torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Petteri Salonen – keilailun kestomenestyjä

Petteri Salonen keilasi upeasti neljän parhaan joukkoon Ballmaster Openissa tammikuussa.

Petteri Salonen on voittanut urallaan yli 30 arvokisamitalia, eikä hyytymisen merkkejä ole nähtävissä.
Petteri Salosen ura keilailun parissa on ollut pitkä ja menestyksekäs. Miesten maajoukkueeseen hän raivasi tiensä jo 2000-luvun alussa ja tuloksia saa nyt tarkastella palkintokaapin ääreltä, joka pursuaa jos jonkinlaista mitalia ja pokaalia.

Myös kuluva vuosi on tuonut hyvät hetkensä radoilla, kun Salonen sijoittui alkuvuodesta pelatussa tasokkaassa Ballmaster Openissa neljän parhaan joukkoon.

– Vuonna 2008 olin myös neljän parhaan joukossa, kun Helmisen Jouni voitti. Onhan se aina kova suoritus, kun siinä turnauksessa pääsee noinkin pitkälle, Salonen tuumaa.

– Tämän vuoden suoritukseni oli yllättävänkin kova ja samalla risaisen kauden valonpilkahdus. Esikoistyttäremme syntyi joulukuussa, joten en kerennyt juurikaan treenaamaan, kun aika meni perheen parissa. Saa nähdä, tuleeko tyttärestä joskus keilaaja vai esimerkiksi pianonsoittaja, sillä hänen äitinsä on musikaalinen ihminen.

Viime vuoden SM-kisoissa Salonen tuli toiseksi, joten tulostahti ei ole hyytymään päin. Yksi Suomen mestaruus häneltä löytyy vuodelta 2007, joten kakkossija ei jättänyt niin paljoa hampaankoloon.

– Viime vuonna oli hienoa, kun pystyi keilaamaan itsensä ylipäätään round robiniin asti, sillä eivät ne mitään itsestäänselvyyksiä ole. SM-kulta tai ylipäätään SM-mitali puuttuu monelta hyvältä keilaajalta, mikä on oma erikoisuutensa. Kun sen tempun [voitto] on kerran onnistunut itse tekemään, niin siihen tietää pystyvänsä, eikä tarvitse enää todistella mitään.

Huikea suoritus MM-kisoissa ja valinta Vuoden keilaajaksi

Vuosi 2017 ja miesten MM-kisat Las Vegasissa olivat Saloselle suuri menestys. Vuodesta 2001 alkaen Suomen maajoukkuerinkiin kuulunut Salonen sai viimein sen suuren palkinnon, josta moni keilaaja vain haaveilee – henkilökohtaisen MM-mitalin. Kotiin tuomisina oli All Events -hopeaa sekä lisäksi kuin kaupan päälle pari- ja triopronssia. All Eventsin voitto meni Taiwanin Wu Hao-Mingille 70 pisteen erolla, mutta Salonen oli tukevasti toisella sijalla.

– Parhaat MM-kisani varmaan, vaikka sielläkin jäi vähän jossiteltavaa muutamissa heitoissa. Hyviä kisoja on tullut pelattua monia, mutta toki henkilökohtainen MM-mitali on iso asia. 2017 kisat eivät olleet minulta kokonaisuutena teknisesti parhaat kisani, mutta sen sijaan henkisellä tasolla parhaat, mitkä olen koskaan pelannut. Yleensä aina jossain vaiheessa tulee yksi selvästi huonompi päivä, mutta nyt pystyin tasaiseen suorittamiseen, Salonen analysoi.
MM-kisojen huippusuoritus toi Saloselle lisäksi uran ensimmäisen Vuoden keilaajan tittelin.

– En ole aikaisemmin ollut oikeastaan lähelläkään sitä tunnustusta Se tuli ekstrana vielä kaiken päälle, mikä tuntuu todella kivalta.

Menestyshetkien muistelua ja tulevaisuuden pohdintaa

Salosen on vaikea nimetä yhtä tiettyä hetkeä uraltaan, joka olisi ylitse muiden. Menestyksen hetkiä on vaikea vertailla keskenään, sillä jokaisen taustalla on erilainen tarina. Vuoden 2013 MM-kisoissa Suomi nappasi lähes eeppisessä taistossa kultaa joukkuekilpailussa. Salonen oli mukana myös vuoden 2005 EM-kisoissa, joissa Suomen joukkue voitti jokaisen tarjolla olleen kultamitalin.

– Nuorten MM-kisat 1998 on lisäksi yksi hienoista muistoista. Liiton taloustilanteen takia lähdimme noihin arvokisoihin omakustanteisesti. Saimme lopulta täyden joukkueen matkaan ja toin sieltä kotiin All Eventsin maailmanmestaruuden. Nyt, kun jälkeenpäin miettii, niin tajuaa vielä paremmin sen suorituksen arvon, Salonen muistelee.

– 2005 EM-kisojen tasoinen suoritus pitäisi olla vain teoriassa mahdollista, mutta ei kyllä käytännössä. Vedimme muut joukkueet niin sanotusti kölin alta voittamalla kaikki kultamitalit Suomeen. 2013 maailmanmestaruus toi puolestaan aivan jäätävän fiiliksen. Alla oli niin vaikea viikko, joten kahden viimeisen kisapäivän tarina oli aikamoinen. Se tapa oli huikea, millä nousimme ylipäätään mitalipeleihin ja kaadoimme sitten välierässä korealaiset ja finaalissa jenkit.

Salonen toteaa aikanaan vain haaveilleensa vastaavanlaisesta urasta.

– Sen on osiltaan mahdollistanut se, että urani on ollut niin pitkä. Myös arvokisasykli on muuttunut paljon alkuajoistani, sillä nykyään pelataan ihan älyttömän paljon arvokisoja.

Salosen mielestä Suomen maajoukkueessa on tällä hetkellä hyvä tilanne, joten ”hänen ikäisistään papoista pitäisi jo hiljalleen hankkiutua eroon”. Tulevaisuus maajoukkueen suhteen on kuitenkin vielä auki.

– Ajattelin joskus, etten tule nelikymppisenä mitään kisoja vetämään, mutta siinä on sitten kuitenkin löytänyt itsensä ”housut kintuissa” radalta ja toteaa, että mitäs minä täällä kuitenkin teen.

– Ei pidä sanoa ikinä ei, mutta esimerkiksi ensi kesän kotikisojen tilanne on vielä pohdinnassa. Olen innostunut viime vuosina yhä enemmän metsästyksestä ja karhun kaatoaika olisi samoihin aikoihin kuin nuo arvokisat. Karhu on kaatamatta, mutta EM-kulta jo löytyy, Salonen pohtii.

Pian alkavalla kilpailukaudella Salosen löytää kuitenkin radoilta, vaikka hän ei maajoukkueessa jatkaisikaan. Mihin tiikeri raidoistaan pääsisi?

– SM-liiga on minulle aina tärkeä, sillä tykkään joukkuepeleistä kuin hullu puurosta. Myös Rankingiin on tarkoitus osallistua ja toki myös Ballmasteriin.

Teksti: Markus Viljanen
Kuva: Henri Havusela

Leave a Response