torstai, 9 joulukuun, 2021
kansiKisajutut

Ballmaster Open ja Samu Valarannan juhlat

Samu Valaranta nousi värikkäiden vaiheiden jälkeen Ballmaster Open 2021 voittajaksi.

Elokuussa järjestetty Ballmaster Open keräsi kiitosta siitä, että kilpailujärjestäjä Bowling Oy päätti ottaa riskin ja järjestää ison turnauksen keskellä epävarmoja olosuhteita. Riski kannatti ja kilpailut päästiin järjestämään turvallisesti alusta loppuun. Ballmaster Open oli lähes kaikille pelaajille ensimmäinen iso turnaus pitkän tauon jälkeen. Voittajaksi kruunattiin suomalaisten iloksi TPS:n 31-vuotias keilaaja Samu Valaranta.

Normaalisti vuoden alussa pelattava Brunswick Ballmaster Open siirrettiin tammikuulta eteenpäin ja pitkään oli koronaviruksen takia epävarmaa, miten ja milloin perinteikäs keilaturnaus päästään pelaamaan.

Lopulta ajankohta löytyi ja jälkeenpäinkin ajateltuna loistavaan paikkaan, kun keilaajat pääsivät kilpailemaan kesän lopussa ja kauden 2021-22 alussa välittömästi Euroopan mittapuulla isointa mahdollista turnausta.

Karsintaan osallistui lopulta 334 pelaajaa, joista vajaa 50 olivat ulkomaalaiskeilaajia. Viimeksi Ballmaster Openissa vuonna 2020 voiton vei Kanadan Nathan Ruest-Lajoie ja muutenkin kärkikuusikon muodostivat ulkomaalaistähdet, joihin lukeutuivat muun muassa PBA-ammattilaiset Marshall Kent ja Kyle Troup.

Tänä vuonna pohjoisamerikkalaisia eikä aasialaisia keilaajia turnaukseen saapunut vallitsevan tilanteen takia, mutta Euroopan maista tähtikeilaajia radoilla nähtiin. Karsinnan kärkituloksen 1483 heittikin Ruotsin Rasmus Edvall, joka keilasi myös Ballmaster Openin ensimmäisen 300 pisteen sarjan. Ehkäpä suurin kilpailun ennakkosuosikki oli Edvallin maamies, kertaalleen Ballmaster Openin voittanut PBA-tähti Jesper Svensson, joka myös säväytti jo karsintavaiheessa väkevillä otteilla ja keilasi karsinnan 11. sijalle tuloksella 1426.

Ballmaster Openilla on Svenssonille hänen omien sanojensa mukaan erityinen paikka sydämessään, onhan hän voittanut turnauksen ollessaan vain 18-vuotias.

– Se tekee kyllä tästä minulle erityisen turnauksen ja onhan tämä Euroopan isoimpia keilailuturnauksia. Kun voitin silloin 2013, oli se itselleni spesiaali juttu ja tavallaan toimi myös ponnahduslautana koko uralleni. Minulla on hyviä muistoja täältä ja Suomesta, Viime kaudellakin kaksi PBA-titteliä voittanut Svensson kertoi karsinnan aikana.

Suomalaisittain karsinnan kärkituloksissa nähtiin tuttuja nimiä. Koko karsinnan kakkonen oli vuoden keilaajaksi 2020 valittu miesten maajoukkuekeilaaja Tomas Käyhkö tuloksella 1474. Käyhkön perässä tuloksissa oli kolminkertainen Ballmaster Open -voittaja Pasi Uotila lukemilla 1470.

Karsinnan jälkeen 48 parasta keilaajaa eteni jatkopeleihin. Karsinnan 16 parasta saivat palkinnoksi hyvistä tuloksistaan paikan loppukilpailun toiseen vaiheeseen turnauksen päätöspäivälle.

Muut jatkopeleihin edenneet keilasivat loppukilpailun ensimmäisen vaiheen, jossa nähtiin turnauksen paras kuuden sarjan tulos, kun keilaseura RäMettä edustava Saku Konttila oli loppukilpailun avausosion selkeä kärkinimi huipputuloksella 1496.

