäisen tittelin hän saavutti viime vuonna Odense Internationalissa.


Suomalaisten sijoitukset:
10. Tomas Käyhkö
14. Teemu Putkisto
24. Sanna Pasanen
38. Niko Oksanen
106. Joni Oksanen
135. Kaaron SalomaaTeksti: Eliisa Hiltunen
Kuvat: Streamforce4bowling

Leave a Response