torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelut

Peppi Konsteri nousi vaikean syyskauden jälkeen Euroopan mestariksi

Konsteri on kantavia voimia junioreiden maajoukkueessa, johon kuului hänen lisäkseen tällä kaudella Mila Nevalainen (vas.), Piitu Viianen ja Reetta Neuvonen.

15-vuotiaan Peppi Konsterin kuluva kilpailukausi on ollut värikäs. Kauteen on mahtunut niin ylä– kuin alamäkiäkin, mutta kokonaisuus on ollut lopulta enemmän kuin onnistunut.

Mitaleita on ropissut niin EM-, MM– kuin SM-kisoistakin. Matka ei ole kuitenkaan ollut jatkuvaa nousukiitoa.

– Viime syksy oli todella hankala. Tuntui, ettei oikein missään onnistu, eikä pelaaminen Junnu Tourillakaan sujunut oman tason mukaisesti. Siinä turhautui, mutta onneksi jaksoin aina raahautua hallille. Se palkittiin tänä keväänä mukavasti, Konsteri pohtii.

Vaikea syksy jäi lopulta taakse ja vuoden vaihteen jälkeen homma kulki hienosti. Loistava kevät sai alkusysäyksensä Qatarin Dohassa helmikuussa järjestetyssä kansainvälisessä ystävyysturnauksessa. Konsteri voitti turnauksessa masters– ja all avent -kultamitalien lisäksi kultaiset mitalit niin pari– kuin joukkuekilpailuistakin.

Historiallinen hetki Dohassa

Kirsikkana kakun päälle toimi uran ensimmäinen 300-sarja. Samalla rikkoutui Roosa Lundénin ennätys kaikkien aikojen nuorimpana 300-sarjan tehneenä naiskeilaajana. Hän oli täydellisen sarjan tehdessään 15 vuotta, 2 kuukautta ja 19 päivää vanha.

Konsteri oli syystäkin tyytyväinen turnauk­sen antiin.

– Jos saa neljä kultaa viidestä mahdollisesta, ja siihen vielä yksi hopea päälle, niin onhan se huippuhomma. Viime vuonna samassa turnauksessa karsiuduin Masters-osiosta muutaman pisteen erolla. Noista kisoista tuli kyllä joukkuekulta, mutta henkilökohtaisesti ei sujunut niin hyvin. Niistä oli tarkoitus lähteä tänä vuonna parantamaan, ja se onnistui.

Lundénin ennätys on ollut hänellä tiedossa jo pidempäänkin, ja sen rikkominen on ollut tavoitelistalla.

– Kun Puharisen Pyry teki aikanaan 300-sarjan 12-vuotiaana, niin otin selvää, mikä on tyttöjen vastaava ennätys. Tuosta hetkestä lähtien minulla on ollut tavoitteena olla nuorin tyttö. Kun kolmesatanen tuli, niin ei sitä meinannut heti uskoa.

Mitalisadetta Pariisissa ja Euroopan mestaruus Wienissä

Maaliskuussa Konsteri matkasi Suomen joukkueen mukana historian ensimmäisiin junioreiden MM-kisoihin Pariisin lähelle Saint Maximiin. Kisojen läheisyys huhtikuun EM-kisojen kanssa näkyi jonkin verran osallistuvien maiden panostuksessa, mutta kovaa sai silti heittää, mikäli menestyä mieli. Ja jos jotain Suomen joukkue noissa kisoissa teki, niin se oli juuri menestyminen.

Mitalisadetta piisasi koko joukkueen voimin ja Konsteri juhli henkilökohtaisella tasolla singlen hopeaa ja all event -pronssia.

– MM-kisat oli tietääkseni tarkoitettu ikään kuin esityskilpailuksi, kun keilailua yritettiin saada olympialajiksi. Kisat laitettiin kasaan suhteellisen nopealla aikataululla. Vastaavia kisoja ei ole aiemmin ollut, niin ei oikein osannut odottaa mitään tiettyä tulostasoa. Ruotsi ja Norja eivät olleet mukana, sillä aikaa oli niin vähän ennen EM-kisoja. Paha sanoa, olisimmeko saaneet niin paljon mitaleita, mikäli noista maista kovimmat olisivat olleet myös mukana, Konsteri analysoi.

Arvokilpailujen putki jatkui nopeaan tahtiin ja osa samasta porukasta oli jo kolmen viikon päästä matkalla Itävallan Wieniin junioreiden EM-kisoihin.

Konsteri on kantavia voimia junioreiden maajoukkueessa, johon kuului hänen lisäkseen tällä kaudella Mila Nevalainen (vas.), Piitu Viianen ja Reetta Neuvonen.

– Mielestäni on suuri kunnia edustaa Suomea ja on hienoa, että minuun luotetaan. Maajoukkueryhmään pääsemiseksi on tehty kovasti töitä, Konsteri totesi.

Kotimaan edustaminen ja omien taitojen näyttäminen onnistui Wienissä parhaalla mahdollisella tavalla, kun Konsteri kruunattiin Mila Nevalaisen kanssa parikilpailussa Euroopan mestareiksi.

– Hyvältä tuntuu. Ainakin yhtä mitalia lähdettiin sieltä hakemaan. Meille jäi Milan kanssa MM-kisojen parikisasta hampaankoloon, niin tuo voitto tuntui hyvältä ja palkitsevalta. Olemme hyviä ystäviä keskenämme ja homma toimii hyvin radalla. Taisimme olla vieläpä nuorin pari kärkikahinoissa, niin onhan se siistiä, että me pienetkin osaamme ja taitoa riittää.

Konsterin menestyksen taustalla on pitkään jatkunut määrätietoinen harjoittelu kohti ikäluokan huippua. Pienestä pitäen keilanneen Pepin kehityksessä neljä miesten Suomen mestaruutta kilpailu-urallaan voittanut isä Sami on ollut isossa roolissa. Nykyään kaksikon yhteinen aika on tosin kortilla, sillä kiirettä piisaa suuntaan ja toiseen.

– Isä on nimetty henkilökohtaiseksi valmentajakseni, mutta ei meillä paljoa yhteistä aikaa löydy. Hän käy pitämässä pro shopia ajoittain myös Tampereella ja lisäksi Kupittaalla ja Hanhivaarassa riittää hommia. Olemme treenanneet nyt todella vähän isän kanssa, mutta kyllä hän kisoissa ajoittain vinkkejä heittää. Markku Veijanen ja Turtiaisen Jussi ovat myös olleet avuksi treenaamisessa.

Vaikka Konsterin kausi olikin napakymppi, ei vatsa ole vielä täynnä. Tulevaisuuden tavoitteita piisaa ja aikaa niiden saavuttamiseen riittää.

– Ensi kaudeksi yksi tavoite olisi päästä naisten maajoukkueryhmään. Kaukaisempi tavoite olisi naisten EM-kisat. Minusta tuntuu, ettei siihen olisi enää niin pitkä matka. Myös naisten ammattilaiskiertue PWBA on aina ollut unelmana. Joskus vielä lähden sinne kierroksille, mutta se saa vielä odottaa.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela

Leave a Response