torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Korona-arki Ruotsissa – Osku Palermaa valmis PBA-kiertueelle

Maajoukkuepaita on ylpeyden aihe Palermaalle. Hän toivookin pääsevänsä edustamaan Suomea Talissa miesten EM-kotikilpailuissa.

Ammattilaiskeilaaja ja kaksikätisen keilailun pioneeri Osku Palermaa on viettänyt korona-ajan kotonaan Ruotsissa. 37-vuotias Palermaa kertoo panostaneensa harjoitteluun ja seuraavaksi tie vie Yhdysvaltoihin PBA-kiertueelle, mikäli koronavirus ei estä sen järjestämistä.

Osku Palermaan elämä Ruotsissa on sujunut korona-arjen keskellä. Seuraavaksi kaikki tähtää PBA-kiertueelle.

Göteborgin kupeessa Partillen kunnassa perheensä kanssa asuva Palermaa on kohdannut korona-ajan eri tavoin kuin suomalaiset, kun Ruotsin rajoitustoimet ovat reilun vuoden aikana poikenneet Suomen vastaavista. Viime vuoden keväällä keilailussakin kilpailut jatkuivat siinä vaiheessa, kun Suomessa kilpailutoiminta laitettiin jäihin, mutta nyt Ruotsissa tilanne on toinen ja tätä haastattelua tehdessä kaikki kilpailut ovat naapurimaassa jäissä.

– Alkuun täällä asiat olivat pitkälti päinvastoin. Suomessa oli vuosi sitten keväällä tilanne, kun kaikki oli hetkellisesti kiinni, niin täällä pelattiin. Liigakausi oli käynnissä ja pelasimme muistaakseni seitsemän ottelua, mutta finaaleita ei ehditty pelata, että ne sitten peruttiin. Syksyllä kausi aloitettiin Ruotsissa vielä normaalisti, mutta sen jälkeen alkoivat linjaukset muuttumaan.

Postiviinen puoli on se, että Palermaalla on ollut aikaa perheelleen. Partille on pieni kunta, joten ihmismassat on helppo välttää.

– Arki on aika normaalia, eikä katukuvassa korona paljoa näy. Keilahallilla olen joka päivä, kunhan sinne vain saa mennä.

Suomessa pystytään järjestämään paikallisesti kilpailuita, mutta Ruotsissa ei vakavan koronatilanteen takia kilpailla ollenkaan.

– Reilut kaksi kuukautta on nyt mennyt tällä tavalla. Keilahallit ovat kuitenkin auki, joten on mahdollisuus treenata. Ruotsissa on vasta nyt päädytty siihen ratkaisuun, että taudin leviämisen ehkäisemiseksi on myös laitettava tapahtumat jäihin. Ihmisillä täällä oli aika lapsellista käytöstä pitkään, kun ei otettu asiaa tosissaan, eikä kyllä joka paikassa vieläkään, mutta parempaan suuntaan se on mennyt, hän huokaa.

Kuntosalilla kuntoon

Palermaa edustaa Ruotsin liigatasolla maineikasta keilaseuraa Team Pergamonia. Ruotsin liigan pelitapa on erilainen kuin Suomessa ja ottelutahti tiivis. Suomalaistähti on kaivannut näitä pelejä koronatauon aikana.

– Liiga on käytännössä täällä suurin juttu keilailussa. Se on sinänsä hauska ilmiö, koska siellä ei ole rahaa jaossa.

Ruotsissa keilaajat pelaavat myös paikallisia kilpailuita, kuten Suomessa, mutta liigapelejä on iso määrä keilaajille, jotka siellä pelaavat.

– Täällä keilailun liigassa pelitapa muistuttaa jalkapalloa. Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan koti- ja vierasotteluita tiiviillä tahdilla joukkue joukkuetta vastaan. Liigafinaalit täällä ovat yksi hauskimpia juttuja. Jos tykkää keilailusta, se on asia, mikä pitää kokea. Se on urheilutapahtuma, jossa jokaisella joukkueella on fanit paikalla ja hallissa kova meteli, Palermaa kuvailee.

Kun kilpailemaan ei pääse, Palermaa on pystynyt pitkästä aikaa panostamaan paremmin fysiikkaharjoitteluun.

– Positiivista on se, että tauon aikana sain itseni kuntosalilla oheisharjoittelulla parempaan kuntoon, mitä olen pitkään aikaan ollut. Saliharjoitteluun panostaminen on haastavaa normaalissa keilaajan arjessa. Kun matkustaa keilakilpailuiden takia paljon, on reissujen jälkeen vastustuskyky heikompi ja siinä tulee helposti kipeäksi, jos tekee kovaa treeniä.

PBA kutsuu

Päänvaivaa Palermaalle on aiheuttanut myös tilanne Yhdysvalloissa, koska suomalainen ammattilaiskeilaaja kilpailee aktiivisesti keilailun ammattilaiskiertue PBA:ssa. Hän jätti kiertueen tämän kauden avauskilpailun väliin useammasta syystä, joista yksi oli epävarma tilanne kiertueen jatkumisesta.

