torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Kimmo Lehtonen – viides vuosikymmen maajoukkueessa

Kimmo Lehtonen on edustanut miesten maajoukkuetta peräti viidellä vuosikymmenellä

Onhan se mieletön asia, että Kimmo Lehtonen oli voittamassa EM-joukkuekilpailun kultaa Wienissä vuonna 1985, ja nyt hän pukee jälleen Suomen paidan päälleen 2022 tammikuussa.

Kimmo Lehtonen oli Wienissä 17-vuotias ja nyt hän on Suomen joukkueen ylivoimaisesti kokenein pelaaja. Harvassa ovat keilaajat, jotka yltävät yli 50-vuotiaina arvokisajoukkueisiin.

– Kimmo on aivan huippukunnossa. Se taso, millä hän suorittaa tällä hetkellä kisoissa, on mieletöntä. Sitten vielä se fakta, että kisat ovat Talissa ja Kimmo on Talissa erittäin kova. Hänellä on siitä hallista melkoinen määrä palkintoja ja totta kai valmentajana pitää huomioida, missä kisat pelataan. Isoin asia on kuitenkin Kimmon kova vire. Hän olisi varmasti ollut joukkueessa, vaikka kisat olisi pelattu muualla, mutta Tali nosti hänen osakkeitaan entisestään, kertoo päävalmentaja Jarmo Ahokas.

On varmasti lajista riippumatta harvinaista, että pelaaja edustaa aikuisten maajoukkuetta viidellä eri vuosikymmenellä. Lehtonen kirjoittikin EM-joukkueeseen nimeämisen jälkeen Facebookissa koskettavasti ajatuksistaan ja korosti, ettei aikaisemmin pelkkä valinta joukkueeseen ole tuntunut näin hyvältä.

– Mahtavat fiilikset ja kun tässä kohtaa uraa ollaan, niin kyllä tässä ekstrafiilistä on mukana. Sitten sekin, että onhan tämä muutenkin ollut erikoista koronan takia, kun kisoja siirretty ja useampaan otteeseen tavoittelet paikkaa joukkueessa ja samanaikaisesti keilahalliyrittäjänä bisneksillä menee heikosti, niin on tähän samaan aikaan mahtunut kaikenlaista. Tunteikkaaksi vetää vähän joka suunnasta ja valinta EM-joukkueeseen tuntuu pirun hyvältä, Lehtonen kuvailee ajatuksiaan.

Valmistautuminen kisoihin koostuu konkarilla hänen omien sanojensa mukaan kokonaisvaltaisesta tekemisestä ja kaikki tehdään Euroopan mestaruus kirkkaana mielessä.

– En koskaan ajattele, että lähtisin vaan osallistumaan johonkin, vaan valmistautuminen tehdään täysillä ja aina lähdetään voittamaan. Nyt on hyvä tilanne, kun fokus on jo EM-kisoissa ja itse pidin pidemmän tauon siinä, kun koronan takia hallit olivat keväällä kiinni. Nyt alkaa sitten valmistautuminen kisoihin ja suoritteita tulee viikoittain runsaasti.

Lehtonen on vuosikymmenten aikana oppinut tunnistamaan itselle hyödylliset keinot valmistautumisessa. Enemmän ei ole aina parempi.

– Voisinhan kilpailla tuossa tuhat sarjaa ennen EM-kisoja, mutta se kääntyisi itseäni vastaan. Olen tavallaan oppinut taitavaksi siinä, että aika tarkkaan tiedän itselleni sopivat asiat ja harjoittelumäärät valmistautumisessa arvokisoihin. Toki, jos korona sallii, kilpailen syksyllä paljon, mutta kiertämään en lähde vain kiertämisen takia, Lehtonen sanoo.

Lisäksi taustajoukot ovat isossa roolissa.

– Liitolla on hienosti järjestetty, että on Puhakan Jaana hoitamassa fysiikkapuolta ja Kilpeläisen Aapo psyykkisenä valmentajana. Liiton tarjoamien resurssien lisäksi minulla on käytössä omat sidosryhmät, joiden avulla hiotaan asioita kuntoon ennen kisoja.

Jarmo Ahokas kertoo joukkueen vahvistuvan entisestään, kun kaksi pelaajaa nimetään syksyn aikana.

Lehtosella on tosiaan Talista isosti muistoja, kun hän on itse ollut järjestämässä Ballmaster Openia, minkä lisäksi hän on voittanut kyseisen turnauksen kahteen otteeseen, joten maukas on ennakkoasetelma Lehtosellekin.

– Nostalgia on oikea sana tässä, ja tämä asetelma tuo oikeanlaista positiivista energiaa meidän joukkueen ympärille. Sanoin 2009, että olen lopettanut lopettamisen, eli aika näyttää milloin pelaan viimeiset kisat. Vaikka miten pystyisi pitämään itseään kunnossa, niin kyllä tämäkin tie miesten maajoukkueen mukana jossain vaiheessa päättyy.

Kokenut keilaaja on myös tyytyväinen tämänhetkiseen joukkueeseen ja yleisestikin miesten maajoukkuetoimintaan vuosikymmenten aikana.

– Meillä on aina Suomen joukkueessa ollut hyvä fiilis ja niin tulee nytkin olemaan. Harvinainen jako tietysti nyt, kun olen selvästi muita vanhempi, mutta erilaisia ihmisiä pitääkin olla yhteisessä matkassa, Lehtonen sanoo.

Leave a Response