Jatkopeleissä nähtiin myös turnauksen kaksi parasta naiskeilaajaa, kun karsinnoista jatkoon etenivät Ruotsin maajoukkuekeilaaja Joline Persson Planefors sekä 17-vuotias juniorimaajoukkuekeilaaja Mila Nevalainen. Heistä Planefors jatkoi upeaa turnaustaan keilaten itsensä loppukilpailun avausvaiheen viidenneksi ja mukaan turnauksen päätöspäivään. Nevalainen puolestaan karsiutui tässä kohtaa turnausta, ja saman kohtalon kokivat useat muut kotimaiset huippukeilaajat, kuten miesten maajoukkuekeilaajat Kimmo Lehtonen ja Jarno Lahti.

Santtu Tahvanaisen hurja tulos

Päätöspäivänä Ballmaster Openin 32 jäljellä ollutta osallistujaa lähti taistelemaan kilpailun voitosta ja kahdeksan tuhannen euron pääpalkinnosta. Voittajalle oli tiedossa pitkä päivä, kun ensin keilattiin kahdeksan sarjaa tulosta, näiden tuloksien päälle 16 parasta keilasivat kahdessa lohkossa seitsemän sarjaa round robinia ja vielä samana iltapäivänä Ylen TV-lähetyksen välierä ja loppuottelu, eli kahdelle finalistille tiedossa oli 17 sarjaa keilailua päivän aikana.

Kahdeksan sarjan osio oli kilpailijoille tärkeä, sillä jaossa olleiden 16 jatkopaikan lisäksi kahdeksan sarjan pisteet säilyivät myös seuraavan vaiheen round robiniin. Sunnuntain avausosion kärkinimi oli upeasti keilannut ylöjärveläinen Santtu Tahvanainen, jonka heittoa ja pallon reaktiota ihailtiin katsomossa. Tahvanainen heitti päivän alun lentokelissä ja keilasi kahdeksan sarjaansa peräti 251 pisteen keskiarvolla ja selvän ykköstuloksen 2008. Tällä tuloksella Tahvanainen eteni round robiniin 36 pisteen erolla tässä vaiheessa kakkosena olleeseen Ruotsin Jesper Svenssoniin, jonka perässä tuloksissa olivat tässä vaiheessa Pyry Puharinen sekä Samu Valaranta.

Hienosti turnaustaan jatkoi myös kilpailun ykkösnainen Joline Persson Planefors, joka eteni 16 parhaan joukkoon 12. sijalta.

Katkeran kohtalon koki puolestaan viimeisenä round robinista ulosjäänyt Saku Konttila, joka hallitsi edellisenä iltana loppukilpailun avausosiota. Konttila taisteli kynsin hampain pääsystä 16 parhaan joukkoon, mutta jäi lopulta vain kahden pisteen erolla jatkopaikan ulkopuolelle. Viimeisenä jatkopaikan lunasti itselleen Juho Rissanen.

Tässä vaiheessa kilpailusta putosi myös kovia nimiä, kuten Pasi Uotila, Joonas Jähi, Teemu Putkisto ja Osku Palermaa. Round robinia lähdettiin ratkaisemaan mielenkiintoisista asetelmista, kun 16 parhaan joukkoon eteni tämän vuoden Ballmaster Openissa kuusi suomalaista ja kymmenen ulkomaista keilaajaa.

Valaranta nousee

30-vuotias TPS-keilaaja Samu Valaranta ei pitänyt paljoa meteliä ennen ratkaisupelejä. Valaranta on lukeutunut kotimaan kilpailuissa keilailun kärkinimiin ja erityisesti miesten SM-liigassa hän on ollut yksi parhaimpia pelaajia ja TPS:n kantavia voimia.

Ballmaster Openin aikana Valaranta nousi kuin varkain taustalta neljän parhaan joukkoon ja TV-finaaleihin. Valaranta oli karsinnan 30. sijalla ja pelasi round robiniin saakka tasaisen hyvin, mutta ei hurjastellut radoilla.

TPS-keilaaja löysi hyvän vaihteen pelaamiseensa round robinissa, jossa peli oli raakaa, mutta rehellistä: kahdesta kahdeksan pelaajan lohkosta kaksi parasta etenivät neljän parhaan joukkoon. Jokaisesta voitosta sai omien pisteiden päälle 30 bonuspistettä.

