tiistai, 18 tammikuun, 2022
Haastattelut

Urheilupsykologi Aapo Kilpeläinen: ”Pyrimme kehittämään voittajan mieltä ”

Aapo Kilpeläinen on ollut keilaajien apuna parin vuoden ajan ja nyt edessä on ensimmäiset MM-kisat naisten maajoukkueen mukana.

Urheilupsykologi Aapo Kilpeläinen lähtee ensimmäistä kertaa keilailun arvokilpailuihin.

Kuortaneella urheilupsykologina työskentelevä Aapo Kilpeläinen toimii muiden töidensä ohella myös keilailun maajoukkueen urheilupsykologina.

– Koulutukseltani olen psykologi ja urheilijoiden kanssa teen paljon töitä. Kaksi vuotta olen työskennellyt keilailussa nuorten, naisten ja miesten kanssa. Eniten olen fokusoitunut naisten maajoukkueeseen, Kilpeläinen kertoo.

Päätyminen keilailun pariin tapahtui hänen omien sanojensa mukaan sattumien summana. Entisellä uimarilla ja tänä vuonna klassisen kehonrakennuksen EM-pronssia juhlineella urheilupsykologilla ei ole aikaisempaa taustaa keilailun parissa.

– Idea lähti siitä, että Sami Järvilä oli yhteydessä ja kysyi urheilupsykologia. Olin jo silloin Kuortaneella töissä, ja keilailu on siellä vahvasti esillä Piritta Majan johdolla. Kävimme muutamat keskustelut ja esitin omia ajatuksia siitä, mitä psyykkinen valmentaminen keilailun parissa voisi olla. Sillä tiellä nyt ollaan.

Potentiaali irti

Kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Itse myös opin koko ajan keilailusta enemmän, mikä on tietysti hirmu tärkeää. Laji kuin laji, niin kyllä urheilijan mieli toimii samoin psykologisten lainalaisuuksien mukaan. Siinä mielessä työ on tuttua, vaikka keilailun parissa en pitkään ole mukana ollut, Kilpeläinen kertoo.

Urheilupsykologian kenttä on hyvin laaja ja siinä voidaan työskennellä monien asioiden parissa.

– Keilaajien osalta olemme valmentajien kanssa kartoittaneet, mikä on yksilöiden henkinen tila, mitä vahvuuksia heillä on ja millainen joukkuehenki maajoukkueessa on. Jokaisen pelaajan kanssa olemme myös käyneet läpi, missä asioissa he itse haluavat kehittyä, Kilpeläinen linjaa.

Hän kertoo, että valtaosa hänen työstään on urheilijoiden psyykkisten taitojen kehittämistä ja opettamista.

– Siihen liittyy tunteiden säätelyyn liittyviä ominaisuuksia, joita tarvitaan keilailussa pitkissä kilpailuissa ja tiukoissa tilanteissa. Tunteiden säätely on näissä hetkissä aivan keskeisessä osassa. Miten pelaajalla nousee jännitys, miten nousee pelko ja miten näiden asioiden kanssa tullaan toimeen. Pyrimme urheilijoiden kanssa siihen, että nämä tunnetilat häiritsevät mahdollisimman vähän suoritusta.

Tärkeä osa Kilpeläisen työtä on myös auttaa keilaajia ajatusmaailman ja asenteen kanssa.

– Ylipäätään kehitetään voittajan mieltä, minkä tarkoitus on vahvistaa uskoa omaan kyvykkyyteen. Esimerkiksi siten, että näissä tulevissa naisten MM-kisoissa yksilö saa itsestään sen potentiaalin irti, mikä on oikeasti lajitaidollisesti olemassa.

Keilailu on laji jokaista varten taaperosta ikäihmisiin. Lajin laaja ikäjakauma otetaan huomioon myös Kilpeläisen työssä, minkä lisäksi psykologi pyrkii näkemään urheilijan taustat myös lajin ulkopuolella.

– Pikkuisen on eri tilanne juuri ylioppilaaksi kirjoittaneella kuin varttuneemmalla henkilöllä, jolla on työuraa ja perheen perustamista takana. On myös kauhean tärkeää, että psykologi ymmärtää yksilön kohdalla hänen elämästään muitakin asioita keilailun ulkopuolelta. Iso vaikutus on sillä, miten muu elämä rullaa ja sujuvatko asiat vai eivät.

Valmistava työ avainroolissa

Elokuussa naisten maajoukkue lähtee hakemaan parastaan naisten MM-kisoista, ja Kilpeläinen on paikanpäällä keilaajien apuna.

– Olen MM-kisoissa se henkilö, jolle pelaajat voivat purkaa tuntojaan, koska väkisinkin niin paljon asioita pakkautuu urheilijoiden sisälle turnauksen aikana. On hyvä päästä nollaamaan pää ja mieli ennen seuraavaa koitosta.

Myös valmistava työ pelaajien kanssa ennen arvokisoja on isossa roolissa.

– Todella tärkeää on tehdä valmistavaa työtä ja nytkin tämän naisten maajoukkueen pelaajien kanssa työtä olemme jo tehneet pidemmän aikaa. Toivottavasti ne asiat konkretisoituvat kisoissa.

Itse kisapaikalla ei hänen mukaansa enää uutta rakennetta.

– Kuitenkin pyritään edesauttamaan henkisten ominaisuuksien käyttöönottoa. Pyrin tiukoissa paikoissa aktivoimaan pelaajille ne omat parhaat henkiset ominaisuudet käyttöön.

Kilpeläinen lähtee innolla naisten maajoukkueen kanssa kohti MM-kisoja.

– Ensimmäinen arvokisamatkani keilaajien kanssa. Joukkueessa on hyvä henki ja myös lähtökohdat ovat loistavat sille, että saamme henkisellä puolella kaiken tarvittavan irti.

Teksti: Henri Havusela

Leave a Response