torstai, 9 joulukuun, 2021
Haastattelut

Nimi Ballmaster Open -voittajien joukkoon

Samu Valaranta sanoo varmasti arvostavansa tulevaisuudessa sitä, että nimi komeilee Ballmaster Open -voittajien listalla, johon harva keilaaja saa nimensä.

Ballmaster Openin voitto oli Samu Valarannalle uran ehdottomia tähtihetkiä.

Kuluva keilailukausi on varsin poikkeuksellinen, sillä niin Ballmaster Open kuin SM-finaalitkin keilataan jo syksyllä. 22. elokuuta huipentunut Ballmaster Open sai kolmannen suomalaisvoittajan viimeisen kymmenen vuoden sisään, kun Samu Valaranta pääsi nostamaan mestaruuspokaalia.

Vuosina 2000–2010 nähtiin ainoastaan suomalaisia voittajia, mutta tahti on sittemmin muuttunut, sillä aikavälillä 2010–2020 suomalaiskeilaajista vain Mika Koivuniemi ja Joonas Jehkinen ylsivät voittoon asti.

Valaranta kipusi turnauksessa pitkän tien, sillä hän sijoittui karsinnassa vasta 30. sijalle, mikä tarkoitti, että finaali alkoi hänen osaltaan jo lauantai-iltana. Finaalin ensimmäisessä vaiheessa hän sijoittui yhdeksänneksi, joten matka jatkui mukavasti toiseen vaiheeseen. Toisesta vaiheesta 16 parasta selvitti tiensä round robiniin ja Valaranta oli tässä joukossa viides.

– Karsinta oli se kaikista vaikein osuus, vaikka jo toisella yrittämällä finaalituloksen sainkin.

Finaalissa lauantain ensimmäinen osio oli haastavampi, kun keli oli pikkaisen nopeampi. Tuntui, etten voisi pahemmin pärjätä, jos se pysyisi sellaisena. Sunnuntaina keli oli hitaampi, varsinkin aamulla, mikä sopi minulle huomattavasti paremmin. Pelini parani koko ajan, mitä pitemmälle finaalipäivä eteni. Round robin sujui sitten jo kiitettävästi, Valaranta analysoi.

Välierässä Valaranta kaatoi PBA:n ammattilaiskiertueella yhdeksän titteliä voittaneen Jesper Svenssonin tiukasti lukemin 210–207. Finaalissa taipui tšekkiläinen Lukas Jelinek 215–204-lukemin. Helpolla mestaruus ei irronnut, vaan jokaisen kaadon eteen sai tehdä huolella töitä.

– Molemmat matsit olivat haastavia. Olosuhde tuotti suuria ongelmia ja yritin pääasiassa vain toistaa heittoa sellaisesta linjasta, mistä pääsisin kohti taskua. Hyvää tuuriakin kävi ja sain aika vajaista osumista useammankin kaadon. Kenkäkään ei meinannut luistaa kunnolla, joten haasteita riitti, Valaranta kertoo.

– Finaalin kymppiruudussa tiesin, että ehjä ruutu riittäisi voittoon. Sen tähden avausheittokin varmaan lähti mihin lähti, suoraan päin ykköstä. Siitä olisi voinut jäädä pahakin reikä, mutta jäi onneksi vain seiskakeila. Tuuria siinä kävi, sitä ei voi kieltää. Paikko näyttää TV-kuvassa aika täpärältä, mutta tiesin heti, että kyllä siihen seiskaan osun.

“Harvoin saa kokea tuon tason voittoa uran aikana”

Valaranta nostaa Ballmaster Openin voiton ehdottomasti uransa parhaimpiin saavutuksiin. Hän on pitänyt pitkään nuorten MM-pronssia uransa tähtihetkenä, mutta tuore voitto pääsee nyt vähintäänkin samaan kastiin.

– En ole koskaan edes ajatellut, että voisin Ballmasterin joskus voittaa, joten pirun hyvä fiilis siinä oli. Aika vähällä kilpailutuntumalla lähdin turnaukseen, joten siihen nähden heitto tuntui yllättävänkin hyvältä. Harvoin saa kokea tuon tason voittoa uran aikana. Tätä saavutusta täytyy arvostaa todella korkealle. Uskon, että on aika hienoa nähdä tulevaisuudessa oma nimi Talin hallin seinällä.

Vaikka Valaranta lukeutuukin Suomen kärkipään keilaajiin, ei tuore suurvoitto muuta hänen arkeaan tai keilailuaan sen suuremmin suuntaan tai toiseen. Tavoitteita hän ei ole enää tässä vaiheessa uraa asettanut, vaan kilpailuihin osallistutaan fiiliksen, kannattavuuden ja tilanteen mukaan.

– Palkinnot ovat se suurin motivaattori tässä vaiheessa uraa. Ihan pienimpiä kisoja en tule kiertämään, vaan vähän pyrin katselemaan, mihin kannattaa lähteä. Voitontahtoni ei ole ehkä niin kova kuin joillain, mutta turha sitä on yhteenkään kilpailuun lähteä, jos ei voittoa yritä. Enköhän lähde tätä Ballmaster-titteliäni puolustamaan ensi vuoden alussa. Uskoisin, että suuntaan myös joskus Eurooppaan kisoihin esimerkiksi EBT-kiertueelle, mutta sen aika ei ole ainakaan vielä tämän vuoden puolella.

Teksti: Markus Viljanen
Kuva: Henri Havusela

Leave a Response