torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Mika Luoto – maailmanmestari ja voittajaluonne

Luoto keilaa vielä säännöllisesti Ballmaster Openissa, kuten myös 2020 tammikuussa.

Huikean maajoukkueuran pelanneelle Mika Luodolle kilpaileminen ei ole enää keilailun pääasia.

Elettiin syyskuuta 2003, kun Mika Luoto keilasi itsensä historialliseksi maailmanmestariksi. Tuolloin 34-vuotias Luoto keilasi historian ensimmäisenä suomalaismiehenä koskaan singlen MM-kultaa Malesian Kuala Lumpurissa järjestetyissä maailmanmestaruuskisoissa.

Luoto keilasi kuuteen sarjaan 1427, jolla hän kukisti toiseksi sijoittuneen Yhdysvaltain Tim Mackin 15 pisteellä. Pronssia keilasi Guamin saarivaltion Duane Camacho tuloksella 1401.

– Kyllähän sitä tulee aina silloin tällöin muisteltua. Kultaisia aikoja niin sanotusti. Valmentajani, serkkuni Luodon Samin, kanssa juoksimme voiton varmistuttua hallista ulos. Pelasin ensimmäisessä erässä, joten jouduin odottelemaan pitkään lopullisia tuloksia. Olihan se karmeaa vain istua katsomossa ja seurata, Luoto muistelee uransa yhtä ehdottomista huippuhetkistä.

Kaksi vuotta aiemmin Luoto oli tehnyt huikean läpimurtonsa kansainväliseen kärkeen, kun Tanskan Aalborgissa kisatuissa EM-kisoissa irtosi Euroopan mestaruus niin singlessä, parikilpailussa, triossa kuin all events -osiossakin. Neljän mestaruuden lisäksi tuomisina oli joukkuepronssia.

Maailmanmestaruus oli kuitenkin viimeistään se hetki, kun koko keilaava maailma tiesi suomalaisen nimen. Luoto toteaa, ettei ole suurten juhlien ja huomion ystävä, mutta maailmanmestaruus toi hänelle monen ihmisen himoitseman kirjeen postilaatikkoon – kutsun Linnan juhliin.

– Presidentti Tarja Haloselta tuli tuolloin kutsu. Olihan sinne pakko mennä, ei sellaisesta voi kieltäytyä. Ja tiesin, ettei moinen kutsu ole jatkuva juttu, vaan erittäin ainutlaatuinen tilaisuus. Kävimme vaimon kanssa juhlissa, mutta emme olleet kauaa, sillä hän oli tuolloin raskaana. Väenpaljous ja tungos oli aika kova. Hieno kokemus kuitenkin ja hieno arvostus, Luoto kertoo.

Paluu maajoukkuepaitaan vuosikausien tauon jälkeen

Mika Luoto puki tauon jälkeen maajoukkuepaidan päälleen Las Vegasissa 2019 senioreiden
MM-kisoissa.

2000-luvun alku oli Luodon omien sanojen mukaan ehdottomasti hänen uransa parasta aikaa. Maajoukkueura oli erittäin menestyksekäs, mutta jäi lopulta varsin lyhyeksi.

– Olin ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueessa mukana vuoden 2000 joukkueiden Eurooppa cupissa. Maajoukkueurani loppui sitten aikalailla vuonna 2004, kun tyttäreni syntyi. Maailmancupissa kävin tosin vielä Sloveniassa 2005.

Lopetuspäätöksen tehtyäni tuli useamman vuoden jakso, kun keilasin muutenkin aiempaa vähemmän. Keskityin perheeseen ja työhön.

Tänä syksynä Luoto teki ainakin hetkellisesti paluun maajoukkueeseen, kun hän oli osa Suomen joukkuetta senioreiden MM-kisoissa Las Vegasissa.

Monella maalla, kuten Yhdysvalloilla ja Ruotsilla, oli todella laadukkaita joukkueita mukana ja kärkitaso oli kova. Henkilökohtaiset mitalit jäivät Luodolta uupumaan, mutta joukkueena tuli menestystä MM-hopean muodossa.

– Oli hieno tunne pukea Suomen paita uudestaan päälle noissa MM-kisoissa. Mukava kokemus ja hauska reissu.

– Henkilökohtaisesti vähimmäisvaatimus tuli saavutettua, sillä ajattelin ennen kisoja, että kyllä tuolla porukalla pitää jonkinlainen joukkuemitali saada. Parimitali jäi lähelle, mutta emme pystyneet silloin Kai Virtasen kanssa parempaan. Omassa keilaamisessa oli paljon hyviä hetkiä, mutta myös vaisuja, joten en voi sanoa olevani täysin tyytyväinen omaan keilaamiseeni, Luoto analysoi.

Kilpailuja enää harvakseltaan

MM-kisaedustuksesta huolimatta Luodon keilailu on ollut jo pitemmän aikaa ”jäähdyttelyä”. Keilailuperheessä keilat kaatuvat muutenkin aiempaa harvemmin, kun menestyksestään Saksan maajoukkueessa tunnettu Patricia-vaimo on myös tauolla radoilta.

– Hänen keilailu-uransa on nyt täysin pysähdyksissä. Edellisten, kaksi vuotta sitten järjestettyjen MM-kisojen jälkeen, hän ei ole juurikaan radalla käynyt. Vasen polvi temppuilee rankasti, ja se vaatii ehkä leikkaushoitoakin, Luoto kertoo.

– Minua on joskus kyselty valtakunnansarjoihin, mutta ei se enää maistu. Omilla ehdoillani heittelen sen, mitä heitän. Ballmaster Openiin olen toki tammikuussa menossa, se tulee heitettyä vuosittain.

Vaikka kilpaileminen radoilla on Luodon kohdalla vähissä, näkee hän keilaratoja silti lähes päivittäin. Tänä vuonna tuli täyteen 20 vuotta, kun hän on pyörittänyt firmansa kanssa Hyvinkään keilahallia.

Keilailumaailmassa seniori-ikään päässyt Luoto täytti heinäkuussa 50 vuotta, mutta tuolloin ei laitettu pystyyn Linnan juhlien kaltaista glamouria. Juhlallisuudet suoritettiin tällä kertaa hänelle luontaisemmalla tavalla – kotona rauhassa perheen kanssa.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Sami Järvilä ja Henri Havusela

Leave a Response