Valaranta voitti seitsemästä pelistään viisi. Samassa lohkossa Santtu Tahvanainen ei saanut pidettyä alkupäivän hurjaa virettään yllä, mikä avasi mahdollisuuden takana olleille pelaajille nousta Tahvanaisen ohi. Vuoden keilaajaksi valittu ja yhdeksi kilpailun ennakkosuosikeiksi lukeutunut Tomas Käyhkö aloitti round robinin vahvasti ja oli tiukasti kiinni paikassa neljän parhaan joukkoon. Valaranta ja Ruotsin William Svensson takoivat kuitenkin kovaa tulosta.

Valarannan kolme viimeistä sarjaa olivat 256, 259 ja 258, ja kun Käyhkölle tuli haasteita pelinsä kanssa ja viidenteen sarjaan 170 pistettä, marssivat Svensson ja Valaranta TV-finaaleihin. Svensson oli lohkon ykkönen heitettyään viimeiseen sarjaansa 298 pistettä. Valarannalla ja Käyhköllä eroa oli lopulta lähes sadan pisteen verran. Käyhkön takana neljäntenä oli Käyhkön tavoin miesten maajoukkuetta ja Mainareita edustava Juho Rissanen.

Toisen round robin -lohkon ykköseksi nousi yllätysnimi, kun vasta 18-vuotias tshekkiläinen Lukas Jelinek keilasi itsensä lohkon kärkeen ja TV-finaaleihin. Jelinek keilasi round robinissa 300 pisteen sarjan, minkä lisäksi viimeisessä ottelussaan hän syötti karvasta kalkkia Jesse Kalliolle, joka oli erittäin lähellä päästä toisena TPS-keilaajana neljän parhaan joukkoon. Kallio ja Jelinek kohtasivat toisensa viimeisessä ottelussa, ja Kallio keilasi ison sarjan 258, mutta se ei riittänyt Jelinekin keilatessa yhden pisteen paremmin ja tshekkiläiselle myös tärkeät 30 bonuspistettä.

Lohkosta jatkoon eteni toiselta sijalta Ruotsin Jesper Svensson. Kallio jäi lohkon kolmanneksi 62 pisteen erolla Svenssoniin. Tästä lohkosta putosi myös karsinnan ykkönen Rasmus Edvall sekä Pyry Puharinen.

”En olisi ikinä uskonut”

Valaranta kohtasi välierässä ehkäpä ennakkoon kovimman mahdollisen vastustajan, kisojen suuriin ennakkosuosikeihin lukeutuneen ruotsalaisen PBA-ammattilaisen Jesper Svenssonin.

Ratapari tuotti molemmille pelaajille haasteita, mutta Valaranta sai pidettyä päänsä kylmänä ja eteni loppuotteluun tiukasti lukemin 210-207.

– Se välierä ei tuntunut sen ihmeellisemmältä. En juurikaan miettinyt vastustajan tekemisiä. TV-kameroita en jännittänyt, mutta ratapari oli todella, todella haastava. En tiedä johtuiko näistä TV-lähetyksen takia tuoduista matoista, mutta kenkä luisti todella huonosti, eli vähän ulkopuoliset asiat vaikuttivat tekemiseen, Valaranta kuvaili.

Myös toisessa välieräparissa ruotsalaiskeilaaja joutui taipumaan, kun toista kertaa peräkkäin Ballmaster Openissa välierävaiheeseen edennyt nuori keilaajalupaus William Svensson hävisi Lukas Jelinekille 192-185 ja 18-vuotias tshekki eteni Valarantaa vastaan loppuotteluun.

– Ajattelin harjoitellessa, että mitä keksisin, kun pallot ottivat niin aikaisin kiinni. Harkitsin siinä jopa pallon vaihtoa, mutta sitä en lopulta tehnyt. Päätin vain, että täysillä kohti ykköskeilaa ja katsotaan mitä tulee. Kun sain loppuottelussa sen neljän kaadon jonon ja vastustaja ei pystynyt vastaamaan, niin siinä olo alkoi helpottaa. Tiesin, että kymppiruudussa pääsen pelin sulkemaan, Valaranta kuvaili loppuottelun vaiheita.

