torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Mika Koivuniemen historiallinen valinta Suomen urheilun Hall of Fameen

Mika Koivuniemi palkittiin Urheilugaalassa Uno-palkinnolla ja nimettiin Suomen urheilun Hall of Fameen numerolla 71.

Keilailulegenda Mika Koivuniemi nimettiin Urheilugaalan yhteydessä Suomen urheilun Hall of Fameen ensimmäisenä keilaajana numerolla 71. Koivuniemi oli saapunut Suomeen Leena-vaimonsa kanssa vastaanottamaan palkintoa, eivätkä edes tähtikeilaajan vanhemmat tienneet nimityksestä etukäteen.
Mika Koivuniemi vastaanotti Urheilugaalassa jaetun Uno-palkinnon Ylen suorassa TV-lähetyksessä. Koronaviruksen takia gaalassa ei nähty kutsuvieraita, vaan juhla toteutettiin erikoisjärjestelyin.

– Tämä on iso kunnia. Olen ollut uranuurtaja eurooppalaisen keilailun viemisessä ammattilaiskiertueelle. Parhaat muistoni uraltani ovat kaikki PBA-kiertueen Major-voitot sekä maailmanmestaruus, Koivuniemi kommentoi Ylen lähetyksessä.

Nimitys Suomen urheilun Hall of Fameen on upea asia Koivuniemelle ja koko suomalaiselle keilailulle. Kunniagalleriaan on nimetty eri urheilulajeista toinen toistaan suurimpia nimiä, yhteensä 71 tämän vuoden valintojen jälkeen. Koivuniemen lisäksi kunniagalleriaan nimettiin torstaina Heikki Mikkola (motocross) ja Peter Tallberg (purjehdus).

”Kun katsoo, ketkä 70 muuta urheilijaa siinä listassa ovat, voimme todeta keilailun olevan mukana nyt kovassa porukassa. Siinä listassa on lapsuuden sankareitani, mikä tuntuu hienolta. Tähän ei päästä yhdellä voitolla tai yhdellä hyvällä vuodella, vaan pitää olla koko matka kuljettuna.”

Seuraavana päivänä valinnasta Koivuniemi antoi SKL:lle haastattelun helsinkiläisen hotellin aulassa. Hänen ja Leena-vaimon aikataulu Suomessa oli tiukka. Valinta Suomen urheilun Hall of Fameen sai keilailulegendan nöyräksi ja tunteet ovat lähellä tulla pintaan Urheilugaalaan jälkeenkin.

– Joulukuun alussa Urheilugaalan väeltä tuli puhelu, ja se oli kyllä tunteisiin vetoava hetki minulle ja Leenalle. Olimmekin molemmat sen puhelun jälkeen aika liikuttuneessa tilassa. Tämä on niin erilainen palkinto verrattuna aikaisempiin saamiini tunnustuksiin. Esimerkiksi valinta ammattilaiskiertue PBA:n Hall of Fameen oli tavallaan tiedossa, kun siinä piti täyttää tietyt kriteerit, jotka täytinkin. Tämä valinta tuli täysin puskista, enkä osannut odottaa tätä, Koivuniemi kertoo.

Koivuniemi on nyt ikuistettu muiden suomalaisten urheilulegendojen joukkoon isosti.

– Kylmiä väreitä tulee, kun mietin, että se paikka on koko suomalaisen urheilun Hall of Famessa, ei pelkästään keilailun, Koivu­niemi sanoo.

”Oli vaikea salata”

Tieto Koivuniemen valinnasta tuli jo hyvissä ajoin, mutta asiaa pidettiin visusti salassa monta viikkoa.

– Tätä oli vaikea salata. Esimerkiksi omat vanhempani eivät tienneet tästä ennen kuin se TV:stä lähetettiin, hän paljastaa.

Koivuniemi suunnittelee osallistuvansa vielä tällä kaudella PBA50 Tourin kilpailuihin, mikäli ne järjestetään.

Kun katsoo perusteluita, joilla urheilija ylipäätään voidaan nimetä Suomen urheilun kunniagalleriaan, on helppo ymmärtää, kuinka isosta asiasta on kyse. Valinnat Hall of Fameen tekee Suomen Urheilun Hall of Fame -valintatoimikunta.

”Suomen urheilun Hall of Fame on kunnianosoitus suomalaisen urheilun sankareille. Kunniagalleriaan voidaan nimetä henkilöitä, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman eliittiin tai heillä on ollut muuten poikkeuksellinen merkitys urheilun historiassa”, Urheilumuseon sivuilla kerrotaan.

