tiistai, 18 tammikuun, 2022
Ahkera harjoittelu ja vahva työmoraali ovat nostaneet Jarno Lahden puhutuimpien suomalaiskeilaajien joukkoon.
Haastattelutkansi

Kovalla harjoittelulla huipulle

Treeniä, treeniä ja treeniä. Sitä 21-vuotiaan Jarno Lahden arki nykyään pitkälti on. Haastattelunkin jälkeen Lahti on suuntaamassa tuttuun ympäristöön – Kaupin keilahallille keiloja kaatamaan. Ammattikouluopinnot ovat pian loppusuoralla, mutta niiden ohessa keilailu vie ison osan päivistä.

Kaatuvien keilojen kolina on Lahdelle varsin tuttu ääni, sillä hän on ollut ensimmäisiä kertoja keilaamassa jo 2-vuotiaana. Aikainen visiitti keilahallille tuli aktiivisesti keilanneen isä Jukka-Pekan mukana. Pitkään keilailu oli kuitenkin vain hauskaa tekemistä – ensin muiden harrastusten, kuten jalkapallon ja sählyn ohessa, mutta myöhemmin siitä tuli kaikista tärkein ajanviete.

– Aktiivisemmin aloin keilaamaan nelisen vuotta sitten, muttei siinä ollut sen suurempia tavoitteita, vaan se oli hauskanpitoa. Vasta vuonna 2018, kun voitin nuorten SM-kisat Kuortaneella, aloin ajatella, että voisin pärjätä hyvin tässä lajissa, jos panostaisin enemmän. Viimeiset kaksi vuotta ollaankin sitten menty isolla vaihteella, Lahti kertoo.

– Junnu Tourin osakilpailuissa en alkuun juuri pärjännyt, vaan vasta lähiaikoina siellä on tullut enemmän onnistumisia. Nuorten Suomen mestaruus oli ensimmäinen todella iso voitto, eikä ennen sitä ollut juurikaan erikoiskisojenkaan voittoja irronnut.

Elokuun lopussa Lahti esitti vahvan näytön osaamisestaan voittamalla vanhempien poikien sarjan Junnu Tourin Grande Finalessa Kupittaalla.

– Ensimmäinen pudotupelimatsi Virtasen Aleksia vastaan oli jännittävä. Heitin ensimmäiseen sarjaan 259 ja hänkin sai hienosti 234. Toisen sarjan hän vei nimiinsä 205-199, mutta sain ratkaisevan sarjan voitettua niukasti 218-211. Pystyin pitämään keskittymiseni hyvänä, mutta tiukan matsin aikana kävi hetkellisesti mielessä, että tähänkö tämä jää, kun on viimeinen mahdollisuus voittaa Junnu Tourilla – mutta ei onneksi jäänyt.

Maajoukkueryhmään nousin nuorten
SM-voiton jälkeen. On iso asia, kun niihin ryhmiin pääsee ja saa mahdollisuuden edustaa Suomea.

Seuraavissa otteluissa Lahti sai lyönnin vielä paremmin kohdilleen ja eteni aina voittoon asti. Grande Finale oli hänen urallaan ensimmäinen ja jäi samalla myös viimeiseksi, sillä ensi kaudella Lahti on jo yli-ikäinen kiertueelle. Elokuun aikana menestystä tuli myös Finnish Masters -kilpailussa, jossa Lahti oli kovatasoisessa seurassa kolmas. Hyvät otteet on huomioitu ja tamperelainen on kuulunut nuorten miesten maajoukkueryhmään nyt muutaman vuoden ajan.

Maajoukkuedebyytti Islannissa

– Maajoukkueryhmään nousin nuorten SM-voiton jälkeen. On iso asia, kun niihin ryhmiin pääsee ja saa mahdollisuuden edustaa Suomea.

Edustustehtäviäkin Lahdelle on jo kertynyt. Viime marraskuussa hän oli osa Islantiin nuorten PM-kisoihin matkannutta joukkuetta. Kisoista jäi käteen joukkuehopeaa, mutta henkilökohtainen mitali jäi uupumaan.

– Reissuna se oli varsin mukava ja kohde oli hieno, mutta keilaaminen oli omalta osaltani ihan hirveää. Olosuhteet olivat haastavat ja vauhtiradat todella nihkeät. Kengät tökkivät koko ajan niin paljon, että piti vaihtaa pohjat. Ruotsalaiset osasivat pelata ne olosuhteet hienosti ja he heittivät kovaa tulosta, mutta meillä oli vähän enemmän hankaluuksia. En halua, että nuo kisat jäävät viimeiseksi kerrakseni Suomen paita päällä, vaan haluan jatkossa lisää arvokisakokemuksia, Lahti kuvailee kokemusta.

– Miesten EM-kisoja siirrettiin nyt aika kauas ensi kesään asti, joten ne ovat taustalla mielessäni.

Jos jatkan hyviä esityksiä ja jatkan ahkeraa harjoittelua, niin voihan minulla olla pieni mahdollisuus päästä joukkueeseen.

Lahti kertoo, että myös tekninen osaaminen on mennyt eteenpäin, minkä lisäksi kasvua on ollut henkisellä puolella.

Raa’an työnteon kautta menestykseen

Lahti on panostanut viime vuosina keilailuun paljon. Mikäli hän ei ole kisaamassa, saattaa radalla vierähtää harjoitellessa kolmekin tuntia päivässä.

– Toki pidän vähän taukoa heittojen välissä, etten ihan putkeen vedä. Tekniikka on tällä hetkellä niin hyvässä kunnossa, että olen viime aikoina keskittynyt pääasiassa erilaisten pelityylien harjoitteluun ja paikkopelin hiomiseen. Katsotaan, mihin asti tällä keilailulla voi oikein päästä. PBA-kiertueelle pääseminen on sellainen pitemmän ajan unelma.

Lisääntyneiden harjoitusmäärien lisäksi yksi iso avain Lahden menestykseen on kehitys henkisellä puolella.

– Tekninen osaamiseni on totta kai mennyt eteenpäin, mutta myös henkisellä puolella on tullut paljon kasvua. Aiemmin ärsyynnyin ja turhauduin nopeasti jo, jos avaussarja epäonnistui. Nykyään tiedostan paremmin, ettei se haittaa yhtään mitään, sillä kisassa on monta sarjaa aikaa parantaa tulosta, Lahti sanoo.

– Käyn lisäksi viikoittain ahkerasti kuntosalilla, ja siitä on saanut hyvää kehitystä niin kropalle kuin mielellekin. Viime kaudella huomasin, ettei sillä pitkälle pötkinyt, kun kävin vain heittelemässä tunnin päivässä. Olen pyrkinyt myös syömään järkevämmin kilpailupäivinä, jättämällä sokeriset ja rasvaiset ruoat vähemmälle. Pysyy olokin paljon virkeämpänä. Eihän sitä nuorempana yhtään ymmärtänyt, että tällaisilla seikoilla voisi olla isokin vaikutus keilailutuloksiin.

Teksti Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela

Leave a Response