– Silloin myös olkapää vihoitteli, eikä ollut tiedossa, milloin avauskilpailun jälkeiset kisat päästäisiin pelaamaan, joten en yhden kilpailun takia matkustanut Yhdysvaltoihin. Tietysti sen päätöksen jälkeen meni kolme päivää ja PBA julkaisi aikataulut. Jos oisin ne tiennyt, olisin osallistunut myös siihen avauskilpailuun. Oli siinä sekin, että koronatilanteen lisäksi juuri samoihin aikoihin USA:ssa vaihtui presidentti, joten se oli siinä kohtaa kaikin puolin heikko aika lähteä.

Palermaan oma valmistautuminen on kuitenkin pitkään tähdännyt ammattilaiskiertueen turnauksiin.

– Viime kesänä oli useamman kuukauden tauko, etten keilannut ollenkaan. Silloin ei ollut vielä tiedossa, että aletaanko PBA jo heti syksystä, niin siihen valmistauduin ja keilasin ja harjoittelin paljon.

PBA jatkuu helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa kahden kilpailun merkeissä.

– Sinne lähdetään, kun tietenkään en halua missata kautta. Me keilaajat saimme PBA:n avustuksella viisumit, joiden ansiosta pääsen sinne vuoden ajan matkustamaan. Kuvittelisin, että se helpottaa asioita matkustamisen suhteen korona-aikana. Myös PBA tekee koronatestit pelaajille pari päivää ennen kisojen alkamista.

Pitkä pelaamattomuus asettaa ammattilaiskeilaajan kuitenkin poikkeukselliseen tilanteeseen pelivireen ollessa kysymysmerkkinä.

– Vaikea sanoa, kun en ole kisannut pitkään aikaan. Varmasti jännittää vähän eri tavalla, mutta uskon sen olevan hyväkin asia. Kuten sanottu, koen olevani nyt hyvässä kunnossa, joten on hyvä fiilis lähteä ja nälkää riittää.

Valmentaminen kiinnostaa

Entä mitä muuta mahtuu Palermaan tähän vuoteen?

”Aivan varmasti!”, Palermaa vastaa kysymykseen siitä, voisiko hän kuvitella siirtyvänsä valmennustehtäviin oman keilailu-uran jälkeen.

– Rehellisesti sanottuna ei tässä paljoa voi suunnitella, kun tilanne on mikä on. Yksi mikä tietysti tulee mieleen, on elokuun miesten EM-kilpailut Suomessa. Siellä haluan pelata, koska se on iso juttu. Omana aikanani ei ole pelattu EM- tai MM-kilpailuita Suomessa.

Niin, kahteen kertaan siirretyt miesten EM-kotikilpailut järjestetään näillä näkymin elokuussa, mutta niiden toteutuminen on vielä kysymysmerkki. Joukkue päätetään myöhemmin, mutta Palermaa on motivoitunut pukemaan Suomi-paidan päälle ja hän uskoo vahvasti Suomen menestysmahdollisuuksiin pelaajille tutussa Talin keilahallissa.

– Jos siellä saa hyvän alun, paljon hyvää voi tapahtua. Kotikisat ovat tietysti kotikisat. Paine on eri, joten sillä on iso merkitys, miten kisat lähtevät käyntiin. Suomella on mahdollisuudet useaan mitaliin, Palermaa uskoo.

Palermaalla on täysi tohina päällä oman keilailu-uransa osalta, mutta onko keilailua hengittävä laji-ihminen miettinyt esimerkiksi tulevaisuudessa valmentamista, kun oma kilpakeilailu joskus jää taakse? Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Aivan varmasti! Ainakin lähelle sitä se tulee menemään. Ikinä ei tiedä, mihin keilailu kehittyy, ja mikä on sitten omalla kohdallani se kiinnostava juttu, joka tulee vastaan. Siinä on sekin, että viihdyn hyvin porukassa ja haluan oppia muilta ihmisiltä, niin omalle luonteellenikin olisi sopivaa toimia keilailu-urani jälkeenkin porukassa. Olen kasvanut ajan saatossa ihmisenä paljon ja uskon, että olen erittäin hyvä tuomaan joukkueessa eri ihmisistä parhaat puolet esille, hän pohtii.

Korona-aika on antanut Palermaalle aikaa myös keskittyä asioihin, jotka ovat normaaliarjessa jääneet paitsioon. Yksi näistä on sisällön tuottaminen nettiin, ja huippukeilaaja on panostanut viime kuukaudet omaa nimeä kantavaan YouTube-tiliin. Seuraajia on kertynyt hyvin ja katsotuimmalla videolla on peräti yli 300 tuhatta katselukertaa.

– Pitkään on ollut mielessä, että sinne pitää sisältöä tehdä, ja nyt koronan tuoma aika on mahdollistanut siihen panostamisen eri tavalla. Haluan näyttää ihmisille keilailua opettavasti, mutta hauskasti. Tykkään opettaa muita. YouTube-homma on lähtenyt yllättävän hyvin liikkeelle ja se on myös sellainen asia, johon panostan nyt kunnolla. Jossain vaiheessa työ palkitaan ja siihen tuokin homma perustuu, että sisältöä tuottamalla säännöllisesti on mahdollisuus saada hyvä näkyvyys.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: PBA Media Gallery ja Henri Havusela

Leave a Response