– Kun katsoo, ketkä 70 muuta urheilijaa siinä listassa ovat, voimme todeta keilailun olevan mukana nyt kovassa porukassa. Siinä listassa on lapsuuden sankareitani, mikä tuntuu hienolta. Tähän ei päästä yhdellä voitolla tai yhdellä hyvällä vuodella, vaan pitää olla koko matka kuljettuna, Koivuniemi sanoo.
Koivuniemen valintaa perustellaan seuraavin sanoin Urheilumuseon sivuilla:

”Mika Koivuniemi on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä eurooppalaisista ammattilaiskeilaajista. Amatöörinä Koivuniemi voitti henkilökohtaisen maailmanmestaruuden Singaporessa vuonna 1991 sekä muun muassa Euroopan cupin vuonna 1995. Hän siirtyi Yhdysvaltoihin ammattilaiseksi 2000-luvun alussa, ja ylsi ensimmäisenä eurooppalaisena PBA-ammattilaiskiertueen turnausvoittoon.

Kaikkiaan Koivuniemi saavutti 14 voittoa ammattilaiskiertueen turnauksissa. Näistä kolme oli arvostetuimman tason Major-kilpailuja: USBC Masters 2000, U.S. Open 2001 ja Tournament of Champions 2011. PBA-kiertueen vuoden pelaajaksi Koivuniemi valittiin kahdesti, kausina 2003–04 ja 2010–11.

Mika Koivuniemi on ensimmäinen Suomen urheilun Hall of Fameen valittu keilaaja.”

Kylmiä väreitä

Koivuniemi on asunut ulkomailla yli 20 vuotta. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että näistä vuosista huolimatta suomalainen urheilukenttä muistaa hänen urotekonsa keilaradoilla.

”Totta kai se aina tuntuu hyvältä, kun tunnustusta tulee. Nyt, kun se tulee nimenomaan Suomessa ja näin isosti, se asia saa minulla edelleen kylmiä väreitä aikaiseksi.”

– Totta kai se aina tuntuu hyvältä, kun tunnustusta tulee. Nyt, kun se tulee nimenomaan Suomessa ja näin isosti, se asia saa minulla edelleen kylmiä väreitä aikaiseksi. Jokainen urheilija kyllä itse tietää omat saavutuksensa, mutta ulkopuolisen ja varsinkin oman lajin ulkopuolisten ihmisten antama tunnustus tuntuu todella hyvältä.

Koivuniemi toivoo, että nimitys kunniagalleriaan olisi merkki siitä, että Suomen upea menestyminen keilailussa alkaisi näkymään myös laajemmin.

– Suomessa on kova menestymisen kulttuuri keilailussa, ja oli ilo huomata, että lajia arvostetaan myös keilailun ulkopuolella. Kyllä Suomessa on tehty hyviä asioita keilailun eteen, kun näin lajia arvostetaan.

Koronarajoitusten takia Urheilugaala jouduttiin järjestämään tiukin rajoituksin.

– Palkinnon arvoahan tämä ei laske ollenkaan. Urheilugaala oli tietysti erilainen näissä poikkeusoloissa, mutta olen erittäin tyytyväinen, että gaala järjestettiin haasteista huolimatta. Tähän liittyi tietysti paljon järjestettäviä asioita, kun meidän piti tulla ulkomailta Suomeen, ja se vaati paljon järjestämistä.

Ehkä Koivuniemen nimitystä päästään vielä keilailuyhteisön voimin juhlimaan yhdessä, kun aika on oikea.

– Kyllä varmasti ja mielellään, kun tänne tulen. Sitä pitää katsoa, kun maailma avautuu. Olisi hauska järjestää tilaisuus keilailuystäville, Koivuniemi sanoo.

”Onhan tämä ollut erilainen vuosi”

Koronarajoitukset ovat vahvasti vaikuttaneet myös Koivuniemen arkeen. Hän työskentelee Arabiemiirikunnissa keilailun maajoukkuevalmentajana, ja maassa rajoitukset ovat olleet tiukempia verrattuna Suomeen.

– Onhan tämä kulunut vuosi ollut erilaista. Itselläni ei ole ollut mitään kisoja, eikä meidän joukkueellamme Dubaissa. Omista tulevista kilpailuista on vielä vaikea sanoa, mutta haluaisin käydä pelaamassa muutaman PBA50 Tourin kilpailun, jos niitä järjestetään. Täällä on ollut todella tiukat rajoitukset ja maa toimii hyvin eri tavalla. Kun päättäjät päättävät säännöt, ne ovat jo seuraavana päivänä voimassa. Maskirajoitus on sellainen, että astuessasi ilman maskia kotiovesta ulos, tulee 800 dollarin sakko kaikille. Maasta voi joutua myös pihalle, jos ei noudata koronaohjeita.

Tiukimmillaan Dubaissa on koettu todellinen lockdown.

