tiistai, 18 tammikuun, 2022
Haastattelut

Kohti miesten arvokisoja

Tomas Käyhkö nappasi syksyllä Ranking-osakilpailun voiton. Finaalissa hän voitti Joonas Jähin.

Tomas Käyhkö on ollut kuluvan kauden kovimpia nimiä suomalaisessa keilailussa. Kova työ on alkanut tuottaa hedelmää ja keilat kaatuvat kovalla prosentilla kisasta toiseen.

Keilaajat aktivoituvat yleensä viimeistään syyskuun paikkeilla, kun kilpailukausi alkaa ja keilahallien aukioloajat liukuvat kesästä jälleen tuttuun rytmiin. Monet pyyhkivät tuolloin pölyt keilapalloista, osa taas keilaa myös läpi kesän.

Tomas Käyhkö, 21, kuuluu jälkimmäiseen porukkaan. Käyhkö oli osa Suomen joukkuetta heinä-elokuun vaihteessa Detroitissa Yhdysvalloissa järjestetyissä nuorten MM-kisoissa. Kotiin tuomisina oli Niko Oksasen All Events -pronssin lisäksi joukkuehopeaa nuorten miesten puolella.

Käyhkö keilasi MM-kisat läpi vajaan 213 pisteen keskiarvolla. Hän kertoo valmistautumisen olleen tällä kertaa erilainen kuin vuoden 2016 debyyttikisoissa.

– Ensimmäiset MM-kisani menivät aikanaan pahasti penkin alle. Tänä kesänä keskityin enemmän fysiikkaan ja keilasin vähemmän, toisin kuin ensimmäisten kisojen alla, jolloin keilasin liikaakin.

– Nyt tuntui, että heitto on siinä kunnossa, että pystyisin pärjäämäänkin. Yhden huonomman osion takia saumani jatkoon Masterseissa menivät, mutta joukkuekilpailussa tuli sitten hieno tulos. Nousimme mitalipeleihin, mutta harmittavan lähellä se kultainen oli. Molemmat finaalipelit olivat voitettavissa, mutta näin ei käynyt. Lopputulokseen saa totta kai olla silti tyytyväinen, Käyhkö analysoi.

Käyhkö on voittanut junioreiden EM-joukkuekultaa vuonna 2014. Vaikka MM-kisoissa kultainen mitali jäikin uupumaan, arvottaa hän tuoreen saavutuksen kovemmaksi.

Tomas Käyhkö tähtää kohti miesten maajoukkuetta.

– EM-kisoissa Suomi on kuitenkin monesti ennakkosuosikkien joukossa, mutta MM-kisoissa on kovia maita niin paljon enemmänkin.

Miesten maajoukkue seuraava etappi

Käyhkön aika nuorten maajoukkueissa tuli MM-visiitin jälkeen päätökseensä, joten seuraavat haasteet Suomi-paidassa odottavat miesten maajoukkueen puolella.

– Kauden päätavoitteeni oli nousu miesten maajoukkueryhmään, mutta se täyttyi jo aikaisessa vaiheessa. Miesten EM-kisapaikka ensi kesälle Saksan Müncheniin on sitten seuraava tavoite. Pitäisi nyt pystyä pitämään tämä alkukauden hyvä vire päällä. Alkukausi on ollut todella onnistunut, mutta tässä on vielä paljon keilattavaa ennen ensi kesää.
Käyhkön alkukausi on ollut todellakin loistokas. Syyskuun lopussa hän nappasi uransa ensimmäisen voiton Ranking-osakilpailussa. Talissa keilattu huippukilpailu toi radoille yhteensä 90 keilaajaa, joiden joukosta Käyhkö keilasi itsensä voittajaksi.

Kisa oli täynnä niin ylä- kuin alamäkiäkin, eikä mikään ollut varmaa ennen viimeistä heittoa. Jos silloinkaan.

– Alku oli vähän vaihtelevaa, mutta sain kuitenkin taisteltua itseni viimeisenä jatkoon. Seuraavassa vaiheessa homma eteni vähän samalla tavalla ja menin viimeisenä jatkoon. Round Robinissa peli kulkikin sitten jo ihan eri tavalla.
Käyhkö oli Round Robinissa aivan omaa luokkaansa ja suora finaalipaikka oli lopulta tosiasia. Välierässä Joonas Jähi kukisti kokeneen Mika Luodon, joten finaalissa toisensa kohtasivat Jähi ja Käyhkö.

– Siinä vaiheessa oli jo pitkä päivä alla ja väsy alkoi painaa, enkä sen takia varmaan jaksanut oikein enää jännittääkään. Finaalisarjan viimeisen heiton heitettyäni ehdin jo todeta, että voitto karkasi käsistä, mutta Jähille tulikin sitten huono kymppiruutu ja tulokseni riitti voittoon, Käyhkö makustelee.

Kuortane oli elämän parasta aikaa

Pohjat Käyhkön uran nousulle on luotu Kuortaneen keilailupyhätössä. Käyhkö vietti Kuortaneen maisemissa useamman vuoden lukio-opintojensa aikaan. Hän muistelee kyseisiä vuosia lämmöllä.

– Piritta ja Juha Maja ovat siellä hyviä valmentajia. Kuortaneella opin paljon enemmän siitä, miten pitäisi treenata. Olihan sillä iso merkitys omalle keilailu-uralleni, sillä kouluaikoina aloin kilpailemaan selvästi enemmän ja sain paljon kokemusta ja apua. Kyllähän sitä kouluaikaa kaipaa, lukio oli elämäni parhaita aikoja.

– Oli kyllä hyvä valinta lähteä siihen kouluun, kun parisuhdekin löytyi siinä samalla, Käyhkö hymähtää viitaten tyttöystäväänsä, myös maajoukkueessa keilaavaan Vilma Saloon.

Joensuusta kotoisin oleva Käyhkö asustelee parhaillaan Mikkelin maisemissa. Tänä syksynä alkanut koulu pitää hänet kiireisenä, mutta keilailulle löytyy aina oma aikansa.

– Opiskelen ensimmäistä vuottani XAMKissa sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Keilahalli on koulun kanssa samalla alueella, joten treenaamaan on helppo mennä. Mikkeli on hyvällä sijainnilla, ja sieltä on helpompi liikkua kisoihin Joensuun sijaan.

Liikkua Käyhkö toden totta saa, onhan Suomen kiertäminen tullut monelle keilaajalle tutuksi.

– Ei se aina niin hienoa ole istua tuhansia kilometrejä auton ratissa, mutta onhan siihen tottunut. Parin viime vuoden aikana olen oppinut ymmärtämään muun muassa ruokavalion merkityksen jaksamisessa, nuori tähti sanoo.

Teksti: Markus Viljanen
kuvat: Henri Havusela

Leave a Response