torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Päävalmentaja Jarmo Ahokkaalle upea tunnustus

Suomen valmentajat ry huomioi keilailumaajoukkueen menestymisen arvokilpailuissa nimeämällä päävalmentaja Jarmo Ahokkaan elokuun valmentajaksi.

Ansaitussa tunnustuksessa ei huomioitu pelkästään Sanna Pasasen MM-mitalia ja senioreiden menestymistä MM-kilpailuissa Las Vegasissa.

Tämän lisäksi perusteluissa huomioitiin keväällä kuukauden sisällä ensin junioreiden MM-kisoista saavutetut viisi hopeaa ja viisi pronssia, ja sitten junioreiden EM-kisoista kaksi kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia. Kesäkuussa puolestaan Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen keilasivat Ahokkaan suojatteina EM-hopeaa miesten parikilpailusta.

Uteliaisuudesta lähdin valmennuskursseille, jotta pysyisin kilpailuissa ajan hermoilla.

”Harvoin pääsee minkään urheilulajin päävalmentaja nauttimaan suoranaisesta mitalisateesta, kuten on päässyt tämän vuoden aikana Keilailuliiton kautta aikain ensimmäinen palkattu päävalmentaja Jarmo Ahokas – elokuun valmentajavalintamme”, Suomen Valmentajat ry perustelee tiedotteessaan.

Ahokas nimettiin Suomen keilailumaajoukkueen ensimmäiseksi palkalliseksi päävalmentajaksi vuoden 2018 alussa, ja tätä ennen hän oli useamman vuoden maajoukkuevalmennuksessa mukana oman 25 vuoden keilailu-uransa jälkeen.

– Uteliaisuudesta lähdin valmennuskursseille, jotta pysyisin kilpailuissa ajan hermoilla. Pikkuhiljaa kävin perus-, kilpa- ja sitten Pro-kurssit. Kiinnostukseni maajoukkuesuuntaan on sattumien summa. Alkuun ajattelin, että valmentaminen ei ole mun juttu, koska olen impulsiivinen ja huono häviäjä, mutta olen eri ihminen valmentajana.

Kokemus on tuonut mukanaan enemmän ajattelua ja nyt jokainen päivä on uuden oppimista. Virheitä tehdään, ne laitetaan ylös ja pyritään korjaamaan, Ahokas kertoo.

SKL on tyytyväinen Ahokkaan saamaan tunnustukseen. Hän elää ja hengittää keilailua, on uhrannut valtaosan ajastaan maajoukkuetoiminnan hyväksi ja on kehittänyt maajoukkueen urheilullisuutta. Samat teemat Ahokas nosti esille Suomen Valmentajat ry:n tiedotteessa.

– Suomella on mestareita pitkältä ajalta ja kilpailu maailmalla kovenee koko ajan. Sanna Pasasen MM-pronssin arvo on korkealla, sillä maailmalla parhaat 50 naista keilaa ammatikseen. Psyykkinen ja fyysinen valmentautuminen on oltava huippu-urheilijatasolla, vahvistettuna kotijoukkojen tuella. Viimeisen kuluneen vuoden aikana olemme lisänneet psyykkistä valmennusta maajoukkuekeilaajille. Jos tehdään virheitä, omalla tekemisellään pitää näyttää esimerkkiä ja kritiikkiä pitää osata ottaa vastaan. Mottoni on: Kun tahtotila on oikea, tapahtuu hyviä asioita.

Teksti: Suomen Valmentajat ry ja Henri Havusela
Kuva: Henri Havusela

Leave a Response