– Saimme kerran kolmessa päivässä poistua pariksi tunniksi kotoa. Sellaisen sovelluksen kautta sai pyydettyä luvan, jonka avulla pääsi pariksi tunniksi hoitamaan asioitaan. Muuten oltiin neljän seinän sisällä. Ja sitä tosissaan valvottiin. Kun menin luvan saatuani kauppaan, poliisit tarkistivat kaupassa ihmisten luvat.

Lyhyen vierailun aikana Koivuniemi nauttikin siitä, että liikkuminen oli vapaampaa.

– Eihän täällä ole ollut mitään todellista sulkua, eikä missään vaiheessa ole ollutkaan, paitsi nyt tietysti se Uudenmaan hetkittäinen sulku. Täällä pääsee sentään vapaasti liikkumaan, mutta meillä päin ei päässyt. Välillä olen kävellyt kotona edes takaisin, että tulee viisi kilometriä liikuttua.

Kuten sanottu, kuluvan vuoden kilpailukalenteri on Koivuniemellekin arvoitus niin pelaajana kuin valmentajana. Suomen urheilun Hall of Fame -valinta oli suomalaislegendalle piristysruiske nykyisen haastavan arjen keskelle. Hän toivoo valinnan antavan myös voimia suomalaiselle keilailuyhteisölle ja nuorille.

– Toivottavasti se antaa lisää motivaatiota nuorille keilaajille ja sellaista viestiä, että keilailu lajina kyllä huomioidaan korkeallakin, kun vain jaksaa tehdä töitä. Haluan nuorien kokevan, että keilailu on sellainen laji, joka kannattaa säilyttää omana ykköslajina ja sellaisena, että siihen kannattaa panostaa.

Teksti: Henri Havusela
Kuva: Urheilugaala / Sami Välikangas ja
Hermanni Meronen


Suomen urheilun Hall of Famen jäsenet:

Paavo Aaltonen, voimistelu
Kalle Anttila, paini
Gunnar Bärlund, nyrkkeily
Erik von Frenckell, urheilujohtaminen
Lea Hakala, koripallo
Veikko Hakulinen, hiihto
Heikki Hasu, yhdistetty
Kalevi Heinilä, liikuntatutkimus
Veikko Huhtanen, voimistelu
Mika Häkkinen, kilpa-autoilu
Heikki Ikola, ampumahiihto
Volmari Iso-Hollo, juoksu
Ludovika Jakobsson, taitoluistelu
Walter Jakobsson, taitoluistelu
Martti Jukola, urheilujournalismi
Matti Järvinen, keihäänheitto
Verner Järvinen, kiekonheitto
Eino Kaakkolahti, pesäpallo
Elin Kallio, naisvoimistelu
Kaarlo Kangasniemi, painonnosto
Veikko Kankkonen, mäkihyppy
Kaarina Kari, naisvoimistelu
Tanja Kari, vammaisurheilu
Pertti Karppinen, soutu
Marja-Liisa Kirvesniemi, hiihto
Mika Koivuniemi, keilailu
Hannes Kolehmainen, juoksu
Jari Kurri, jääkiekko
Janne Lahtela, freestylehiihto
Samppa Lajunen, yhdistetty
Tiina Lillak, keihäänheitto
Curt Lincoln, kilpa-autoilu
Pentti Linnosvuo, ammunta
Jari Litmanen, jalkapallo
Tauno Luiro, mäkihyppy
Aappo Luomajoki, hiihto
Juha Mieto, hiihto
Heikki Mikkola, motocross
Kaija Mustonen, pikaluistelu
Timo Mäkinen, ralliautoilu
Elmer Niklander, heittolajit
Paavo Nurmi, juoksu
Matti Nykänen, mäkihyppy
Liisa Peltola, suunnistus
Robert Petersen, koripallovalmennus
Lauri Pihkala, urheilufilosofia
Kustaa Pihlajamäki, paini
Tomi Poikolainen, jousiammunta
Tanja Poutiainen-Rinne, alppihiihto
Ville Pörhölä, heittolajit
Siiri Rantanen, hiihto
Tapio Rautavaara, keihäänheitto,
jousiammunta
Ville Ritola, juoksu
Seppo Räty, keihäänheitto
Jarno Saarinen, moottoripyöräily
Veli Saarinen, hiihto
Sylvi Saimo, melonta
Riikka Sallinen, jääkiekko
Heikki Savolainen, voimistelu
Teemu Selänne, jääkiekko
Helena Takalo, hiihto
Peter Tallberg, purjehdus, urheilujohtaminen
Clas Thunberg, pikaluistelu
Pekka Tiilikainen, urheilujournalismi
Pertti Ukkola, paini
Jukka Uunila, urheilujohtaminen
Pekka Vasala, juoksu
Lasse Virén, juoksu
Juha Väätäinen, juoksu
Verner Weckman, paini
Ivar Wilskman, järjestötoiminta

 

Leave a Response