torstai, 28 lokakuun, 2021
Kisajutut

EBT 2018 saatiin päätökseen

Jos alkuvuoden EBT-osakilpailut suorastaan komeilevat korkealla tulostasollaan, tekevät syksyn kilpailut vahvan poikkeuksen tähän trendiin. Neljästä viimeisestä osakilpailusta yhdenkään finaaliraja ei noussut yli 1400 pisteen. Kovia tuloksia kilpailuissa silti tehtiin, mutta paljon vähemmän.

Elo-syyskuun vaihteessa pelattiin Odense International Tanskassa ja Lucky Larsen Masters Ruotissa, syyskuun puolivälissä Rome Open Italiassa ja lokakuun puolivälissä Norwegian Open Norjan Oslossa. Suomalaismenestys tämän vuoden kiertueella on ollut melko vaisu, parhaina sijoituksina ovat Kimmo Lehtosen komea kakkossija Ballmaster Openissa ja Niko Oksasen viides sija Norwegian Openissa.

Odense Internationalissa vähän väkeä

Tanskan Odensessa pelattiin mielenkiintoinen kilpailu, jossa tehtiin myös historiaa. Olosuhde oli haastava ja aiemmasta muodista poiketen finaalirjaja jäi alhaiseksi, se oli vain 1211. Kilpailun karsinnan voitti Islannin Arnar David Jonsson, joka lopulta voitti koko kilpailun. Karsinnan kärkitulos oli 1337. Odensen kilpailussa karsinnan kymmenen parasta saavat finaaliin etumatkaa, sillä he saavat karsintasijoituksensa mukaan tietyn määrän ylimääräisiä pisteitä finaaliin. Suomalaisia ei ollut tässä kilpailussa mukaan. Arnar David Jonsson otti siis historiallisen voiton, nimittäin Islannin ensimmäisen EBT-tittelin. Hän voitti loppuottelussa isäntämaan Carsten Hansenin lukemin 213-206.

Lucky Larsen Masters

Kyle Troup voitti Lucky Larsenin Mastersin.

Vuoden toinen platinum-turnaus veti hyvän määrän kansainvälisiä huippupelaajia Ruotsin Malmöön. Historiassaan toista kertaa järjestettyyn Lucky Larsen Mastersiin osallistui 390 keilaajaa. Suomalaisia naapurimaahan matkusti 18 kappaletta. Finaaliraja oli tänä vuonna 39 pistettä enemmän kuin debyyttikilpailussa, 1319. Karsinnan voitti kukas muukaan kuin titteliään puolustava Australian Jason Belmonte tuloksella 1497. Suomalaisista finaalipaikan saavuttivat Teemu Putkisto (1408), Pyry Puharinen (1396), Joonas Jähi (1363) ja Niko Oksanen (1335) suoraan karsinnasta sekä Kimmo Lehtonen seniorisarjasta (1306) ja Tomas Käyhkö (1312) alle 21-vuotiaiden sarjasta.

Finaalissa suomalaisten esitykset jäivät vaisuiksi. Kolmanteen finaalivaiheeseen pääsi ainoastaan suoran paikan alkukarsinnan sijoituksen perusteella ottanut Teemu Putkisto. Kolmannessa finaalivaiheessa pelattiin kahdeksan sarjaa, jonka perusteella ratkaistiin neljä pudotuspelipaikkaa. Jason Belmonte (1916/8) jatkoi hurjasteluaan tässä vaiheessa ja otti piikkipaikan yli sadan pisteen erolla toisen paikan lunastaneeseen Kyle Troupiin (1810). Kolmannen pudotuspelipaikan otti Bill O’Neill (1800), mutta neljännestä paikasta käytiinkin sitten kova vääntö. Neljä pelaajaa päätyi lopputuloksissa 11 pisteen sisään, Christopher Sloan (1776), Anthony Simonsen (1774), Pontus Andersson (1767) ja Jesper Svensson (1765). Irlannin Sloan oli heistä vahvin ja otti viimeisen jatkopaikan vain kahden pisteen erolla USA:n Simonseniin. Ruotsalaisetkin jäivät nuolemaan näppejään. Teemu Putkisto pelasi itsensä sijalle 14 tuloksella 1658.

Kilpailun voiton vei showmies ja persoonallisesta pukeutumis- ja hiustyylistään tunnettu Kyle Troup. Hän voitti puolustavan mestarin Jason Belmonten tasokkaassa loppuottelussa 248-232.

Suomalaisten sijoitukset
14. Teemu Putkisto
25. Kimmo Lehtonen
31. Joonas Jähi
44. Pyry Puharinen
46. Tomas Käyhkö
52. Niko Oksanen
62. Jari Ratia
68. Sami Konsteri
82. Sanna Pasanen
84. Jesse Ahokas
87. Osku Palermaa
102. Eliisa Hiltunen
116. Juuso Rikkola
173. Jesse Kallio
177. Vilma Salo
190. Ani Juntunen
196. Kaaron Salomaa
291. Lassi Aalto

Rome Openissa jännittävä huipennus

Vuoden toiseksi viimeinen EBT-kilpailu käytiin myös ilman suomalaisosallistujia. Ensimmäistä kertaa Rome Openin nimellä kiertueella olleen kilpailun taso jäi todella alhaiseksi. Ulkomaisia pelaajia osallistui vähän ja olosuhdekin osoittautui hankalaksi. Finaaliraja jäi alle 1200, se oli vain 1184. Karsinnan voitti Tanskan Carsten Hansen tuloksella 1356.