Jelinek ei tosiaan saanut parastaan esille ja Valarannan kolmosruudusta alkaen tekemä neljän kaadon jono käänsi loppuottelun euralaiselle TPS-keilaajalle. Loppulukemat 215-204 Valarannan hyväksi ja nimi ikuisesti Ballmaster Openin voittajien listalle.

Kun häneltä kysyi klassikkokysymyksen, että miltä nyt tuntuu, Valaranta vastasi alkuun itselleen tyypillisen ytimekkäästi

– Erittäin hyvältähän se tuntuu, Valaranta sanoi ilman korulauseita.

Hetken hengähdyksen jälkeen tyytyväinen voittaja yltyi hehkuttamaan legendaarisen keilaturnauksen voittoa.

– En olisi ikinä uskonut, että pystyn yltämään Ballmaster Openin voittoon ja kuinkas siinä kävikään. Päätyyn asti mentiin. Mielettömän hyvältä tuntuu ja tämä on keilailu-urani selvästi isoin voitto tähän mennessä, Valaranta sanoi hymyillen.

Turnauksessa nähtiin 300 sarjojen osalta mielenkiintoinen jakauma, kun Rasmus Edvall keilasi turnauksessa harvinaiset kaksi täydellistä sarjaa, mutta niin ikään ruotsalainen Markus Jansson pisti paremmaksi keilaamalla peräti kolme 300 pisteen sarjaa, jotka tulivat eri osioissa: karsinnassa ja kahdessa ensimmäisessä loppukilpailun vaiheessa.

Muut 300 pisteen sarjoissa onnistuneet olivat turnauksessa toiseksi sijoittunut Lukas Jelinek sekä Englannin Callum Simons. Heistä turnauksen lopussa järjestetyssä 300eXtrassa kolmen tuhannen euron palkinnon nappasi itselleen Rasmus Edvall. 250eXtran tuhannen euron potin voitti puolestaan Mathias Ankerdal ja Jukka Savolainen nappasi 300 euroa no250eXtrassa.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela


Ballmaster Open 2021 lopulliset sijoitukset top 48:

1. Valaranta Samu TPS, Turku 2. Jelinek Lukas, CZE3. Svensson Jesper, SWE

4. Svensson William, SWE

5. Kallio Jesse TPS, Turku

6. Käyhkö Tomas, Mainarit, Varkaus

7. Tahvanainen Santtu, Bay, Lahti

8. Larsen Thomas, SWE

9. Edvall Rasmus, SWE

10. Rissanen Juho, Mainarit, Varkaus

11. Persson Planefors Joline, SWE

12. Lousdal Anders, DEN

13. Puharinen Pyry GB, Helsinki

14. Larsen Martin, SWE

15. Drevenstedt Frank, GER

16. Börding Tobias, GER

17. Konttila Saku Patteri, Helsinki

18. Uotila Pasi, Ailec, Helsinki

19. Putkisto Teemu GB, Helsinki

20. Stampe Tim, DEN

21. Jähi Joonas, GB, Helsinki

22. Väänänen Luukas, Mainarit, Varkaus

23. Pakonen Olli, GB, Helsinki

24. Jansson Markus ,SWE

25. Palermaa Osku, Patteri, Helsinki

26. Wetterberg Mattias, SWE

27. Macek Jan, CZE

28. Hudjakov Artemij, LAT

29. Ylijoki Samu, Boltsi-72, Helsinki

30. Saikkala Leevi, GB, Helsinki

31. Sörensen Mikkel, DEN

32. Jonsson Arnar, IS

33. Rasi Niko, Alfa B C, Raisio

34. Winternheimer Pascal

35. Pajari Olli-Pekka, GB, Helsinki

36. Ankerdal Mathia,s DEN

37. Juutilainen Santtu, BC Story, Vantaa

38. Hilokoski Karo, Patteri, Helsinki

39. Andersson Pontus, SWE

40. Nevalainen Mila, GB, Helsinki

41. Stampe Mik, DEN

42. Berggren William, SWE

43. Mukkula Rami, All Stars, Kouvola

44. Virtanen Kai, GB, Helsinki

45. Tonteri Juhani, Bay, Lahti

46. Lehtonen Kimmo, GB, Helsinki

47. Boström Linus, Siniset, Riihimäki

48. Lahti Jarno, TKK, Tampere

Leave a Response