torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Kaupin keilahalli siirtyy uuteen aikakauteen

Sami Konsteri (vas.) ottaa ohjat Kaupin keilahallissa. Vaikka halli on ollut suljettuna koronaviruksen takia, on remontin myötä kiirettä riittänyt. Kuvassa myös Jari Aikioniemi.

Varsin pitkään keilailun ystäviä palvellut Kaupin keilahalli saa kuluvan kesän aikana uuden yrittäjän, kun muun muassa Rauman ja Salon Hanhivaaran keilahallien toimintaa aikaisemmin pyörittänyt Sami Konsteri aloittaa uuden aluevaltauksen Tampereella.

Kaupin lisäksi Konsteri jatkaa ohessa Kupittaan keilahallin pitämistä yhdessä Turun keilailuliiton kanssa.

Virallisesti halliyrittäjyys alkaa vuokrasopimuksen myötä 1. heinäkuuta, mutta kevätkuukausia ei ole lepäilty laakereilla. Kaupissa on käynyt jo pidemmän aikaa kova tohina, kun uudistuksia työstetään monelle eri osa-alueelle.

– Alun perin ajattelimme tehdä remonttijuttuja heinäkuun puolella, mutta koronatilanteen takia pystyimme aikaistamaan hommia, kun hallia ei ole voinut pitää auki. Joskus tällaisesta poikkeustilasta voi saada etuakin. Saamme varmaankin kaiken valmiiksi ennen kuin asiakkaita voi päästää taas sisään, Konsteri avaa.

Hallin päivitys nykypäivän standardeihin

Konsteri on nähnyt lajin parissa paljon, niin keilaajana kuin yrittäjänä. Ajoittain mielessä on käynyt ajatus alalla lopettamisesta, mutta veri on vetänyt aina takaisin.

– Mielipiteet voivat näemmä muuttua nopeastikin. Tartuin tähän Kaupin hallin yrittäjyyteen aika nopealla aikataululla. Viime vuoden lopulla asiat etenivät hyvään tahtiin kiinteistön omistajan kanssa. Keilailuyrittäjyyden parista tunnetut Jouni Helminen ja Pauliina Aalto lähtivät tähän mukaan suuromistajan roolissa ja minä tulen pyörittämään toimintaa pienemmällä osuudella.

– Yhdistyspohjainen keilahallin pyörittäminen alkaa hiljalleen vähentyä ja yhä useampi halli pyörii yksityisvoimin. Kaupissakin on ollut toiminnan kanssa omat haasteensa ja voi olla, että nyt saadaan siihen tulevaisuudessa uusia näkökulmia, Konsteri toteaa.

Kauppi on suomalaisessa keilailussa varsin legendaarinen paikka ja hallilla on pitkät perinteet. On myös selvää, että ajan patina on jo alkanut näkyä rakennuksessa, joten ilmeen kohentaminen on ajankohtainen asia.

– Koetetaan päivittää miljöötä nykypäivään ja tuotteistaa muun muassa veteraanikeilailustaan tunnettu Tampere hyvin esille keilailukartalla. Tavoitteena on nostaa keilailun imagoa ja madaltaa keilailukynnystä myös satunnaisten harrastajien keskuudessa, Konsteri sanoo.

– Toki kilpailupuolen kehittäminen on aina taustalla, itsekin kun kilpakeilaaja olen, mutta monet eri käyttäjäryhmät täytyy pitää mielessä. Kauppi tulee pysymään edelleen varteenotettavana kilpahallina, mutta viihdepuolen osuutta tullaan kasvattamaan. On tärkeää muistaa myös viihdepuoli, eikä ajatella vain kilpakeilausta.

Konsteri uskoo, että hallin uusi ilme saadaan täysin valmiiksi, kun ovet asiakkaille avautuvat.

Konsterilla on monia ajatuksia hallin uudistuksia ajatellen, mutta vallitseva koronatilanne on pakottanut ottamaan hieman kierroksia alas ja hankintojen määrää on pitänyt järkeistää.

– Baaritiskiä olemme rakentaneet ja biljardipöytiä olisi tarkoitus hommata lisää. Palvelupuoli tulee muuttumaan jo siinä, että tulemme tarjoilemaan suoraan tiskiltä radoille. Panostimme myös huippu-urheiluun, kun valmennuskeskusprojekti viedään loppuun. Vaihdamme yhden rataparin arvokisoissa käytettävään laminaattiin ja olemme siten ensimmäinen halli, missä voi harjoitella kahdella erilaisella alustalla.

Keilailun tulevaisuus vielä avoin

Koronavirus on pitänyt keilahallit suljettuina jo hyvän tovin ja kevään huippuhetket valuivat hukkaan. Kesäkuun alusta hallit saavat olla jälleen auki ja kilpailutoimintaa on mahdollisuus aloittaa, kunhan erityisjärjestelyt otetaan huomioon. Pitkän hiljaiselon vaikutuksia keilailuun on vielä mahdotonta ennustaa.

– Pidemmän ajan vaikutukset ovat vielä mysteeri. Tässä voi tulla vaikka puolen vuoden hiljaisempi jakso, mutten näe tilannetta vielä suurena uhkana. Tietyillä alueilla tosin pelkästään hallikiinteistöjen vuokrat ovat niin kalliita, että ne tuovat jo itsessään haasteita yrittäjille, Konsteri pohtii.

– Arkipäivien keilailuvuorot ovat isoja sosiaalisia tapahtumia veteraanikeilaajille. Jos sellaisten tapahtumien järjestämistä pitää suositusten takia vähentää pitkäksi aikaa, se voi vaikuttaa jo keilahallin aukioloaikoihinkin. Ei kannata avata ovia aikaisin aamupäivällä, jos käyttäjiä ei ole radoille tulossa. Jos keilahallille ei pääse pitkään aikaan, niin osa ihmisistä saattaa löytää tilalle myös jonkin muun harrastuksen.

Vaikka normaali arki on keilailupiireissä kaukana, näkee Konsteri, että nyt olisi hyvä mahdollisuus tuoda lajia esiin. Keilailun pinnalla pitäminen on tärkeää jo siksi, ettei lajin olemassaolo unohdu kesäkuukausien aikana.

– Toivoisin, että moni yrittäjä lähtisi markkinoimaan keilailua. Iltapäivälehdissä oli toukokuun alussa juttu vuonna 2000 maailman vahvimman miehen tittelin voittaneesta Janne Virtasesta, joka kilpailee nykyään keilailussa. Tällaiset ovat tärkeitä juttuja keilailun tunnettavuuden lisäämisen kannalta. Vanhan ajan keilailuimagosta pitäisi päästä hiljalleen eroon ja lajikenttää pitää uudistaa.

– Pidän optimistisen mielen yllä ja uskon, että tästä mennään kohti parempia aikoja, Konsteri toteaa päättäväisenä.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: jarmo ahokas

Leave a Response