Finaali kokonaisuudessaan oli monivaiheinen. Karsinnan parhaimmisto pääsi suoraan neljänteen finaalivaiheeseen. Viides, kuudes ja seitsemäs vaihe olivat shoot out -pelejä, joiden avulla ratkaistiin loppuottelijat. Kilpailun loppuottelu oli yksi vuoden jännittävimmistä, sillä voittaja ratkesi vasta roll off -heitoilla. Finaalissa vastakkain olivat Saksan Oliver Morig ja Italian Pierpaolo de Filippi. Sarjan ottelu päättyi tasan 198-198, mutta Morig oli vahvempi roll off -uusinnassa pistein 10-8. Naisista Mai Ginge Jensen oli paras kolmannessa sijallaan ja Ranskan Amandine Jaques sijoittui kuudenneksi.

Tulosilottelua Norjassa

Pohjoismaalaisten lisäksi vain muutama ranskalainen osallistui kiertueen päätösturnaukseen. Suomalaisia vuoden viimeiseen osakilpailuun matkusti kuusi kappaletta. Niko Oksanen (1466) ja Santtu Tahvanainen (1375) onnistuivat hienosti, sillä molemmat keilasivat karsinnassa 300-pisteen sarjat. He olivat myös ainoat suomalaiset, jotka selvittivät tiensä finaaliin. Finaaliraja oli lopulta 1366.

Niko Oksanen ylsi Norjassa 300 pisteen sarjaan.

Finaalin ensimmäisessä vaiheessa Tahvanainen ei saanut peliään kulkemaan ja jäi koko finaalin viimeiseksi. Niko Oksanen tuli mukaan neljännessä vaiheessa ja keilasi itsensä hyviin asemiin viimeisestä vaihetta varten. Neljännen vaiheen pisteet seurasivat mukana viidenteen, sillä alle oli keilattu vain kolme sarjaa. Voittaja ratkeaisi kuuden sarjan lopputuloksella, eli viimeisessä vaiheessa kahdeksan pelaajaa keilasi vielä kolme sarjaa.

Johdossa neljännen vaiheen jälkeen ollut Islannin Arnar Jonsson putosi kolmanneksi, kun ruotsalaiset Robert Lindberg ja Eric Sjöberg nousivat hänen ohitseen. Oksanen pelasi itsensä viidenneksi tuloksella 1304. Kolmanneksi tulleen Jonssonin tulos oli 1330. Ruotsalaiset ratkaisivat voittokamppailun. Robert Lindberg jäi kakkoseksi neljä pistettä voittajaa jäljessä, kun Eric Sjöberg paukutti viimeiseen sarjaan komean 276 ja nappasi voiton pistein 1366. Lindbergille siis 1362.

Suomalaisten sijoitukset
5. Niko Oksanen
40. Santtu Tahvanainen
57. Mika Oksanen
75. Sanna Pasanen
106. Peppi Konsteri
123. Lassi Aalto

EBT ranking ja EBT Masters

Naisten rankingin voitti tänä vuonna kolmatta kertaa urallaan Ruotsin Jenny Wegner pistein 716. Toiseksi sijoittui Tanskan Mai Ginge Jensen (676). Kahdeksan parasta ansaitsi paikan ensi vuonna Madrid Challengen yhteydessä pelattavaan EBT Mastersiin. Kärkikaksikon lisäksi siellä pelaavat Ghislane Stigter-Van der Tol (575), Maxime de Rooij (520), Cajsa Wegner (472), Sin Li Jane (454), Daria Pajak (415) ja Siti Safiyah (392). Suomalaisista parhaiten sijoittui Sanna Pasanen, joka oli 13. pistein 321. Eliisa Hiltunen oli 22.

Miesten rankingissa USA:n Anthony Simonsen keräsi eniten pisteitä (594). Toiseksi sijoittui Ruotsin Jesper Svensson (537) ja muut kahdeksan parhaan joukkoon päässeet ovat Thomas Larsen (439), Pontus Andersson (438), Carsten Hansen (421), Kyle Troup (375), Rafiq Ismail (370) ja Christopher Sloan (354). Suomalaisista paras oli Kimmo Lehtonen sijalla 15. pistein 260.

EBT 2019

European Bowling Tour vuosimallia 2019 käynnistyy Ruotsin AIK International -turnauksella heti vuoden alussa. Ensi vuoden kiertue koostuu yhteensä 14 osakilpailusta. Kaksi uutta kilpailua lisätään ohjelmaan, mutta Ruotsin uusin turnaus Lucky Larsen Masters jää pois. Syy tähän on se, että kilpailun organisaatio on päättänyt poistaa naisten tasoituksen, jonka EBT-osakilpailuksi hyväksyminen vaatii. Kaksi uutta turnausta ovat Kreikan Dimitris Karestsos Tournament sekä Ranskan 3rd Brunswick Open. Myös vuoden tauon kiertueelta pitänyt Aalborg International tekee paluun päättämällä ensi vuoden kiertueen.

Teksti: Eliisa Hiltunen
Kuvat (Putkisto ja Troup) Charlotta Persson Oksasen kuva: Henri Havusela

Leave a Response